Πάτρα: Έρχεται το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου στα Παλαιά Σφαγεία από 21 έως 23 Οκτωβρίου

Δείτε τι περιλαμβάνει.

Πάτρα,Έρχεται,Φεστιβάλ,Γρίφων,Καστελλόριζου

Λίγες μέρες έχουν απομείνει για το 3ήμερο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου που θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων από τις 21 έως και τις 23 του Οκτωβρίου. Μια σειρά συναρπαστικών εκδηλώσεων θα σας περιμένουν από το πρωί (10.00-14.00) έως το βράδυ (18.30-21.30) με ελεύθερη είσοδο.

Ο ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης, Πανταζής Χούλης, κάτοχος σπάνιας τεχνογνωσίας παγκοσμίου βεληνεκούς που καλύπτει όλα τα είδη γρίφων, και η Ελένη Γραμματικοπούλου, γνωστή για τη μακρά εμπειρία της στον χώρο της επικοινωνίας της Επιστήμης με αξιοσημείωτες επιτυχίες, μέσα στο 3ήμερο των συναρπαστικών εκδηλώσεων του φεστιβάλ της Πάτρας θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν μικρούς και μεγάλους, στα μοναδικά μονοπάτια της επιστήμης. Συνοδοιπόροι τους ένας μεγάλος αριθμός διακεκριμένων επιστημόνων, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών που θα παρουσιάσουν ξεχωριστά βιωματικά εργαστήρια, πρωτότυπες δράσεις και παιγνίδια με αντικείμενο τους γρίφους και τα μαθηματικά αλλά και τη συνύπαρξη τέχνης και επιστήμης.

Το λογότυπο του Φεστιβάλ Γρίφων της Πάτρας με έμβλημα τον Καραγκιόζη (τυχαίο;) την εμβληματική μορφή της πόλης, είναι μια ιδέα του Πανταζή Χούλη βασισμένη στην τοπολογία, και μετουσιώθηκε με τη μορφή ενός καινοτόμου εμπλεκόμενου γρίφου.

Ποια είναι όμως η σχέση Γρίφων και Μαθηματικών; Τουλάχιστον το 90% των γρίφων αποδεδειγμένα σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα μαθηματικά (ανάλυση, γεωμετρία, άλγεβρα, θεωρία ομάδων, θεωρία αριθμών, ακόμα και θεωρία πιθανοτήτων και στατιστική!). Είναι λοιπόν επιβεβλημένη η χρήση τους στην εκπαίδευση ώστε τα μαθηματικά από το «πιο δύσκολο» μάθημα, να μετατραπεί σε «εύκολο και διασκεδαστικό» μέσω των εκπαιδευτικών παιχνιδιών (δηλαδή των γρίφων).

Παράλληλα, υπάρχει διάδραση και πιο ενεργή συμμετοχή των μαθητών. Αυτά έχουν επαληθευθεί από βραβεία διδασκαλίας, καθώς και στο γεγονός πως οι δάσκαλοι έχουν πια στη διάθεσή τους πολύτιμα τρισδιάστατα εργαλεία για τη μεταφορά γνώσης, ενώ και οι μαθητές αποκτούν μια κατανοητή «Δούρεια Ήπια» γνώση.

Η οργάνωση πραγματοποιείται από την ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών), όπου η πλέον σημαντική δράση της είναι το Μουσείο Γρίφων. Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική στήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών. Συνδιοργανωτής είναι το «Πλήρωμα 94» και υποστηρίζεται από την Κ.Ε.ΔΗ.Π-Καρναβάλι Πάτρας. Επί πλέον ιδιωτικοί φορείς το στηρίζουν οικονομικά.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop