Πάτρα: Εκτακτα μέτρα στα σχολεία για ναρκωτικά – «Μαύρα μεσάνυχτα»… είχαν οι εκπαιδευτικοί!

Με την επανέναρξη των μαθημάτων, επιστημονική ομάδα του ΟΚΑΝΑ πιάνει δουλειά στο σχολικό συγκρότημα Μαρούδα, όπου εντοπίστηκε η εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών, για ενημέρωση και εμψύχωση μαθητών.  Αίσθηση ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είχαν «μυριστεί» το παραμικρό!

Πάτρα Στόχος είναι οι εκατοντάδες μαθητές που φοιτούν στο σχολικό συγκρότημα να αισθάνονται ασφαλείς

Το κατώφλι του σχολικού συγκροτήματος Μαρούδα μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς θα περάσει τη Δευτέρα και μία επιστημονική ομάδα με συμβούλους Εκπαίδευσης και ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και ψυχιάτρους του ΟΚΑΝΑ. Στόχος είναι η ενημέρωση και η εμψύχωση των μαθητών των τριών συστεγαζόμενων σχολείων ώστε να αισθάνονται ότι φοιτούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Των ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Αχαΐας Ευγενία Πιερρή σε συνεργασία με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο προχωρούν στη λήψη έκτακτων μέτρων μετά τη σύλληψη των 12 ατόμων που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών εντός του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος.

Πάτρα: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των μελών της οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά στα σχολεία ΦΩΤΟ

Οπως έχει γράψει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» τις προηγούμενες ημέρες, αρχής γενομένης από το Σάββατο 27 Απριλίου, οπότε και ανακοινώθηκε από την Αστυνομία το συγκεκριμένο συμβάν, η τοπική διοίκηση της Εκπαίδευσης πραγματοποίησε έρευνα και αναζήτησε τις κατάλληλες διαδρομές για την παιδαγωγική προσέγγιση των εκατοντάδων μαθητών των δύο γυμνασίων και του λυκείου που λειτουργούν στο εν λόγω συγκρότημα. Η κ. Πιερρή, ο κ. Γιαννόπουλος, οι διευθυντές των σχολείων, οι σύμβουλοι Εκπαίδευσης αλλά και η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ πραγματοποίησαν σειρά συσκέψεων ώστε να καταλήξουν στο πιο ενδεδειγμένο πλαίσιο προσέγγισης των μαθητών.

Πάτρα

Ευγενία Πιερρή

«Την απόδοση ευθυνών την έχει αναλάβει η δικαιοσύνη εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τους μαθητές μας. Αυτός είναι ο δικός μας ρόλος. Βασανιστήκαμε πολύ μέχρι να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο για τη σωστή και παιδαγωγική προσέγγιση των παιδιών» μας είπε η κ. Πιερρή.

Στο πλαίσιο των μέτρων που αποφασίστηκαν τη Δευτέρα θα πάει στο σχολείο μία επιστημονική ομάδα με στόχο την προσέγγιση και συζήτηση με τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζουν έγκαιρα τα σημάδια και να ερμηνεύουν συμπεριφορές.

Μάλιστα αύριο θα πραγματοποιηθεί μία ακόμα σύσκεψη με τους συμμετέχοντες στην ομάδα αυτή υπό την κ. Πιερρή. Σε αυτή, εκτός από τους συμβούλους Εκπαίδευσης, τους προϊσταμένους του 1ου και 2ου ΚΕΔΑΣΥ Αχαΐας, της υπεύθυνης Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας ΔΔΕ Αχαΐας και των μελών της Ομάδας Αντιμετώπισης της Βίας ΔΔΕ Αχαΐας θα συμμετάσχουν εκ μέρους του ΟΚΑΝΑ ο πρόεδρος Αθανάσιος Θεοχάρης, η αναπληρώτρια προϊσταμένη Διεύθυνσης Σχεδιασμού Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Μελίνα Κλεφτοδήμου, ο ψυχίατρος, αναπληρωτής προϊστάμενος Διεύθυνσης Εφαρμογής Προγραμμάτων Νικόλαος Αυγερινός, η ψυχολόγος, υπεύθυνη Τοπικού Δικτύου Αμεσης Πρόσβασης Πάτρας Ζωή Σίνου, η ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Προγράμματος Γονεϊκής Στήριξης και Προστασίας Εξαρτημένων Ατόμων Φωτεινή Κούτρα, η κοινωνιολόγος, αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τμήματος Εφαρμογών Πρόληψης Νίκη Γεωργαλά και η ψυχολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη στο Πρόγραμμα «Εγκαιρη Παρέμβαση για Ανήλικους και νεαρούς Ενήλικες στην Αθήνα» Ελένη Κερασιώτη.

«Συνεργαζόμαστε και συντονιζόμαστε, καθώς όλοι θα πρέπει να κινηθούμε οργανωμένα με κοινό πλαίσιο δράσης. Το θέμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς αφορά σε παιδιά και εφήβους. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Οφείλουμε όλοι να είμαστε ψύχραιμοι και υπό τις οδηγίες των ειδικών να δράσουμε με αποτελεσματικό τρόπο. Με τη συνδρομή των στελεχών του ΟΚΑΝΑ θα προσεγγίσουμε τους μαθητές μας και θα τους παράσχουμε την καλύτερη δυνατή ενημέρωση και βοήθεια» αναφέρει στην «Π» η κ. Πιερρή και προσθέτει:

«Η παρέμβασή μας από Δευτέρα που ανοίγουν τα σχολεία θα είναι πολυεπίπεδη και με πολλές ενέργειες προς πολλούς αποδέκτες. Επαναλαμβάνω ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο γι’ αυτό και θέλουμε τη συνεργασία όλων. Τα σχολεία, οι γονείς και οι ειδικοί θα συμπράξουμε σε κοινό μέτωπο διαχείρισης αυτής της δύσκολης κατάστασης».

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Οι πασχαλινές σχολικές διακοπές οδήγησαν σε αναστολή των ερευνών από την Ασφάλεια Πάτρας, που αφορούν τη διακρίβωση της πλήρους δράσης της εγκληματικής ομάδας, που διακινούσε ναρκωτικά σε ανήλικους μαθητές, με ορμητήριο το σχολικό συγκρότημα Μαρούδα.

Η σύλληψη των 12 μελών της συμμορίας πριν δύο εβδομάδες είχε προκαλέσει αίσθηση, γιατί οι δράστες κινούνταν επί έναν ολόκληρο χρόνο τουλάχιστον, κάτω από τη μύτη διευθυντών και καθηγητών.

Οπως είναι γνωστό από την Εισαγγελία της Πάτρας δόθηκε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχε υποπέσει στην αντίληψη των αρμοδίων του σχολικού συγκροτήματος η δράση της συμμορίας, η οποία χρησιμοποιούσε ως «βαποράκια» στη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών ανήλικους -4 μαθητές του 4ου και 5ου Γυμνασίου και Λυκείου.

Πάτρα

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της εξέτασης προκύπτει ότι οι ιθύνοντες είχαν «μεσάνυχτα», ωστόσο δεν έχει κλείσει ακόμη ο φάκελος της προκαταρκτικής εξέτασης.

Παράλληλα, παρουσιάζεται δυστοκία και στην έρευνα, που αφορά το εύρος της δράσης των μελών της συμμορίας, διότι κράτησαν τα στόματά τους κλειστά κατά τη διάρκεια της προσαγωγής τους στις εισαγγελικές αρχές.

Οπως επισήμανε στην «Πελοπόννησο» αξιωματικός της Ασφάλειας, πεπεισμένος ότι οι δράστες είχαν «διαβρώσει» και μαθητές άλλων σχολείων, «αν και 20χρονα παιδιά, πρόκειται για “σκληρούς” και αντιδραστικούς χαρακτήρες και ως εκ τούτου δεν διευκόλυναν τις περαιτέρω έρευνές μας. Σε κάθε περίπτωση, δεν προτιθέμεθα να σταματήσουμε τις έρευνες, ακόμη κι αν παραστεί ανάγκη να περιμένουμε τη νέα σχολική χρονιά. Είμαστε αποφασισμένοι να περιορίσουμε τη μάστιγα της διακίνησης ναρκωτικών σε ανήλικους μαθητές».

Μόλις επαναρχίσουν τα μαθήματα την προσεχή Δευτέρα θα συνεχισθεί ο κύκλος των ερευνών, που προσκρούουν ωστόσο στο σύντομο διάστημα το οποίο θα μεσολαβήσει μέχρις ότου αρχίσουν οι πανελλήνιες εξετάσεις.