Πάτρα: Εντός 2023 η πόλη αποκτά δημόσια ηλεκτρικά ποδήλατα – Τι περιλαμβάνει η πιλοτική εφαρμογή προγράμματος

Τους πρώτους μήνες του 2023 θα κυκλοφορούν στην Πάτρα τα πρώτα δημοτικά ηλεκτρικά ποδήλατα

ΠΑΤΡΑ
Κι ενώ ο Δήμος Πατρέων κρατά αποθηκευμένα τα κανονικά ποδήλατα, από την αρχή του 2022 η εφημερίδα «Πελοπόννησος» είχε γράψει ότι θα προσπαθούσε να περάσει στην εποχή των πράσινων μετακινήσεων με την προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων, εκμεταλλευόμενος προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τότε, ο Δήμος Πατρέων είχε καταθέσει φάκελο για τη χρηματοδότηση του έργου που αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων για τον Δήμο και έχει προϋπολογισμό 434.000 ευρώ.

Από αυτή την πρόταση που είχε καταθέσει ο Δήμος, εγκρίθηκε ποσό κοντά στις 100.000 ευρώ για να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού προγράμματος άμεσα. Μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται να έχουν κατατεθεί οι οικονομικές προσφορές ενδιαφερόμενων προμηθευτών, ώστε η Πάτρα να αποκτήσει μέσα στο 2023 τα πρώτα ηλεκτρικά της ποδήλατα!

Το συγκεκριμένο έργο, περιλαμβάνει ένα σύστημα μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων όπου θα επιτρέπεται η αυτόματη μίσθωση χωρίς την παρουσία προσωπικού. Πρόκειται για προμήθεια και εγκατάσταση ενός αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος που θα δίδει στους πολίτες την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για όσο χρόνο επιθυμούν, επιστρέφοντάς το σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης τα οποία θα είναι εγκατεστημένα σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου.

Τα ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισής τους, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος/φόρτισης και θα επιτρέπουν τη φόρτιση των ποδηλάτων όσο αυτά είναι κλειδωμένα στον σταθμό.

Σε πρώτη φάση η Πάτρα θα αποκτήσει τρία κανονικά ποδήλατα και ένα ειδικό για ΑμεΑ

Επιπλέον, θα υπάρχει και το σύστημα παρακολούθησης κυκλοφοριακών συνθηκών που θα αποτελείται από κάμερα και ψηφιακό επεξεργαστή εικόνας. Θα «παρακολουθεί» μια περιοχή και θα συλλέγει κυκλοφοριακά δεδομένα όπως ταχύτητες οχημάτων, κατηγορίες οχημάτων (αυτοκίνητα, φορτηγά, δίκυκλα, συμπεριλαμβανομένων των e-scooters, ποδήλατα κ.λπ.). Επίσης θα μπορεί να ανιχνεύει την ύπαρξη πεζών καθώς και ειδικών κατηγοριών αντικειμένων/οχημάτων που θα ορίσει ο χρήστης. Ετσι το σύστημα θα μπορεί να ανιχνεύει πληθώρα αντικειμένων, όπως π.χ. πεζοί στο οδόστρωμα, οχήματα ή δίκυκλα που κινούνται αντίθετα στο δρόμο ή πάνω σε πεζοδρόμια, ποδήλατα που κινούνται αντικανονικά εκτός επιτρεπόμενης περιοχής (π.χ. εκτός ποδηλατόδρομου).

Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού, σε πρώτη φάση για την πιλοτική εφαρμογή του έργου ο Δήμος Πατρέων θα αποκτήσει τρία ηλεκτρικά ποδήλατα ειδικής ανθεκτικής κατασκευής, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για ΑμεΑ, οκτώ ηλεκτρονικές θέσεις στάθμευσης και φόρτισης.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments