Πάτρα: Η… μεγάλη Δευτέρα για τα φάρμακα και τον υπουργό

Ανοίγουν αποθήκες και θα ζυγιστεί η αισιοδοξία Πλεύρη

ΠΑΤΡΑ

Αν και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επάρκεια φαρμάκων από τέλος του μήνα οι πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», αναφέρουν ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Και εξηγούμε. Οπως μας ανέφερε στέλεχος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας το βασικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η παραγωγή φαρμάκων. Κι αυτό οφείλεται στην έλλειψη πρώτων υλών. Ενδεικτικά μας ανέφερε ότι η εταιρεία του παρέμεινε κλειστή το τριήμερο που πέρασε αναγκαστικά καθώς δεν υπήρχαν ύλες για να λειτουργήσουν τα εργαστήρια. Αυτό από μόνο του αποτελεί μείζον πρόβλημα και δείχνει ότι οι εταιρείες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργείου Υγείας γαι μεγαλύτερη παραγωγή φαρμάκων και δη γενόσημων.

Την ίδια στιγμή οι ελλείψεις έχουν χτυπήσει κόκκινο. Κυρίως το πρόβλημα εστιάζεται στα παιδιατρικά φάρμακα και στα αντιγριπικά. Ασθενής από την Αιτωλοακαρνανία αναζητούσε γνωστό αντιγριπικό χάπι την περασμένη Παρασκευή και οι φαρμακοποιοί του νομού δεν κατάφεραν να το βρουν ούτε σε συναδέλφους του σε Αρτα και Ιωάννινα. Τελικά δανείστηκε κάποια χάπια από άλλον πάσχοντα. Τακτική, που εφάρμοσαν πολλοί γονείς στην περιοχή μας τις προηγούμενες ημέρες που αδυνατούσαν να βρουν αντιγριπικά φάρμακα για τα παιδιά τους. Ο αλληλοδανεισμός με τη μεσολάβηση και γιατρών έδωσε λύση σε πολλές οικογένειες.

Υπενθυμίζουμε ότι τις ελλείψεις στα παιδιατρικά φάρμακα μας τις υπογράμμισε σε πρόσφατο δημοσίευμά μας και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θανάσης Παπαθανάσης.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προβλήματα σοβαρά με ελλείψεις που καταγράφονται στα αντιπυρετικά, αντιβηχικά κορτιζονούχα, αναπνευστικές συσκευές, αντισταμηνικά και γενικώς φάρμακα για τα παιδιά και για την αντιμετώπιση των ιώσεων της εποχής που διανύουμε» σημειώνει ο κ. Παπαθανάσης και προσθέτει:

«Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να βρούμε λύση για τον γονιό κι αν δεν βρούμε σε κανένα φαρμακείο σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό, ζητάμε να προτείνει κάποιο άλλο, που μπορεί να αντικαταστήσει αυτό που είναι σε έλλειψη».

Από σήμερα ανοίγουν οι φαρμακοποθήκες και οι φαρμακευτικές εταιρείες επομένως θα δούμε αν θα γεμίσουν τα ράφια ή θα παραμείνουν άδεια.

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments