Πάτρα: Η μνήμη γίνεται σύγχρονη τέχνη στην Achaia Clauss
Το διεθνές art project «Between the Frames | Memory in Negotiation» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του KinoFest 2026 έως τις 31 Οκτωβρίου
Σε έναν χώρο με έντονο ιστορικό και πολιτιστικό αποτύπωμα, την Achaia Clauss στην Πάτρα, φιλοξενείται στο πλαίσιο του KinoFest 2026 το διεθνές εικαστικό project «Between the Frames | Memory in Negotiation», σε επιμέλεια της Λιάνας Ζωζά.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 31 Οκτωβρίου 2026, με ελεύθερη είσοδο. Στο project συμμετέχουν εικαστικοί από την Ελλάδα, τη Γερμανία και άλλες χώρες, επιχειρώντας μέσα από διαφορετικές μορφές σύγχρονης τέχνης να προσεγγίσουν την έννοια της μνήμης και τον τρόπο με τον οποίο αυτή μετασχηματίζεται μέσα στον χρόνο.
Η μνήμη ως ζωντανή διαδικασία
Κεντρική ιδέα της έκθεσης είναι η αντιμετώπιση της μνήμης όχι ως ενός στατικού αρχείου γεγονότων, αλλά ως ενός ενεργού πεδίου συνάντησης, διαλόγου και ευθύνης. Η μνήμη παρουσιάζεται ως μια διαδικασία διαρκούς επαναδιαπραγμάτευσης, εύθραυστη, αντιφατική και συχνά ανολοκλήρωτη.
Το «Between the Frames» εστιάζει ιδιαίτερα στην κοινή ελληνογερμανική ιστορία, αντιμετωπίζοντάς την ως ένα ανοιχτό πεδίο διαλόγου. Από τον φιλελληνισμό του 19ου αιώνα και τις πολιτισμικές ανταλλαγές έως τις κοινές καλλιτεχνικές και αρχιτεκτονικές επιρροές, αλλά και τα τραύματα της Κατοχής και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τις διαφορετικές και συχνά σύνθετες διαδρομές της συλλογικής μνήμης.
Το κάδρο και όσα μένουν εκτός
Η σύνδεση της έκθεσης με τον κινηματογράφο αποτελεί βασικό στοιχείο της προσέγγισης. Το καρέ, το μοντάζ και κυρίως το κενό ανάμεσα στις εικόνες λειτουργούν ως μεταφορές για τον τρόπο με τον οποίο συγκροτείται και μεταδίδεται η μνήμη.
Όσα βρίσκονται μέσα στο κάδρο συνυπάρχουν με όσα παραμένουν εκτός: τις σιωπές, τις απώλειες, τις ασυνέχειες και τα τραύματα. Με αυτόν τον τρόπο, το project θέτει το ερώτημα όχι μόνο για όσα καταγράφονται, αλλά και για όσα αποσιωπώνται ή παραμένουν στη σκιά της επίσημης αφήγησης.
Τα έργα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών χρησιμοποιούν τη μνήμη ως υλικό, ίχνος και επιφάνεια φθοράς και επιμονής. Γλυπτά και κατασκευές, ζωγραφικά έργα, χαρακτικά και φωτογραφίες λειτουργούν ως διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης της εμπειρίας, της απώλειας, της επανάληψης και της διαγραφής.
Από την ιστορική εμπειρία στον διάλογο
Το «Between the Frames» δεν επιχειρεί να εικονογραφήσει την Ιστορία. Αντίθετα, διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η μνήμη διαμορφώνεται συλλογικά και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, αλλά και πώς αλλάζει όταν περνά από τόπο σε τόπο, από αφήγηση σε εικόνα και από την προσωπική στη δημόσια σφαίρα.
Ιδιαίτερη θέση στην έκθεση καταλαμβάνει η έννοια της συμφιλίωσης. Δεν παρουσιάζεται ως διαδικασία λήθης ή εξομάλυνσης των διαφορών, αλλά ως μια απαιτητική αναμέτρηση με το παρελθόν και ως δυνατότητα διαλόγου ανάμεσα σε διαφορετικές ιστορικές εμπειρίες, εθνικές αφηγήσεις και προσωπικά βιώματα.
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμμετοχή των νεότερων γενεών. Η έκθεση επιχειρεί να τις αντιμετωπίσει όχι ως παθητικούς αποδέκτες μιας κληρονομημένης ιστορίας, αλλά ως ενεργούς συνομιλητές της. Η τέχνη λειτουργεί ως ένα μέσο μετάφρασης της ιστορικής εμπειρίας στο παρόν και ως ένας τρόπος μετακίνησης από το τραύμα προς τον διάλογο.
22 καλλιτέχνες στην έκθεση
Στο «Between the Frames | Memory in Negotiation» συμμετέχουν οι Brendan Kelly, Eva Budweg, Βιβή Βελαέτη, Ευγενία Γαλανοπούλου, Πέννυ Γκέκα, Τίνα Κόντογλη, Μάκης Κυριακόπουλος, Σοφία Κυριακού, Λούλα Λεβέντη, Ανδρέας Λυμπεράτος, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ελεάννα Μαρτίνου, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Εύη Μιχελάκη, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Δημοσθένης Μπογιατζής, Ισμήνη Μπονάτσου, Ανδρέας Νικολαΐδης, Μαρία Παπατζέλου, Κωνσταντίνος Τόλης, Γιάννης Χρηστάκος και Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.
Η έκθεση διοργανώνεται από το KinoFest και την ABCinema και συνδιοργανώνεται από την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, το Goethe Zentrum Patras, την Kinart και την Cube Gallery.
Το project πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον και την υποστήριξη της Achaia Clauss.
Η έκθεση θα παραμείνει στην Achaia Clauss έως τις 31 Οκτωβρίου 2026, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Νωρίτερα οι συντάξεις Νοεμβρίου – Τι ώρα αύριο η πληρωμή για τον Οκτώβρη
Waze: Στο ευρωπαικό δικαστήριο έφτασαν οι αναφορές για την αστυνομία
Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος για το Μαρκάτο ΦΩΤΟ
Ονειροκρίτης: τι σημαίνει αν δεις μωρό στον ύπνο σου
Το Google Photos αλλάζει με πέντε νέες λειτουργίες AI και editing
