Πάτρα: Επεσαν οι πρώτες «καμπάνες» για ακαθάριστα οικόπεδα – Πως υπολογίζεται το πρόστιμο

Είχε προαναγγελθεί και έγινε πράξη. Ο Δήμος Πατρέων έκοψε τα πρώτα πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα και θα συνεχίζει να καταγράφει περιουσίες για νέες βεβαιώσεις κυρώσεων στους «απείθαρχους».

καμπάνες,ακαθάριστα,οικόπεδα

Ο Δήμος Πατρέων ξεκίνησε να στέλνει πρόστιμα σε ιδιοκτήτες οικοπέδων που δεν προχώρησαν στον καθαρισμό εντός προθεσμίας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο που άρχισε από την 1η Μαΐου.

Η συγκεκριμένη σκέψη είχε προαναγγελθεί από την «Π», όταν ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Μιχάλης Αναστασίου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Αυτός που κόβει τα δικά του και τα πετάει όπου βρει, θα φάει πρόστιμο. Ομως, στον άνθρωπο που γνωρίζουμε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, δεν θα κόψουμε πρόστιμο, αντίθετα θα σταθούμε δίπλα του και θα βοηθήσουμε με τον καθαρισμό. Είμαστε σε συνεννόηση και με την πυροσβεστική, ώστε όπου χρειάζεται και μας υποδεικνύεται να κοπούν πρόστιμα».

Αυτή η δήλωση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» έχει ξεκινήσει να γίνεται πράξη, καθώς όσοι δεν καθάρισαν τα οικόπεδά τους από ξερόχορτα που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, θα κληθούν το επόμενο διάστημα να πληρώσουν το ανάλογο πρόστιμο!

Μάλιστα, τα πρώτα «ραβασάκια» ήδη έχουν φύγει από τον Δήμο και οδεύουν προς τους παραλήπτες τους. Οι υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων πραγματοποιούν καθημερινά ελέγχους σε οικόπεδα που τους έχουν υποδειχθεί και έχουν γίνει καταγγελίες πως παραμένουν ακαθάριστα. Οι πρώτες ηχηρές καμπάνες έπεσαν και σύμφωνα με πληροφορίες αριθμούν μερικές δεκάδες σε πρώτη φάση, αλλά τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν, με τους ιδιοκτήτες που δεν προχώρησαν σε καθαρισμό των οικοπέδων τους να καλούνται έστω και την ύστατη στιγμή να καθαρίσουν τις περιουσίες τους για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ

Σύμφωνα με το νόμο του «Καλλικράτη», σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο 50 λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα. Σημειώνεται δε, πως στον ίδιο νόμο αναφέρεται ότι υπάρχει πρόβλεψη ακόμα και για φυλάκιση τριών μηνών σε όποιον κάνει απερίσκεπτη και αμελή χρήση της φωτιάς ή των μέσων φωτισμού, κατά τρόπο που να μπορεί να προκύψει από αυτήν βλάβη σε άνθρωπο ή σε ξένο πράγμα και παραβαίνει τις διατάξεις που εκδίδει η αρμόδια αρχή, και ιδίως η αστυνομική, για την αποτροπή του κινδύνου εμπρησμού.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ