Πάτρα: «Φτυστός ο μακαρίτης» από την Παρασκευή 6 Μαΐου στο θέατρο «Αγορά»

Από την θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας – Αχαΐας.

Πάτρα

Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας-Αχαΐας ανεβάζει ξανά το θεατρικό έργο της Πένυ Φυλακτάκη: «Φτυστός ο μακαρίτης», σε σκηνοθεσία Ηλία Αναστασόπουλου.
Πρόκειται για επανάληψη της παράστασης που ανέβασε η θεατρική μας ομάδα, την καλοκαιρινή περίοδο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Πάτρας 2021, στο ανοιχτό θέατρο Κρήνης.

Η παράσταση θα ανέβει την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαΐου όπως επίσης και στις 13, 14 και 15 Μαΐου στο θέατρο «Αγορά».

Μια ξεκαρδιστική ιστορία εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των θεατών, χαρίζοντάς τους στιγμές αστείρευτου γέλιου. Ο ήρωάς της Μιχάλης Μπεζενόγλου, κατά κόσμον Μισέλ Μπεζέν, είναι πνιγμένος στα χρέη. Ως εδώ όλα μοιάζουν απλά και καθημερινά. Ποιος Έλληνας άλλωστε σήμερα δεν έχει χρέη; Το παράδοξο του πράγματος έγκειται όμως στην αιτία που οδήγησε τον ήρωά μας σε αυτή τη κατάσταση. Βλέπετε η οικονομική του δυσχέρεια δεν οφείλεται ούτε σε κακούς χειρισμούς, ούτε στη γενική άσχημη κατάσταση της αγοράς, ούτε στο ότι κάποιος τον εξαπάτησε. Οφείλεται στη κληρονομικότητα!

Η παράσταση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Πάτρας και μετά από απαίτηση του κοινού, το οποίο ενθουσιάστηκε, αποφασίστηκε να ανέβει εκ νέου.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Ηλίας Αναστασόπουλος μιλώντας στο pelop.gr: «Πρόκειται για μια κωμωδία που καυτηριάζει τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας, οικογένειας, εκκλησίας και πολιτικής. Είναι ένα έργο αρκετά γλυκόπικρο που πέρα από το αβίαστο γέλιο που βγάζει μέσα από εύστοχες κωμικές ατάκες, σε δεύτερη ανάγνωση καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της καθημερινότητας».

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Ηλίας Αναστασόπουλος, αποφασίστηκε να ανέβει κωμωδία, καθώς ο κόσμος «έχει ανάγκη το γέλιο. Ασφυκτιά από την οικονομική πίεση, από τα δύο χρόνια καραντίνας… Έχει ανάγκη να γελάσει και έστω και για δύο ώρες να ξεχαστεί από τα προβλήματά του». Την ίδια ανάγκη έχει το κοινό και για το θέατρο: «Μετά από την απομόνωση των δύο χρόνων, υπάρχει η ανάγκη για εκτόνωση. Ο κόσμος θέλει να βγει έξω, να ξεφύγει από την καθημερινότητα που είναι αποπνικτική».

Η ΑΟΡΑΤΗ ΟΛΓΑ

Και μπορεί τώρα  το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας-Αχαΐας να αποφάσισε να «ανεβάσει» κωμωδία όμως για το καλοκαίρι μας επιφυλάσσει κάτι διαφορετικό. Όπως σημειώνει ο Ηλίας Αναστασόπουλος στο πλαίσιο και πάλι του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Πάτρας, θα παρουσιαστεί το έργο του Γιάννη Τσίρου «Αόρατη Όγλα». «Πρόκειται για ένα έργο που μιλάει για το trafficking και αναφέρει την ιστορία μίας Βουλγάρας η οποία εξαπατήθηκε από σωματεμπόρους που την εξέδιδαν για χρόνια στην Αθήνα και την περιφέρεια και την μεταπωλούσαν ο ένας στον άλλον οι μαστροποί» σημειώνει ο κ. Αναστασόπουλος και συνεχίζει: «Αποφασίσαμε να το ανεβάσουμε γιατί πιστεύουμε πως πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα της κοινωνίας και η συγκυρία έφερε τα πράγματα έτσι με τον πόλεμο στην Ουκρανία, που ίσως κάνει αυτό το φαινόμενο πιο έντονο, καθώς συνήθως οι γυναίκες πέφτουν θύματα επιτηδείων σε τέτοιες περιπτώσεις».

Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Ηλίας Αναστασόπουλος. Σκηνικά: Ηλίας Αναστασόπουλος- Σωτήρης Τασσόπουλος. Φωτισμοί: Ηλίας Αναστασόπουλος. Μακιγιάζ, κοστούμια- φροντιστήριο: Η ομάδα. Επιμέλεια προγραμμάτων- ΜΜΕ- Επικοινωνία: Χρύσα Δρίβα. Αφίσα: Βασίλης Καραβασίλης- Χρύσα Δρίβα. Κρατήσεις θέσεων- εισιτήρια: Ηλίας Ψυχογιόπουλος- Μανώλης Στεφανάκης.

Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι:  Μισέλ: Παναγιώτης Σαμολαδάς. Κλητήρας: Παναγιώτης Βλάχος. Μαμή/Εβίτα: Ηλιάνα Βουλδή. Βασιλική/Γιαγιά: Νίκη Καραβούλια. Λαμπρινή/Νανά: Τζίνα Δημητρίου. Γιαννούλα/Γλυκερία: Γεωργία Καραγεωργοπούλου. Έγκυος: Άννα Κοκκίνου. Στέλιος: Ανδρέας Τασσόπουλος. Νεωκόρος: Κίμωνας Τασσόπουλος. Βοηθός νεωκόρου: Σπύρος Λαμπρόπουλος. Άννα/Δημοσιογράφος: Βαρβάρα Λειβαδιώτη. Αρχοντούλα: Ελένη Τασσοπούλου. Θάνος: Σωτήρης Τασσόπουλος. Ηχογραφημένη φωνή: Γιώργος Κοντογιάννης

Θα ανέβουν έξι  παραστάσεις στο θέατρο «Αγορά» (Καραϊσκάκη 149) στις 6, 7, 8 και 13, 14, 15 Μαΐου (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή). Ώρα έναρξης: Καθημερινά 21.30, Κυριακές: 21.00. Κρατήσεις θέσεων στο 6972348474.