Πάτρα – Εμβόλιο Astrazeneca: Αναστάτωση και ανησυχία για τη δεύτερη δόση – Tι δηλώνει η Άννα Μαστοράκου

Όπως έχει συστήσει και η Επιτροπή Εμβολιασμών, έτσι και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου συνιστά σε όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση και είχαν κάποιο επεισόδιο θρόμβωσης και ο γιατρός τους γνωματεύσει ότι οφείλεται στο εμβόλιο, τους δίνεται το δικαίωμα να αλλάξουν την εταιρεία.

mastorakou

«Να κάνω τη δεύτερη δόση;» Είναι το ερώτημα που δέχονται οι γιατροί της πόλης μας την περίοδο αυτή από πολίτες που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Οι ανακοινώσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού έχουν προκαλέσει σύγχυση μεταξύ των πολιτών που έχουν να διαχειριστούν τον φόβο μήπως τους συμβεί κάτι και παράλληλα να πάρουν την απόφαση αν θα κάνουν τη δεύτερη δόση.

«Έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στον κόσμο. Ως γιατροί καλούμαστε να διαχειριστούμε όλο αυτό το κύμα του προβληματισμού και των αμφιβολιών» μας λέει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου.

Όπως έχει συστήσει και η Επιτροπή Εμβολιασμών, έτσι και η κ. Μαστοράκου συνιστά σε όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση και είχαν κάποιο επεισόδιο θρόμβωσης και ο γιατρός τους γνωματεύσει ότι οφείλεται στο εμβόλιο, τους δίνεται το δικαίωμα να αλλάξουν την εταιρεία. «Από τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε, προκύπτει ότι μπορούν να συνδυαστούν τα εμβόλια. Επαναλαμβάνω όμως ότι προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παρενέργειας από το πρώτο εμβόλιο. Όσοι όμως δεν έχουν κάποια παρενέργεια από το AstraZeneca η σύσταση της Επιτροπής είναι να εμβολιαστούν κανονικά βάση του πρωτοκόλλου» τονίζει η κ. Μαστοράκου προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο διότι η πρώτη δόση εξασφαλίζει ανοσία σε ποσοστό 40-45% και η δεύτερη δόση καλύπτει άνω του 90%. Μόνο όταν τηρούμε το πρωτόκολλο είμαστε καλυμμένοι».

Τώρα σε ό,τι αφορά αυτούς που δεν έκαναν καμία δόση AstraZeneca και είχαν κλείσει ραντεβού, από Δευτέρα θα ξεκινήσουν να στέλνονται ακυρωτικά μηνύματα ώστε στη συνέχεια να επιλέξουν ποιο άλλο εμβόλιο θα κάνουν. «Ακόμα κι αν δεν έρθει σε κάποιον το ακυρωτικό μήνυμα θα πρέπει ο ίδιος να μεριμνήσει για τον προγραμματισμό του για να εμβολιαστεί με το σκεύασμα άλλης εταιρείας» προσθέτει η κ. Μαστοράκου.

Απαντώντας στο ερώτημα που έφτασε στα γραφεία της εφημερίδας «Πελοπόννησος» από αρκετούς πολίτες και αφορά όσους είχαν κάνει την πρώτη δόση αλλά στη συνέχεια ασθένησαν, αν θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση, η κ. Μαστοράκου απαντά: «Πρόσφατα θέσαμε αυτό το θέμα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η απάντηση που πήραμε και η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα είναι ότι ο πολίτης που ανήκει στην παραπάνω κατηγορία δεν θα πρέπει να κάνει τη δεύτερη δόση. Είναι πλήρως καλυμμένος από τη στιγμή που ασθένησε. Μάλιστα εντός των ημερών αναμένεται να θεσμοθετηθεί και η έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού και γι’ αυτή την κατηγορία.

Μέχρι χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Αχαΐα έχουν εμβολιαστεί 146.670 πολίτες, περίπου το 45% του πληθυσμού. Από αυτούς το 30% έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και το υπόλοιπο ποσοστό με τη μία δόση.

Συγκεκριμένα τα αριθμητικά δεδομένα για τα εμβόλια που έχουν διενεργηθεί στα εμβολιαστικά κέντρα της Πάτρας, έχουν ως εξής:
Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο: 60.000
ΠΓΝΠ: 30.170
«Αγιος Ανδρέας»: 24.600
Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα (Αγίου Αλεξίου): 16.400
Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα (Ζαρουχλεϊκων): 15.500

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

εικόνα Viber 2021 07 28 13 42 31 587 2
fotia elekistra8
DSC 4137 1
ΣΥΓΚΑΝΤΡΩΣΗ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ 3 2