Πάτρα – Δημοτική Αρχή: “Τώρα εμφανίστηκαν οι Ρομά στην πόλη μας! Στην θητεία τους ήταν αόρατοι”!

Η εγκατάσταση σε διάφορα σημεία της πόλης μας, Ρομά που διαβιούν σε υπαίθρια παραπήγματα, είναι σοβαρό πρόβλημα, που καλείται να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή

pizap 58

Ανακοίνωση έβγαλε η Δημοτική αρχή της Πάτρας σχετικά με τις φωτογραφίες που δημοσίευσε το ΣΠΙΡΑΛ από τον μόλο της Πάτρας που δείχνουν “καταπάτηση δημοτικής περιουσίας από τους ρομά”.

Η Ανακοίνωση:

Το τελευταίο διάστημα, παρατάξεις της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΣΠΙΡΑΛ), που διοίκησαν τον Δήμο από το 2010 μέχρι το 2014, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα για την πόλη και τον λαό της, καταγγέλλουν την Δημοτική Αρχή, γιατί δεν προστατεύει την «εικόνα» του κέντρου της πόλης μας, από την ασχήμια που προκαλεί η παρουσία οικογενειών Ρομά.

Εξάλλου τώρα εμφανίστηκαν οι Ρομά στην πόλη μας! Στην θητεία τους ήταν αόρατοι!

Η εγκατάσταση σε διάφορα σημεία της πόλης μας, Ρομά που διαβιούν σε υπαίθρια παραπήγματα, είναι σοβαρό πρόβλημα, που η Δημοτική Αρχή το αντιμετωπίζει με ευθύνη.

Ο Δήμος μας όπως είναι γνωστό, δεν έχει δώσει άδεια κατάληψης κοινόχρηστων ή δημοτικών χώρων σε καμιά από αυτές τις ομάδες, άρα έχουν εγκατασταθεί παράνομα.

Επειδή ο Δήμος δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα ούτε την δυνατότητα να παρέμβει, απευθύνεται διαρκώς με έγγραφα, αλλά και τηλεφωνικά στις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές, ζητώντας την συνδρομή τους, για  να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου μας, δεκάδες φορές έχουν επισκευάσει, ανακαινίσει και ασφαλίσει τις συγκεκριμένες υποδομές (Μώλος, Ιχθυόσκαλα), ενώ συχνά αλλάζουν κατεστραμμένο εξοπλισμό και καθαρίζουν τους ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους.

Η Δημοτική Αρχή δεν αντιμετωπίζει ζήτημα μόνο ως «πρόβλημα αισθητικής», αλλά αναδεικνύει την αιτία και τον ένοχο για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά στην μόρφωση, στην εύρεση εργασίας, κατοικίας  και γενικά στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Προβληματίζονται άραγε πόσο ενισχύει παραβατικές συμπεριφορές το γεγονός της περιθωριοποίησής τους;

Αυτά όμως είναι «ψιλά γράμματα» για την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ -που κατά τα άλλα, κόπτεται για τις μειονότητες- και ανούσια πολιτική συζήτηση για τους απολιτίκ του ΣΠΙΡΑΛ.

Δεν τους απασχολεί καθόλου ότι είναι άνθρωποι, απομονωμένοι κοινωνικά για δεκαετίες απ’ όλες τις κυβερνήσεις.

Γι’ αυτούς, μέγα πρόβλημα είναι να «εξαφανιστούν» και να μην φαίνονται οι Ρομά και άλλες κοινωνικές κατηγορίες, που έχουν σπρωχτεί στο περιθώριο, την φτώχια και την εξαθλίωση, θύματα της ανάπτυξης που υπηρετούν.\ 1626952723028

H δημοτική παράταξη σπιράλ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: “Μία οδυνηρή εικόνα αντικρίζει κανείς στο μόλο της Πάτρας, όπου δημοτικό κτίριο επί του κεντρικού λιμενοβραχίονα έχει καταληφθεί παράνομα και κατοικείται σε μόνιμη βάση από πλήθος δημοτών. Το κτίσμα είναι το πρώτο που αντικρίζει κανείς εισερχόμενος στην πόλη από το λιμάνι, είναι εμφανώς κατειλημμένο, υδροδοτείται και ηλεκτροδοτείται κανονικά και παρουσιάζει μία αποκρουστική εικόνα, ενώ αποτελεί και σοβαρή εστία μόλυνσης, λόγω ακαθαρσιών.

Μέλη του σπιράλ έκαναν πρόσφατα αυτοψία στο χώρο, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας συνδημότη μας. Η καταγγελία έχει σταλεί κατ’ επανάληψη και στον Δήμο Πατρέων, ο οποίος, αδιαφορώντας, δείχνει να ανέχεται την κατάσταση. Μία κατάσταση που δεν περιποιεί τιμή για την πόλη, ειδικά στο κομβικό σημείο που βρίσκεται. Σημειωτέον πως στην πίσω πλευρά του κτιρίου σταθμεύουν επίσημα τα τουριστικά λεωφορεία που φέρνουν τουρίστες στην Πάτρα και έτσι οι εικόνες και οι οσμές είναι τα πρώτα μηνύματα «φιλοξενίας» που εκπέμπει η Πάτρα σε όσους την επισκέπτονται.

Ο δήμαρχος ερωτήθηκε για το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας και δεν έδειξε να διακατέχεται από αίσθημα ευθύνης και ιδιαίτερη διάθεση να επιληφθεί του ζητήματος. Αντιθέτως, δήλωσε αναρμόδιος, παρότι το οίκημα αποτελεί δημοτική περιουσία. Δυστυχώς, όπως και στην περίπτωση του πρώην Παραρτήματος του Πανεπιστημίου, η δημοτική αρχή δεν έχει τη διάθεση να αναμετρηθεί με το ζήτημα, διαιωνίζοντας τόσο την ανομία, όσο και την αδικία που προέρχεται από την άνιση αντιμετώπιση των δημοτών. 1626952723021

Το σπιράλ κατανοεί απόλυτα τις ανάγκες των ανθρώπων που στεγάζονται στο κτίριο και εκτιμά πως η όποια κίνηση εκκένωσης του πρέπει να γίνει σε αγαστή συνεργασία μαζί τους, με ευαισθησία, ανθρωπιά, προσοχή και σεβασμό στις προσωπικότητές τους και τα προσωπικά δεδομένα. Αυτό που ο Δήμος Πατρέων δεν επιτρέπεται, όμως, να ανεχθεί, ούτε μια μέρα παραπάνω, είναι οι παραβατικές συμπεριφορές, η αντιαισθητική εικόνα, η παράνομη κατοίκηση ενός δημοτικού χώρου, η διαβίωση συμπολιτών μας σε ακατάλληλες συνθήκες και η γεμάτη κινδύνους συνύπαρξη πολλών ανθρώπων στον ίδιο χώρο. Καλούμε τη δημοτική αρχή να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και δεσμευόμαστε πως θα συνδράμουμε την προσπάθειά της, στο βαθμό που μας αναλογεί”.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ