Πάτρα: Γιορτή Τσίπουρου στον Ρωμανό την Κυριακή 6 Νοεμβρίου

Η εκδήλωση θα γίνει στον προαύλιο χώρο που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία Πέτρου και Παύλου στο Ρωμανό Πατρών.

ΠΑΤΡΑ

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η «Γιορτή Τσίπουρου» για την παραδοσιακή απόσταξη, από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ρωμανός, στο προαύλιο χώρο που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία Πέτρου και Παύλου στο Ρωμανό Πατρών.

Στις 6μμ θα ξεκινήσει η παραδοσιακή απόσταξη τσίπουρου με το παραδοσιακό καζάνι που διαθέτει εδώ και πάνω από 70 χρόνια η περιοχή. Στις 19:30 μ.μ. θα παρουσιάσει το χορευτικό του συλλόγου παραδοσιακούς χορούς και στην συνέχεια θα ακολουθήσει ζωντανή μουσική από την ορχήστρα του χορευτικού τμήματος Πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Πατρέων με καλλιτεχνική διεύθυνση την Δήμητρα Αψώμοτου.

Στην εκδήλωση θα διατεθεί δωρεάν τσίπουρο και τεντούρα από παραδοσιακή ποτοποιία Γ. Π. ΧΑΧΑΛΗ ‘ΚΑΣΤΡΟ ‘, κρασί από ΟΙΝΟΠΟΙΕΊΟ ΤΖΟΥΡΑΜΆΝΗ Θ., και δωρεάν βραστό Κρέας από το σύλλογο, καθώς και άλλων εδεσμάτων.

Το ιστορικό προάστιο, με την πανοραμική θέα, ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχτεί επισκέπτες της πόλης. Η Πάτρα, και ειδικά η περιοχές περιμετρικά της πόλης, διαθέτουν από την αρχαιότητα σπουδαία αμπελουργία. Οι ιδανικές συνθήκες σε ξηρό κλίμα στους πρόποδες του Παναχαϊκού, ενώ δροσίζεται ταυτόχρονα από την αύρα της θάλασσας και δίνει μοναδικές γεύσεις κρασιού με μοναδικές ποικιλίες. Από τα μέσα του Οκτωβρίου μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου τα παλιά τα χρόνια ήταν σίγουρο ότι θα βρεις κάποια παρέα σε κάποιο σπίτι της περιοχής που θα απόσταζε το παραδοσιακό μας τσίπουρο. Το αναγνώριζες αμέσως καθώς περνούσες από την μεθυστική μυρωδιά του φρέσκου τσίπουρου που απλώνονταν στην γύρω περιοχή.

Το παραδοσιακό τσίπουρο είναι το απόσταγμα μιας γνήσιας αγροτικής παράδοσης που αποτελεί το αγαπημένο απόσταγμα των Ελλήνων όπως και το ούζο. Είναι ο εκφραστής παρέας και της κουλτούρας μας που συντροφεύει την καθημερινότητα μας Η διαδικασία της απόσταξης απαιτούσε χρόνο, τεχνική και μεράκι, έχοντας φυσικά και τα μυστικά της. Θέλει σεβασμό και γίνεται με έναν ιδιαίτερο και μεθοδικό τρόπο. Π

αρόλα αυτά παραμένει αναλλοίωτη όπως παλιά και περνά από γενιά σε γενιά. Μετά το πάτημα των σταφυλιών και την αφαίρεση του μούστου που πηγαίνει για οινοποίηση, τα στέμφυλα (φλούδες και κουκούτσια) προορίζονται για την παραγωγή του παραδοσιακού τσίπουρου αφού πρώτα υποστούν την λεγόμενη αλκοολική ζύμωση. Στόχος του συλλόγου είναι η προβολή της διαδικασίας, και η προσέλευση κόσμου από την πόλη μας, να δει μια από τις πιο μαγευτικές, γοητευτικές, αγροτικές δραστηριότητες που είναι η παραδοσιακή απόσταξη στα καζάνια για την παραγωγή του τσίπουρου. Η απόσταξή του αποτελούσε και αποτελεί ευτυχώς μέχρι τις μέρες μας ένα κοινωνικό δρώμενο.

ΠΑΤΡΑ ΠΑΤΡΑ ΠΑΤΡΑ

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

panselinos
ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ
pleuris
moutsinas