Πάτρα: Έρχεται το «Τρυφερούδι» στις 8 Φεβρουαρίου δια «γυμνού οφθαλμού» στο μικρό Πάνθεον

Ραντεβού για μία συγκλονιστική γαλλική ταινία στις 9.45 το βράδυ στο Πάνθεον.

Πάτρα: Έρχεται το «Τρυφερούδι» στις 8 Φεβρουαρίου δια «γυμνού οφθαλμού» στο μικρό Πάνθεον

Ο «γυμνός οφθαλμός» επιστρέφει αύριο Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στο μικρό Πάνθεον, παρουσιάζοντας την συγκλονιστική γαλλική ταινία «Τρυφερούδι» του 45χρονου Γάλλου, ηθοποιού, σκηνοθέτη και σεναριογράφου Σαμουέλ Τεΐς.

Όπως σημειώνει η «ψυχή» του  γυμνού οφθαλμού, Νικόλαος Καββαδίας: «Θα μπορούσα να γράψω σελίδες γι’ αυτήν την ταινία. Και σαν σιν-ένοχος (ποτέ κριτικός) και – κυρίως – σαν πατέρας.

Θα προτιμήσω, όμως, να κυττάξω κατάματα το ωραίο και να το απολαύσω σιωπηλός. Όπως κάνουν, δηλαδή, τα Παιδιά.

Απλά να σημειώσω – παρ΄ότι δεν δίνω, σχεδόν, καμιά σημασία στα Βραβεία – ότι στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ταινία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος Θόδωρος Αγγελόπουλος, αλλά και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας, που πήγε απόλυτα δίκαια στο…δεκάχρονο καταπληκτικό “Τρυφερούδι” της ταινίας, Αλιοσά Ρενέρ.».

Και τι θα δούμε στην ταινία; Όπως σημειώνει ο Νίκος Καββαδίας: Ο αγγελικός δεκάχρονος Τζωνύ ζει στο Forbach, μιά μικρή πόλη στην ΒορειοΑνατολική Γαλλία στα σύνορα με την Γερμανία.

Κάθε φορά, που η νεαρή μητέρα του αλλάζει σύντροφο – κι αυτό συμβαίνει, δυστυχώς, συχνά… – η οικογένεια – ο Τζωνύ, η μητέρα του, ο μεγαλύτερος αδερφός και η μικρότερη αδερφή του, όλα παιδιά από διαφορετικό κι εξαφανισμένο από την ζωή τους πατέρα – αναγκαστικά αλλάζει σπίτι.

Ο τελευταίος χωρισμός της μητέρας τους αναγκάζει να μείνουν σ’ ένα συγκρότημα εργατικών κατοικιών σε μιά γειτονιά, πολύ επικίνδυνη γιά τους ενήλικες, πόσω μάλλον, γιά τον μικρό Τζωνύ, που εκτός από τις δικές του έγνοιες, αναγκάζεται να είναι πατέρας για την μικρή αδερφή του, αλλά πολλές φορές και γιά την ίδια την μητέρα του!

Ο ερχομός στην τάξη του νεαρού δασκάλου Ζαν Ανταμσκί θα αλλάξει την ζωή του Τζωνύ.
Τόσο ο Ζαν, όσο και η σύντροφός του Νορά, που δουλεύει σε Μουσείο Τέχνης στο Μετς, θα πάρουν υπό την προστασία τους τον Τζωνύ (ο πατέρας του ζει, αλλά είναι…νεκρός) και θα προσπαθήσουν να τον ενθαρρύνουν ν’ αλλάξει την ζωή του.

Όπως το βραβευμένο με “Χρυσή Κάμερα” στις Κάννες Party Girl (2014) ο σκηνοθέτης Σαμουέλ Τεΐς, έτσι και το “Τρυφερούδι” είναι αυτοβιογραφικό.

‘Οχι καθ’ ολοκληρία, όπως το “Party Girl” (όπου, ο σκηνοθέτης όχι μόνο διηγήθηκε την ιστορία της μητέρας και των φιλενάδων της, αλλά τους έδωσε και πρωταγωνιστικό ρόλο!), αλλά εν μέρει.

Ο μικρός Τζωνύ σε πολλά είναι ο σκηνοθέτης σε ηλικία δέκα ετών. Και η ιστορία του Τζωνύ είναι η δική του ιστορία.

Και πάντα τοποθετημένη στο Forbach, την πόλη, που αγαπά να γυρίζει τις ταινίες του.

Στο τέλος ο Τζωνύ, αφού έχει πει στην μεθυσμένη μέχρι αναισθησίας μητέρα του, ότι θα φύγει, σαν θαρραλέος, που είναι, θα κυττάξει το αγγελικό του πρόσωπο στον καθρέφτη και θ’ αρχίσει να χορεύει.
Το ταξίδι έχει ξεκινήσει…

Ταυτότητα προβολής:

Η ταινία θα προβληθεί αύριο Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου και ώρα 9.45 το βράδυ στο μικρό Πάνθεον. Η διοργάνωση είναι του γυμνού οφθαλμού με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments