Πάτρα: «Γιαπί» το μνήμα Άννινου, εδώ και 11 χρόνια! ΦΩΤΟ

Από το 2010 η οικογένεια του Θεόδωρου Άννινου προσπαθεί να ανεγείρει το μνήμα του πρώην δημάρχου Πατρέων στο Α΄ Νεκροταφείο, αλλά ο Δήμος εμποδίζει με διαφόρους τρόπους τις εργασίες!

Πάτρα: «Γιαπί» το μνήμα Άννινου, εδώ και 11 χρόνια! ΦΩΤΟ

Μοιάζει απίστευτο, όμως είναι όχι μόνο αληθινό, αλλά και μακάβριο: Επί 11 ολόκληρα χρόνια, η οικογένεια του Θεόδωρου Αννινου προσπαθεί να αναγείρει το μνήμα του πρώην δημάρχου Πατρέων στο Α΄ Νεκροταφείο όπου και αναπαύεται, αλλά ο Δήμος Πατρέων εμποδίζει με διαφόρους τρόπους τις εργασίες!  Αποτέλεσμα; Ο τάφος, παραμένει ακόμα «γιαπί», έχοντας μόνο έναν ξύλινο σταυρό και χωρίς την παραμικρή επιγραφή για την ταυτότητα του κεκοιμημένου που φιλοξενεί!

 

Πρόκειται σίγουρα για μια αλλοπρόσαλλη κατάσταση, που πέρα από τη μνήμη του τεθνεώτος, προσβάλλει και ολόκληρη την πόλη, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο Θεόδωρος Αννινος διετέλεσε δήμαρχος της Πάτρας για 15 συνολικά χρόνια.

Όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» η χήρα του πρώην δημάρχου, Ηλέκτρα Παπαγεωργίου, παρά το γεγονός ότι έχει συναντηθεί επανειλημμένως τόσο με τον νυν δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, όσο και με τον προκάτοχό του, Γιάννη Δημαρά, ακόμα λύση δεν έχει βρεθεί και ο τάφος παραμένει χωρίς πλάκα και μάρμαρα, μονάχα με μία τσιμεντένια μάντρα!

Πάτρα: «Γιαπί» το μνήμα Άννινου, εδώ και 11 χρόνια! ΦΩΤΟ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

24 Απριλίου 2010: Ο Θεόδωρος Αννινος αποδημεί εις Κύριον και το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας αποφασίζει (21/5/2010), μετά από εισήγηση του τότε δημάρχου Ανδρέα Φούρα, να διατεθεί δωρεάν χώρος για την ταφή του πρώην δημάρχου στο Α΄ Νεκροταφείο και να αναλάβει ο Δήμος τις δαπάνες για την ανέγερση του μνήματος.
Λίγο αργότερα όμως, ο Ανδρέας Φούρας αποσύρεται της εκλογικής κούρσας, διενεργούνται δημοτικές εκλογές, αναλαμβάνει δήμαρχος ο Γιάννης Δημαράς και από τότε ξεκινάει ο Γολγοθάς της οικογένειας:

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της χήρας, Ηλέκτρας Παπαγεωργίου και τις συναντήσεις της με τον τότε δήμαρχο στο γραφείο του (20/8/2013), το θέμα δεν προχωράει και οι εργασίες δεν ξεκινάνε ποτέ.

Η οικογένεια ζητάει να απεμπλακεί ο Δήμος από τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που τον υποχρέωνε να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του μνήματος, ώστε η οικογένεια με δικά της χρήματα να ξεκινήσει τις εργασίες. Τελικά εκπνέει η θητεία Δημαρά, χωρίς να υπάρξει καμία πρόοδος. Το μνήμα παραμένει «γιαπί»…

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΕΛΕΤΙΔΗ

Λίγους μήνες μετά την πρώτη εκλογή Πελετίδη, η χήρα του Θεόδωρου Αννινου επισκέπτεται στο γραφείο του τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο, του θέτει το θέμα και λαμβάνει διαβεβαιώσεις, ότι οι εργασίες εκ μέρους του Δήμου θα ξεκινήσουν κανονικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κ. Ηλέκτρα, ούσα και η ίδια αρχιτέκτονας του Δήμου Πατρέων στο παρελθόν, γνωρίζει το αντικείμενο και καταθέτει κάθε φορά πλήρη και λεπτομερή φάκελο για τις εργασίες ανέγερσης του μνήματος, ο οποίος περιλαμβάνει τεχνική και οικονομική μελέτη.

Όπως εξιστορεί στην «Π»: «Πέρασαν δύο χρόνια χωρίς απάντηση, εξαντλήθηκε και ολόκληρη η πρώτη θητεία του κ. Πελετίδη και παρά τις επίσημες πρωτοκολλημένες αιτήσεις που είχα κάνει στον Δήμο, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος»

Με την έναρξη της νέας θητείας Πελετίδη, η οικογένεια αποστέλλει νέο έγγραφο, με το οποίο ζητάει από τον Δήμο, σε περίπτωση που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωση κατασκευής του μνήματος, να της επιτρέψει να κινήσει η ίδια τις διαδικασίες και να αναλάβει όλα τα έξοδα.

Πάτρα: «Γιαπί» το μνήμα Άννινου, εδώ και 11 χρόνια! ΦΩΤΟ

Τον Αύγουστο του 2017 τηλεφωνεί στη χήρα το ιδιαίτερο γραφείο του δημάρχου, που διαβεβαιώνει ότι θέμα θα προχωρήσει άμεσα. Στις 11/2/2019, της τηλεφωνεί εκ μέρους του δημάρχου ο κ. Θωμόπουλος, που δεσμεύεται ότι έως το τέλος Μαρτίου 2019 θα ήταν έτοιμο το επιτάφιο μνήμα. Ομως και πάλι τίποτα δεν γίνεται…

Συνολικά η κυρία Αννινου έχει στείλει σχετικά έγγραφα με όλα τα στοιχεία της μελέτης του μνημείου (τα οποία είναι στη διάθεση της «Π»), στις 13/3/15, στις 28/6/16 και στις 18/1/17.
Όπως λέει η κα Άννινου στην «Π», εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει κανένα νεότερο από το Δήμο, παρά το γεγονός ότι κάποιες φορές το είχαν φέρει προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές του Δήμου.

«ΘΑ ΠΑΜΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ»

Πλέον, μετά από 11 χρόνια, τα περιθώρια υπομονής για την οικογένεια Άννινου έχουν εξαντληθεί και η Ηλέκτρα Παπαγεωργίου διαμηνύει: «Θα πάμε “πραξικοπηματικά” στο Νεκροταφείο και θα χτίσουμε τον τάφο, με τις διαδικασίες όπως ακολουθεί κάθε άλλος ιδιώτης και παρακάμπτοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν μπορούμε άλλο, να περιμένουμε λύση από τον Δήμο! Είναι μάταιο…»

ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΝΝΙΝΟΥ: «Μάλλον είναι κομματικός ο λόγος»

Πάτρα: «Γιαπί» το μνήμα Άννινου, εδώ και 11 χρόνια! ΦΩΤΟ

Η Ηλέκτρα Άννινου.

«Εχουμε βαρεθεί τα λόγια δίχως πράξη… Είναι πολύ θλιβερό αυτό που συμβαίνει, πρόκειται για τον πιο εγκαταλελειμμένο τάφο του Κοιμητηρίου! Εντεκα χρόνια είναι όλα έτοιμα από την πλευρά μας και απομένει μια εντολή από τον Δήμο, που δεν έρχεται ποτέ. Είναι αχαρακτήριστη η συμπεριφορά τους»!

Παράλληλα η κ. Αννινου ξεκαθαρίζει στην «Π»: «Δεν τίθεται θέμα οικονομικό, αφού το έχουμε ξεκαθαρίσει ότι προτιθέμεθα εμείς σαν οικογένεια να καλύψουμε όλα τα έξοδα»

Ταυτόχρονα όμως, δεν κρύβει τους φόβους της ότι για όλη αυτή την αβελτηρία και αδιαφορία υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες:
«Περισσότερη πίκρα νιώθω από την αντιμετώπιση του κ. Πελετίδη. Που από κάποιους θεωρήθηκε η θητεία του ως συνέχεια της εποχής Αννινου. Εχω πλέον την υποψία ότι είναι κομματικός ο λόγος αυτής της αντιμετώπισης. Μπορεί να πρόκειται για αδιαφορία εσκεμμένη. Μια ανικανότητα που να συνδέεται με κομματικές γραμμές, αφού ως γνωστόν ο Θεόδωρος Αννινος σαν δήμαρχος είχε έρθει κάποια στιγμή σε σύγκρουση με την επίσημη γραμμή του ΚΚΕ. Και επειδή ξέρουμε το πόσο ελεγχόμενη είναι από το κόμμα η πολιτική του κ. Πελετίδη, πιθανώς να υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες και εντολές…».

ΕΙΧΕ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ

Πάτρα: «Γιαπί» το μνήμα Άννινου, εδώ και 11 χρόνια! ΦΩΤΟ

Ο αείμνηστος Θεόδωρος Άννινος.

Ας σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Θεόδωρος Αννινος, τελειοθηρικός και προνοητικός όπως ήταν, είχε φροντίσει να σχεδιάσει ο ίδιος το μνήμα του, επιλέγοντας ένα λιτό και απέριττο επιτάφιο. Ενώ επίσης είχε ορίσει και το τι θα ανεγράφετο πάνω στην πλάκα του τάφου του.

Η δαπάνη για το μνήμα ανέρχεται συνολικά στις 5.000 ευρώ, ενώ το επιτάφιο μνημείο είναι έτοιμο από το 2010(!) από τον γνωστό εργολάβο Φραγκίσκο Αρμακόλα. Ο οποίος παραμένει φυσικά απλήρωτος.

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Δήμος
Δήμος
9 ημέρες πριν

αυτό δείχνει ότι και απλά πράγματα δεν μπορούν να ξεμπλοκάρουν…


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ