Πάτρα: Ετοιμόρροπη αφήνει ο Δήμος την οικία Σώκαρη!

Από το 2017 εξαγοράστηκε και ο πρώτος όροφος ώστε να μετατραπεί σε δημοτική φοιτητική εστία. Εκτοτε, όμως, στο κτίριο δεν έχει ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία επισκευής και συντήρησης

Πάτρα: Ετοιμόρροπη αφήνει ο Δήμος την οικία Σώκαρη!

Ετοιμόρροπη παραμένει η διατηρητέα νεοκλασική οικία του μεγάλου πατρινού ζωγράφου Σπύρου Σώκαρη, στην συμβολή των οδών Παπαφλέσσα 18 και Κορίνθου, η οποία βρίσκεται στην κυριότητα του Δήμου Πατρέων!

Και αυτό, παρά το γεγονός, ότι το 2017 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμος διέθεσε 50.000 ευρώ για την εξαγορά και του πρώτου ορόφου, με σκοπό τη μετατροπή όλου του κτιρίου σε φοιτητική εστία, κατά την επιθυμία του καλλιτέχνη!

Πρόκειται για ένα κτίριο, το οποίο με την υπ’ αριθ. απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος /ΔΙΛΑΠ/Γ/2742/55251/15-11-1983 (ΦΕΚ 716/Β/12-12-1983) έχει χαρακτηριστεί «…ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με τον Ν.1469/1950, αφού πρόκειται για αξιόλογο νεοκλασικό κτίσμα». Στην αυλή του οποίου μάλιστα, ο Σπύρος Σώκαρης είχε το εργαστήριό του και τη σχολή ελεύθερης ζωγραφικής!

Κάτι που σημαίνει ότι όχι μόνο το κτίριο για τους παραπάνω λόγους δεν επιτρέπεται να αφεθεί σε κατάρρευση, αλλά και οποιαδήποτε εργασία σε αυτό θα πρέπει να γίνει κατόπιν σχετικής εγκρίσεως του υπουργείου Πολιτισμού (και της σημερινής Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας) ώστε να προστατευτούν και να μην καταστραφούν τα αξιόλογα στοιχεία του κτιρίου από ειδικευμένο προσωπικό!

Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΟΡΟΦΟΥ

Με την απόφαση της 9ης Οκτωβρίου 2017 του δημοτικού συμβουλίου, που παρουσιάζει σήμερα η «ΠτΔ», δόθηκαν 50.000 ευρώ στον κληρονόμο του πρώτου ορόφου, προκειμένου ο Δήμος Πατρέων να κερδίσει την κυριότητα όλου του κτιρίου, αφού όπως τονιζόταν στην σχετική απόφαση είναι «το μόνο κατάλληλο για την εξυπηρέτηση των σκοπών του Δήμου και την εκπλήρωση του σκοπού της διαθέτιδος Μαρίας Παγκάλου -Σώκαρη, ήτοι για τη δωρεάν στέγαση φοιτητών».

Εκτοτε, όμως, στο κτίριο δεν έχει ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία επισκευής και συντήρησης, με αποτέλεσμα η ιστορική οικία, που αποτελεί και δημοτική περιουσία, να κινδυνεύει να καταρρεύσει!

Και σε κάθε περίπτωση, όπως είναι αυτονόητο, δεν εκπληρώνονται έτσι οι  όροι του κληροδοτήματος του αείμνηστου εικαστικού δασκάλου Σπύρου Σώκαρη, όπως εκπορεύτηκαν από την ιδιόχειρο διαθήκη της Μαρίας Σώκαρη το έτος 1990.

Να θυμίσουμε, πως ο Δήμος Πατρέων για την εύρεση κατάλληλου κτιρίου για τη στέγαση απόρων φοιτητών, είχε ζητήσει ήδη από το 2016 το Κτίριο Υπηρεσιών Λιμένος Πατρών, πλην όμως για διάφορους λόγους το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε.

Αλλά από την άλλη, όπως αποδεικνύεται, η δημοτική αρχή δεν υλοποιεί ούτε τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που ορίζει τη μετατροπή της οικίας Σώκαρη σε φοιτητική εστία…

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Ειδήσεις από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και εγένετο το Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων – Δείτε τις μακέτες - Πού θα βρίσκεται, τι θα δούμε
Πάτρα: Το Μουσικό Σχολείο τραγούδησε για τις μνήμες της Μικράς Ασίας
Αφιέρωμα στον... «Vangelis»: Ο «ωραίος Έλληνας» στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Πάτρα-Αφιέρωμα στην Πλατεία Ελευθερίας «Σμύρνη 1922- 2022, προσεγγίζοντας τη μουσική παράδοση» ΦΩΤΟ