Πάτρα: Γιατί δεν γίνονται προσβάσιμες οι τέσσερις εμβληματικές σκάλες;

Ο Δήμος υποστηρίζει πως δεν γινόταν σε αυτή τη φάση του έργου να τοποθετηθεί μηχανισμός ανέλκυσης και καθέλκυσης ατόμων με αναπηρία στις τέσσερις ιστορικές σκάλες της Πάτρας που ανασκευάζονται.

Πάτρα Οι εργασίες συντήρησης των τεσσάρων κλιμάκων έχει ξεκινήσει

Θέμα έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με τη μη πρόβλεψη για προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία στις υπό ανακατασκευή σκάλες-μνημεία του κέντρου της Πάτρας.

Από τα μέσα Οκτωβρίου ξεκίνησε το έργο για το «φρεσκάρισμα» των τεσσάρων ιστορικών κλιμάκων της Πάτρας. Ωστόσο δεν προβλέπεται σε καμία από τις σκάλες των Αγίου Νικολάου, Πατρέων, Γεροκωστοπούλου και Τριών Ναυάρχων η τοποθέτηση ειδικού μηχανισμού ανέλκυσης και καθέλκυσης ατόμων με αναπηρία.

Από το Δήμο Πατρέων αυτό που υποστηρίζουν είναι ότι για τις τέσσερις ιστορικές σκάλες της Πάτρας που συνδέουν την Ανω με την Κάτω Πόλη έχει εγκριθεί συγκεκριμένο έργο, που αφορά την ανακατασκευή τους και παρεμβάσεις βελτίωσης. Οι τέσσερις κλίμακες ανήκουν στην Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων, η οποία ενέκρινε το συγκεκριμένο έργο το οποίο προχωράει.

«Αν στο μέλλον θα γίνει και κάτι άλλο δεν το γνωρίζουμε  Προέχει να ολοκληρωθεί αυτό. Οι μελέτες που έγιναν για το έργο ήταν συγκεκριμένες, επομένως δεν μπορεί να τοποθετηθεί μηχανισμός σε αυτή τη φάση, καθώς για οποιαδήποτε παρέμβαση χρειάζεται έγκριση από τη Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων» ήταν το σχόλιο από το γραφείο Τύπου του Δήμου Πατρέων.

Στο παρελθόν, και συγκεκριμένα το 2016, η δημοτική αρχή είχε εξετάσει την κατασκευή αναβατόριου ή την δημιουργία κυλιόμενων σκαλιών δίπλα από τις σκάλες της Αγίου Νικολάου.

Ο Δήμος είχε παραδώσει την σχετική μελέτη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για την δημιουργία κυλιόμενων σκαλιών, δίπλα από ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και γραφικά σημεία της Πάτρας. Στον Δήμο τότε εκτιμούσαν ότι το έργο θα έδινε άλλη οπτική στο σημείο αυτό της Πάτρας, θα βοηθούσε στο κυκλοφοριακό πρόβλημα και έδινε την δυνατότητα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ανθρώπων, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με κινητικά προβλήματα να έχουν πρόσβαση σε αυτές.