Πάτρα: Έρχονται… μαύρες μέρες – Πιθανή ακόμα και η μείωση του ηλεκτροφωτισμού τον χειμώνα

Εκρηκτική η κατάσταση στον Δήμο Πατρέων με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και τις ανατιμήσεις στα καύσιμα.

Πάτρα: Έρχονται... μαύρες μέρες – Πιθανή ακόμα και η μείωση του ηλεκτροφωτισμού τον χειμώνα

Μπροστά στο ενδεχόμενο μείωσης των ωρών λειτουργίας του δημοτικού φωτισμού και άλλων περιοριστικών μέτρων, βρίσκεται ο Δήμος Πατρέων προκειμένου να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων.

Η δημοτική αρχή της Πάτρας προσπαθεί αυτή την περίοδο να επιλύσει το δύσκολο παζλ της σύνταξης του προϋπολογισμού του 2023, χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να βρει επιπλέον πόρους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για το πανάκριβο ρεύμα, για τα ανατιμημένα καύσιμα των οχημάτων καθαριότητας και για το πετρέλαιο θέρμανσης των σχολικών αιθουσών. Συγχρόνως, θα πρέπει να καλύψει και το πρόσθετο μισθολογικό κόστος από την διατήρηση εκατοντάδων θέσεων απασχόλησης από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών Διονύσης Πλέσσας περιέγραψε την κατάσταση που καλείται να διαχειριστεί φέτος η δημοτική αρχή ως «εκρηκτική», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών μέτρων, τόσο στο επίπεδο της κατανάλωσης, όσο και στο επίπεδο της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού. Σε καμία περίπτωση όμως, η δημοτική αρχή δεν σκέφτεται να αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη, τόνισε ο κ. Πλέσσας.

«ΚΑΙΕΙ» ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Ενδεικτικά ανέφερε ότι το κόστος για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνει φέτος ο Δήμος Πατρέων, είναι αυξημένο κατά 1,2 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, από τα 4,7 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για φέτος, ο δήμος έχει ήδη «κάψει» τα 3,7 εκατ. ευρώ, είπε ο κ. Πλέσσας και ακόμα έχουμε μπροστά μας, άλλους τέσσερις μήνες μέχρι την λήξη του έτους.

Το ποσό του 1.200.000 ευρώ ήρθε επιπλέον στον εξοφλητικό λογαριασμό του τελευταίου τετράμηνου από την ΔΕΗ και ουσιαστικά είναι η «ρήτρα αναπροσαρμογής» του Δήμου, για την οποία όπως είπε ο κ. Πλέσσας δεν προβλέπεται καμία επιδότηση, όπως έγινε με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

ΖΗΤΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

«Ακούγεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα ζητήσει από τους δήμους περικοπές δαπανών ή αύξηση των δημοτικών ανταποδοτικών τελών» είπε ο κ. Πλέσσας, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθούν ακόμα και οι ώρες λειτουργίας του δημοτικού φωτισμού, αν ο λογαριασμός δεν βγαίνει. «Αυτό μας βρίσκει αντίθετους, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν δίνει ούτε καν τα τακτικά έσοδα που οφείλει στους δήμους, όχι τα έκτακτα» είπε ο αντιδήμαρχος.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος της Πάτρας προχωρά στην υλοποίηση προγράμματος αντικατάστασης 11.500 λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού με λάμπες LED. Μέχρι σήμερα, μάλιστα, έχουν αντικατασταθεί 2.500 και το πρόγραμμα συνεχίζεται. Πρόκειται, άλλωστε, για ενέργεια που δεν ξεκίνησε τώρα, καθώς, όπως σημειώνουν από τη δημοτική αρχή, ήταν φανερό εδώ και καιρό ότι υπάρχει άμεση ανάγκη στον δήμο να μειωθεί το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος.

ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Ενας άλλος πονοκέφαλος για την δημοτική αρχή της Πάτρας, είναι το πρόσθετο κόστος για την προμήθεια πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Το κόστος για τα καύσιμα των αυτοκινήτων του τομέα καθαριότητας, είναι ήδη αυξημένο κατά 100.000 ευρώ στο δίμηνο, είπε ο κ. Πλέσσας, ενώ από φέτος ο Δήμος Πατρέων θα πρέπει να καλύψει και το πρόσθετο κόστος στο πετρέλαιο θέρμανσης των σχολικών μονάδων της πόλης, που θα είναι πολύ ακριβότερο από την τιμή με την οποία έκλεισε τον περασμένο Απρίλιο.

Οι σχολικές επιτροπές προσπαθούν να συντάξουν τον νέο προϋπολογισμό, βάζοντας στην εξίσωση τις νέες τιμές του καυσίμου και τις επιπλέον ώρες λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων με διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 5 το απόγευμα. Είναι ενδεικτικό ότι κατά το σχολικό έτος 2021-22, το προϋπολογισθέν ποσό για πετρέλαιο θέρμανσης ήταν 488.000 ευρώ και για την νέα σχολική χρονιά εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί.

«Δεν γίνεται να αφήσουμε τα παιδιά να ξεπαγιάσουν τον χειμώνα. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να καλύψουμε το πρόσθετο κόστος, βγάζοντας από τη μύγα ξίγγι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλέσσας.

ΑΝΑΜΟΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Η κατάσταση πάντως, είναι δύσκολα διαχειρίσιμη για την αντιδημαρχία οικονομικών του Δήμου, που στις αρχές του περασμένου Αυγούστου αναγκάστηκε να κάνει αναμόρφωση προϋπολογισμού για να καλύψει 12 εκατ. ευρώ, που έχει ήδη πληρώσει στους εκατοντάδες εργαζόμενους των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, που έμειναν με δικαστικές αποφάσεις στις υπηρεσίες του.

Είναι προφανές, ότι τα χρήματα αυτά μετακινήθηκαν από άλλους κωδικούς έργων και προμηθειών στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, και θα λείψουν από άλλα αντικείμενα και δράσεις. Ο Δήμος κατά τον κ. Πλέσσα, κάνει αγώνα για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του 2022 που είναι μια από τις πιο δύσκολες χρονιές, ενώ το 2023 θα είναι ακόμα πιο δύσκολο.

«Η δημοτική αρχή δεν ακολουθεί τον δρόμο της κάθε κυβέρνησης να αυξάνουμε τα δημοτικά τέλη για να ισοσκελίζουμε τους προϋπολογισμούς μας», τονίζει ο κ. Πλέσσας. «Γι’ αυτό και διεκδικούμε αταλάντευτα και με κάθε τρόπο από την κάθε κυβέρνηση τη χρηματοδότηση που αντιστοιχεί για τον Δήμο μας».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ