Πάτρα: Εκδηλώσεις για την Παναγία – Γορτή με αλληλεγγύη

Ο φετινός Δεκαπενταύγουστος θα εορταστεί με το βλέμμα στους πυρόπληκτους.

moni girokomeioy

Το Πάσχα του Καλοκαιριού είναι, πλέον, γεγονός. Η Πάτρα και όλη η Ελλάδα εορτάζουν την γιορτή της Παναγίας, «της πάντοτε προστάτιδας της πατρίδας µας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστοµος.

Μάλιστα, η φετινή εορτή συµπίπτει µε µια πολύ άσχηµη συγκυρία για την χώρα µας, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών και γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο στην εγκύκλιο που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Πατρών, ο Σεβασµιώτατος κάνει ειδική αναφορά στην ενίσχυση των πυρόπληκτων. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής: «Κατ΄ έτος στην εορτή της Κοιµήσεως της Παναγίας, στην ελεηµοσύνη Την µιµούµεθα. Εφέτος θα παρακαλέσω την αγάπη σας να βοηθήσωµε όλοι µας, όπως ο καθένας έχει τη δύναµη, ώστε να ανακουφίσωµε µέσα από τον δίσκο της αγάπης που θα περιαχθή, τους πυρόπληκτους αδελφούς µας, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τους κόπους τους, από την φοβερά πυρά, να εξαφανίζονται. Ολοι µαζί µπορούµε τις καρδιές µας να ενώσουµε και µε τη δύναµη της αγάπης µας θαυµάσια πράγµατα να επιτύχουµε».

ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ Η ΜΟΝΗ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΝΑΟΙ

Οι ετοιµασίες σε όλους τους ιερούς ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όµως ιδιαίτεροι θα είναι οι εορτασµοί στις µονές και στους ναούς που εορτάζουν ειδικά τον ∆εκαπενταύγουστο.

Ο λόγος για την ιερά µονή Γηροκοµείου, όπου οι πιστοί αναµένεται να συρρεύσουν κατά εκατοντάδες από απόψε και τους ιερούς ναούς Κοιµήσεως Θεοτόκου Οβρυάς, Κοιµήσεως Θεοτόκου Παραλίας και Κοιµήσεως Θεοτόκου Ελεκίστρας. Ειδικά για την ιερά µονή Γηροκοµείου χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες από τα Εγκώ µια της Παναγίας που προηγήθηκαν (σ. ο επιτάφιος ύµνος της Παναγίας αποτελεί ποίηµα του αοίδιµου Μητροπολίτη Πατρών ∆ιονυσίου από το έτος 1541).

ΣΤΗΝ ΟΒΡΥΑ

Με λαµπρότητα θα εορταστεί το διήµερο η Κοίµηση της Θεοτόκου στον οµώνυµο ιερό ναό στην Οβρυά. Ηδη τελέστηκε χθες η ιερά αγρυπνία-επιτάφιος της Θεοτόκου από τον ηγούµενο της ιεράς µονής Γηροκοµείου, Αρχιµανδρίτη π. Συµεών Χατζή, ενώ το πρόγραµµα ακολουθιών έχει ως εξής:

ΣΗΜΕΡΑ: Θεία Λειτουργία και έξοδος της ιεράς εικόνας της Κοιµήσεως της Θεοτόκου και τοποθέτησή της στα προπύλαια του ναού για προσκύνηµα (8-9.30π.µ.), µέγας πανηγυρικός εσπερινός µετ΄ αρτοκλασίας και θείου κηρύγµατος από τον Αρχιµανδρίτη π. Χριστόδουλο Ζώη, αρχιερατικό επίτροπο Μεσσάτιδας και προϊστάµενο του ιερού ναού Αγίων Θεοδώρων ∆εµενίκων (7 µ.µ.), Α΄ Θεία Λειτουργία-µικρά αγρυπνία από τον προϊστάµενο του ναού π. Χαράλαµπο Παπαδόπουλο (9.45 µ.µ.-01:00).

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/8: Β΄ Πανηγυρική Θεία Λειτουργία µετά θείου κηρύγµατος από τον ηγούµενο της ιεράς µονής Οµπλού και προϊστάµενο του ιερού ναού Αγίου ∆ηµητρίου, Αρχιµανδρίτη π. Νεκτάριο Κωτσάκη (7.30-10 π.µ.), µεθέορτος εσπερινός µετά παρακλήσεως από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και ηγούµενο της ιεράς µονής Αγίων Πάντων Τριταίας, Αρχιµανδρίτη π. Αρτέµιο Αργυρόπουλο.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ