Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή η Γιώτα Κωνσταντοπούλου-Κολλιοπούλου – Συλλυπητήρια μηνύματα

Η Γιώτα Κωνσταντοπούλου – Κολλιοπούλου είχε με πολλές πρωτοβουλίες αναδείξει το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα παγκοσμίως.

Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή η Γιώτα Κωνσταντοπούλου-Κολλιοπούλου - Συλλυπητήρια μηνύματα

Έφυγε από τη ζωή σήμερα, Παρασκευή το πρωί, η Γιώτα Κωνσταντοπούλου – Κολλιοπούλου, η γυναίκα που είχε ταυτιστεί με το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, έχοντας χάσει σε αυτό τον πατέρα της και τα δύο της αδέλφια.

Η Γιώτα Κωνσταντοπούλου – Κολλιοπούλου είχε με πολλές πρωτοβουλίες αναδείξει το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που εκτίθεται στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το είχε συλλέξει η ίδια, με πολλά ταξίδια και έρευνα σε ξένες χώρες. Για τη δράση της είχε τιμηθεί από τον Δήμο Καλαβρύτων.

Η Γιώτα Κωνσταντοπούλου γεννήθηκε το 1931 στα Καλάβρυτα. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 οι Γερμανοί στρατιώτες συγκέντρωσαν όλους τους άρρενες κατοίκους της πόλης από 15 έως 65 ετών στον λόφο του Καπή. Η 13χρονη Γιώτα ήταν κλεισμένη στο σχολείο μαζί με τη μητέρα και τις δύο αδελφές της, ενώ ο πατέρας και τα δύο αδέλφια της εκτελέστηκαν.

Η κηδεία θα γίνει την Κυριακή 24 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα στα Καλάβρυτα.

Θανάσης Παπαδόπουλος: Η Γιώτα Κωνσταντοπούλου κομμάτι της Ιστορίας των Καλαβρύτων

Με αφορμή τον θάνατο της Γιώτας Κωνσταντοπούλου ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Με αισθήματα μεγάλης λύπης αποχαιρετούμε μια αληθινή αγωνίστρια, μια σπουδαία συμπατριώτισσα, μια γυναίκα που αποτέλεσε -και θα μείνει στο διηνεκές- κομμάτι της ιστορίας των Καλαβρύτων.

Η Γιώτα Κωνσταντοπούλου, με το προσωπικό και οικογενειακό της παράδειγμα, με τη διαδρομή και τους αγώνες της, αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμα της στον τόπο μας. Και μαζί μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή η Γιώτα Κωνσταντοπούλου-Κολλιοπούλου - Συλλυπητήρια μηνύματα

Ήταν μια ηρωίδα, μια αγωνίστρια, μια ενσάρκωση των αρχών και των ιδεωδών που περιβάλλουν τον πατριωτισμό, την αγάπη και την αφοσίωση για την πατρίδα, την εθνική συνείδηση και ταυτότητα.

Ο πατέρας της και τα δυο αδέλφια της εκτελέστηκαν στο Λόφο του Καππή. Η ίδια, μαζί με τη μητέρα ,τις δυο αδελφές της και τον μικρότερο αδερφό της ήταν μέσα στο φλεγόμενο σχολείο. Έκανε σκοπό της ζωής της την διαρκή προβολή του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, την ανάδειξη του ως την μεγαλύτερη και απεχθέστερη θηριωδία των γερμανικών δυνάμεων στην κατοχική Ελλάδα. Πρωτοστάτησε για τη δημιουργία του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Συγκέντρωσε σπάνιο μουσειακό υλικό. Τιμήθηκε αναρίθμητες φορές για το έργο και την πολύπλευρη προσφορά της.

Θα λείψει απ’ όλους μας.

Στην οικογένεια της εκφράζω, εκ μέρους όλων των συνδημοτών μας, τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια μου».

Γιώργος Λαζουράς:  «Σε εμάς μένει να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα μνήμης που εκείνη ξεκίνησε»

«Τα Καλάβρυτα σήμερα έγιναν φτωχότερα» σημειώνει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Γιώργος Λαζουράς και συνεχίζει: «Η γυναίκα που έζησε, βίωσε και ανέδειξε το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, η ακαταμάχητη πρέσβειρα της μνήμης, η Γιώτα Κολλιοπούλου- Κωνσταντοπούλου, ταξιδεύει στους ουρανούς να συναντήσει τα άδικα εκτελεσμένα αδέλφια και τον πατέρα της, τους άλλους Καλαβρυτινούς ήρωες και μάρτυρες της γερμανικής-ναζιστικής θηριωδίας και τον λατρευτό της σύζυγο Δημήτρη Κωνσταντόπουλο.

Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή η Γιώτα Κωνσταντοπούλου-Κολλιοπούλου - Συλλυπητήρια μηνύματα

Να συναντήσει δηλαδή, όλους αυτούς, για τη διατήρηση της μνήμης και την αγαλλίαση της ψυχής των οποίων, αγωνίστηκε και υπηρέτησε, μια ολόκληρη ζωή.

Έναν διαρκή και ακατάβλητο αγώνα μνήμης, που η Γιώτα Κολλιοπούλου- Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε και έδωσε, με πάθος, θάρρος, πείσμα, με προσωπικές θυσίες και ξεπερνώντας μύριες αντιξοότητες και δυσκολίες.

Και τα κατάφερε, να αναδειχθεί και να διατηρηθεί η μνήμη, -μια μνήμη ζωντανή, μια μνήμη που διδάσκει και εμπνέει- όχι μόνο σε εμάς αλλά και στις μελλοντικές γενιές, με τη δημιουργία και λειτουργία του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, που αποτέλεσε σκοπό της ζωής της.

Η Γιώτα Κολλιοπούλου- Κωνσταντοπούλου, επιτέλεσε στο ακέραιο το χρέος της απέναντι, στους Καλαβρυτινούς εκτελεσθέντες, στις Καλαβρυτινές μάνες και τα ορφανά και απέναντι στην Ιστορία.

Σε εμάς μένει να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα μνήμης που εκείνη ξεκίνησε, επιτελώντας το δικό μας χρέος.

Η Γιώτα Κολλιοπούλου- Κωνσταντοπούλου, με τίμησε με την αγάπη και την ανιδιοτελή και αφειδώλευτη στήριξή της, τις ευγενικές-μητρικές συμβουλές της και τις ανεξάντλητες και διδακτικές συζητήσεις μας για το Ολοκαύτωμα και την περαιτέρω ανάδειξη και διατήρηση της μνήμης του, πραγματικά, σαν δεύτερη μάνα μου.

Θα την θυμάμαι πάντα, με αγάπη και σεβασμό.

Στα αγαπημένα παιδιά της, το Γιώργο, τη Βάλια , το Νίκο, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου, ευχόμενος να έχουν κουράγιο και δύναμη, όπως δυνατή και γενναία, υπήρξε η αείμνηστη μητέρα τους».

Το μήνυμα του Κώστα Πελετίδη

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο της επιζήσασας από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, Γιώτας Κωνσταντοπούλου – Κολλιοπούλου.

Η εκλιπούσα είχε αφιερωθεί στο να αναδειχθεί παγκοσμίως το Ολοκαύτωμα του λαού των Καλαβρύτων από τους ναζί κατακτητές.

Ο Δήμαρχος απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά και σε όλους τους συγγενείς της.

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη Ζαΐμη στο καινοτόμο όχημα της Πυροσβεστική Υπηρεσίας που συμπληρώνει το έργο των Drones
Ανδρέας Φίλιας: Με έργο μετρήσιμο - «Πατάω στη γη... δεν έχω αλλοτριωθεί»
Ερύμανθος: Γέμισε την Χαλανδρίτσα ο Θ. Μπαρής για τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου
Η Δυτική Αχαΐα στηρίζει Άννα Μαστοράκου - ΦΩΤΟ