Πάτρα – Έρευνα: Σουβλάκι και πίτσα απογειώνονται

Παίρνουν φωτιά οι τιμές του γρήγορου φαγητού στην Πάτρα, λόγω αύξησης στις πρώτες ύλες και την ενέργεια. Δεν μπορούμε να τις απορροφήσουμε, δηλώνουν οι καταστηματάρχες, που εξηγούν ότι αν δεν αυξήσουν τις τιμές δεν θα τα βγάλουν πέρα. Πώς διαμορφώνονται οι κατάλογοι.

Πάτρα

Αύριο μπαίνουμε στον Σεπτέμβριο, ο οποίος παραδοσιακά σηματοδοτεί  την επιστροφή των πολιτών στην Πάτρα και κατ’ επέκταση των φοιτητών που αποτελούν βασικό οικονομικό «αιμοδότη» της πόλης τα τελευταία χρόνια.

Με αφορμή την άφιξη των τελευταίων στην πόλη μας, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» έκανε έρευνα σχετικά με τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην Πάτρα στα δημοφιλεστέρα είδη γρήγορου φαγητού, όπως είναι τα σουβλάκια, οι πίτες και οι πίτσες, που αποτελούν καθημερινότητα για πολλούς καταναλωτές έως αναγκαστική λύση σε πολλές περιπτώσεις.

Η έρευνα δείχνει ότι οι τιμές πετούν πραγματικά στα ύψη, με τα σουβλάκια να ξεκινούν από τα 2 ευρώ, τις πίτες να έχουν φτάσει κατά μέσο όρο στα 3,2 ευρώ -υπάρχουν και με 3,5- και τις πίτσες να ξεκινούν από τα 11 ευρώ.  

Η έρευνα έδειξε ότι ψησταριά στην Τριών Ναύαρχων, για παράδειγμα, πουλά το σουβλάκι στα 2 ευρώ και την πίτα στα 3,3 ευρώ, ψησταριά στη Ρήγα Φεραίου έχει την πίτα στα 3,5 ευρώ και το σουβλάκι στα 2,2, ενώ εκτός κέντρου η πίτα πωλείται στα 2,80 και το σουβλάκι στο 1,9 ευρώ.

Οι τιμές στις πίτσες διαμορφώνονται ανάλογα με το περιεχόμενο, όμως, για παράδειγμα, πιτσαρία στο κέντρο πουλά την πίτσα 12 ευρώ στο κατάστημα, ενώ στο delivery τη χρεώνει 11 ευρώ, πιτσαρία, δε, στην περιοχή του ΤΕΙ ξεκινά τις τιμές των προϊόντων της από τα 9,50 ευρώ. Οι τιμές έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 20% σε σχέση με αυτές που ίσχυαν πριν από μερικούς μήνες -η πίτσα είχε 10 και 11 ευρώ σε κατάστημα και delivery- και, όπως λένε οι επαγγελματίες, οι αυξήσεις θα συνεχιστούν κατά 20-25%!

Πάμε να δούμε, όμως, τι είπαν δύο επιχειρηματίες της εστίασης στην «Πελοπόννησο» και ποια εξήγηση δίνουν στις αυξήσεις, ενώ προαναγγέλλουν ότι θα γίνουν και άλλες το επόμενο διάστημα.

Ο Λευτέρης Αντύπας, ιδιοκτήτης πιτσαρίας επί σειρά ετών στην Τριών Ναυάρχων, σημείωσε: «Μετά την αύξηση τιμών που παρατηρήθηκε κατά την πανδημία, είχαμε και νέα αύξηση στις πρώτες ύλες πριν από μερικούς μήνες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η αύξηση ξεπέρνα το 30% στις πρώτες ύλες και να σας πω παραδείγματα. Πριν από ένα χρόνο αγοράζαμε το κιλό το τυρί gouda 2,8 ευρώ και τώρα το αγοράζουμε 5,60. Αγοράζαμε το κιλό το μοσχάρι στα 5-6 ευρώ και τώρα το αγοράζουμε στα 9-10 ευρώ το κιλό. Ενα μέρος της αύξησης το έχουμε απορροφήσει εμείς, όμως προβλέπω ότι σύντομα θα υπάρξουν νέες αυξήσεις, αλλιώς δεν θα βγαίνουμε. Μία τετραμελής οικογένεια ήθελε 40 ευρώ για να γευματίσει, πλέον, όμως, θέλει περίπου 60 ευρώ. Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε την αύξηση του ενεργειακού αλλά και του μισθολογικού κόστους. Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές κάνουν παραπόνα ότι αυξήθηκαν οι τιμές, όμως το να διατηρήσεις ζωντανή μια επιχείρηση εστίασης έχει πολύ μεγάλο λειτουργικό κόστος».

«ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ»

Από την άλλη, ο Στέλιος Αποστολόπουλος, ιδιοκτήτης ιστορικής ψησταριάς στο κέντρο, μας εξηγεί: «Εχουμε κάνει μια αύξηση στα βασικά προϊόντα στο 20%, αλλά οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες είναι πολύ παραπάνω. Η πίτα είχε τιμή πώλησης 2,8 ευρώ και τώρα έχει 3,20, ενώ το σουβλάκι είχε 1,80 ευρώ και τώρα έχει 2 ευρώ.

Να σας πω, όμως, και για τις πρώτες ύλες. Το κρέας έχει πάρει αύξηση 30% και το τελευταίο δίμηνο πήρε επιπλέον 1,5 ευρώ το κιλό και το έχουμε απορροφήσει. Επίσης, το κουτί της συσκευασίας το αγοράζαμε 2-3 λεπτά και πλέον έχει φτάσει τα 7-8 λεπτά. Το ίδιο ισχύει στα τραπεζομάντηλα. Είναι όμως και το ενεργειακό κόστος, καθώς εγώ πληρώνω 500 ευρώ επιπλέον από πέρυσι για το ρεύμα . Ηδη, δεν βγαίνουμε και, αν έχεις γνώμονα την ποιότητα, δεν ξέρω αν οι τιμές θα μείνουν ίδιες το επόμενο διάστημα».

Εν κατακλείδι, αν γίνουν και άλλες αυξήσεις, κάνεις δεν ξέρει πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν ήδη τον προϋπολογισμό τους να βγαίνει εκτός, λόγω τις ακριβείας στο σούπερ μάρκετ και στα καύσιμα.