Πάτρα – Φαρμακαποθήκες: Έλεγχοι για το αν υπάρχουν αδήλωτα φάρμακα

Ελεγχοι στις φαρμακοποθήκες με στόχο να σταματήσουν οι εξαγωγές εις βάρος της εγχώριας αγοράς.

Πάτρα - Φαρμακαποθήκες: Έλεγχοι για το αν υπάρχουν αδήλωτα φάρμακα Οι αποθήκες ελέγχονται αν κρύβουν ποσότητες φαρμάκων πέραν αυτών που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν

«Το Υπουργείο γνωρίζει ποιοι κάνουν εξαγωγές φαρμάκων. Δεν χρειάζεται να εισβάλει στις φαρμακαποθήκες. Αν πραγματικά θέλει να βάλει φρένο και να μην ξεμένει η εγχώρια αγορά χωρίς φάρμακα γνωρίζει πώς να το κάνει».

Την παραπάνω επισήμανση έκανε στην «Π» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αχαΐας και Νήσων Ανδρέας Σοφιανόπουλος με αφορμή τους  ελέγχους που διενεργεί το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Στόχος των ελέγχων αυτών είναι να διερευνηθεί εάν υπάρχουν φάρμακα που δεν έχουν δηλωθεί και κατά επέκταση δεν προορίζονται για την ελληνική αγορά.

Αιτία των ελέγχων αυτών είναι οι μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων, όπως  έχει αναδείξει η «Π».

«Υπάρχει το μητρώο εξαγωγών και επομένως οι έλεγχοι θα έπρεπε να γίνονται κατευθείαν στους εξαγωγείς. Από το μητρώο και τα τιμολόγια θα βρουν επίσης και ποιες εξάγουν μέσω τρίτων φαρμακευτικά σκευάσματα. Το θέμα είναι αν θέλουν να κάνουν πραγματικούς ελέγχους» αναφέρει ο κ. Σοφιανόπουλος.

Ο ίδιος ως πρόεδρος του τοπικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών εξηγεί ότι την περίοδο αυτή υπάρχουν ποσότητες φαρμάκων στις αποθήκες καθώς έχουν γίνει προμήθειες για τις ημέρες των εορτών καθώς οι εταιρείες προμηθειών θα παραμείνουν κλειστές. «Ολες οι αποθήκες έχουν στοκάρει σκευάσματα. Ακόμα και τα φορτηγά σταματούν να κυκλοφορούν την περίοδο αυτή. Εμείς προσπαθούμε ως Συνεταιρισμός να φέρουμε ένα φάρμακο από τη Θεσσαλονίκη και δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε: «Εχουν ελεγχθεί 10 φαρμακαποθήκες, εκεί υπάρχουν αποτελέσματα και θα βγουν. Υπάρχουν φαρμακαποθήκες που δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο, άρα θεωρούμε δεδομένο ότι θα υπάρξουν οι ποινές.

Οι ποινές θα είναι αναλόγως τη βαρύτητα. Η εντολή η οποία έχω δώσει είναι όπου βρεθούν φάρμακα που ενώ έπρεπε να τα έχουν δηλώσει και να τα δώσουν στην ελληνική αγορά, η ποινή θα είναι μία, αναστολή άδειας λειτουργίας. Κλείνει η φαρμακαποθήκη, απλά τα πράγματα.

Εάν λοιπόν κάποια φαρμακαποθήκη αυτή τη στιγμή που ελέγχονται και τους έχουμε πει τι ποσότητα έχουν γιατί απαγορεύονται οι εξαγωγές και έχει δηλώσει διαφορετική ποσότητα από αυτή που είναι δηλωμένη, θα εφαρμόσουμε σκληρά μέτρα μέχρι και κλείσιμο».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments