Πάτρα: Ελπίδα για ανάπλαση του μετώπου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

image 609083

Την ευκαιρία να υλοποιηθεί το όραμα της Πάτρας για ανάπλαση του παραλιακού μετώπου γρηγορότερα απ’ όσο μπορεί να φανταστεί κανείς δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα από τον άξονα της «πράσινης μετάβασης».

Το συνολικό ύψος του 1ου άξονα ανέρχεται στα 6 δισ. €. Μία από τις δράσεις του είναι οι στρατηγικές αστικές αναπλάσεις που προτείνεται να χρηματοδοτηθούν με 475 εκατ. €. Οταν δόθηκε στην δημοσιότητα το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης που θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου διαβάσαμε και μία αναφορά στην Πάτρα.

Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ

Απευθυνθήκαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης με το αρχικό ερώτημα εάν υπάρχει κάποια αναλυτικότερη ενημέρωση που να αφορά την πόλη. Η συζήτηση με υψηλόβαθμα στελέχη του φορέα μας ώθησε να ρωτήσουμε εάν θα μπορούσε η Πάτρα, επ’ ευκαιρία του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου που ολοκληρώνεται στις αρχές Ιουνίου και της πρόθεσης του δήμου να προχωρήσει εάν βρεθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο, να διεκδικήσει μέρος από τα 475 εκατ. € του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΚΑΤΑΦΑΣΗ

Η απάντηση που λάβαμε ήταν καταφατική. Δεν γνωρίζουμε εάν η αναφορά που γίνεται στην Πάτρα στο Σχέδιο Ανάκαμψης είχε αυτό τον σκοπό. Καταλαβαίνουμε, όμως, πως η πόλη βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία να διεκδικήσει άμεσα αυτό που –  αν δεν υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης – θα έψαχνε να βρει (χρηματοδοτικό εργαλείο), ενδεχομένως μέσα από τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

ΑΝΑΛΟΓΟ ΕΡΓΟ

Στις κυβερνητικές ανακοινώσεις που έγιναν, περιλαμβάνονται στις στρατηγικές αστικές αναπλάσεις ο Ελαιώνας της Αθήνας, η Θεσσαλονίκη, καθώς και το νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Δηλαδή, ένα έργο που έχει συναφή, αν όχι τα ίδια, χαρακτηριστικά με το έργο που ζητάει η κοινωνία και οι φορείς της Πάτρας.  

ΠΡΟΤΑΣΗ

Γνωρίζοντας από τώρα ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για να επιτευχθεί ένας τόσο σημαντικός στόχος, η πόλη πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα και να παρουσιάσει μια τεκμηριωμένη πρόταση αστικής ανάπλασης που να είναι ρεαλιστική και βιώσιμη. Δεν αξίζει να πάθει ότι έπαθε (χωρίς να μάθει…) με την περίπτωση του ανοικτού θεάτρου στο Ριγανόκαμπο, όταν δημοτικές παρατάξεις και κόμματα έριζαν εάν θα προχωρούσε η «ακριβότερη» λύση ή θα επιλέγαμε την «φθηνότερη», με αποτέλεσμα να μην υλοποιηθεί καμία από τις δύο.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ

Με επικεφαλής τον δήμο θα πρέπει να υπάρξει ταχεία ωρίμανση της ολοκληρωμένης πρότασης που θα καταθέσει η Πάτρα, ώστε να διεκδικήσει μερίδιο από τις στρατηγικές αστικές αναπλάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και ο λίγος που μπορεί να είναι διαθέσιμος πρέπει να αξιοποιηθεί δημιουργικά, αφού ευκαιρίες όπως είναι αυτή, δεν θα έχει πολλές στο μέλλον η Πάτρα.

(Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Πελοπόννησος”) 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΟΔΥ
223167083 160165642881397 8248404891946109159 n
sixaina8
PYRKAGIA DROSIA