Πάτρα: Η ώρα της κρίσης για το παραλιακό μέτωπο

image 634080

Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας οι πέντε μελετητές που συμμετέχουν στη Β’ φάση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας, θα πρέπει να παραδώσουν στην κριτική επιτροπή τους φακέλους με τα προσχέδια της πρότασής τους. Φτάνοντας στο τέλος του διαγωνισμού αναζητήσαμε τα επόμενα βήματα του Δήμου, τις ζώνες που έχουν προτεραιότητα στην ανάπλαση και στο ζήτημα της χρηματοδότησης.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

Σε αυτό το Β’ στάδιο του διαγωνισμού (προσχεδίων) έχουν προκριθεί πέντε μελετητές που επιλέχθηκαν από το Α’ στάδιο. Οι ιδέες τους είχαν αξιολογηθεί από την κριτική επιτροπή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Οι πέντε -που είναι άγνωστοι για την επιτροπή επί ποινή αποκλεισμού- θα υποβάλουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή φάκελο με περαιτέρω επεξεργασία της ίδιας κεντρικής ιδέας που κατάθεσαν στον πρώτο στάδιο. Από τους φακέλους θα επιλεγούν τρεις μελέτες για βράβευση.  

ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Η ομάδα μελέτης που θα επιλεγεί με το Α’ βραβείο θα αναλάβει την εκπόνηση της οριστικής μελέτης εφαρμογής (κατασκευής) του έργου, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες που απαιτούνται (αρχιτέκτονας, πολιτικός μηχανικός κ.ά.), προκειμένου να συνταχθούν τεύχη δημοπράτησης για τα τμήματα του παραλιακού μετώπου -στο σύνολό του ή ξεχωριστά ανά μία ή ανά δύο από τις διακεκριμένες ενότητες τις οποίες έχει προκαθορίσει- ο Δήμος, ο οποίος διοργανώνει τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Οι ενότητες αυτές είναι: 1) Το τμήματα μεταξύ των προβολών της Ελευθερίου Βενιζέλου και Τριών Ναυάρχων, 2) Το τμήμα μεταξύ των προβολών της Τριών Ναυάρχων έως την Θεσσαλονίκης, 3) Το τμήμα μεταξύ των προβολών από την Θεσσαλονίκης έως την Κανελλοπούλου. Στην μελετητική ομάδα θα δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα (υπολογίζεται τουλάχιστον ένας χρόνος) για να δουλέψει πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι της δουλειάς που θα πρέπει να παραδώσει στον Δήμο.

ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ

Ο αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού έργου Χρήστος Κορδάς μας εξήγησε  πως το κριτήριο για την επιλογή μιας ή και των υπολοίπων ενοτήτων που θα επιλέξει ο Δήμος να ζητήσει από το νικητή του διαγωνισμού τη σύνταξη τευχών είναι το ύψος της χρηματοδότησης που θα εξασφαλιστεί. Παράλληλα, η διάκριση σε ενότητες θα επιτρέψει στον Δήμο να τις δημοπρατήσει ως χωριστά έργα. Το μέλος της δημοτικής αρχής σχολίασε πως ο Δήμος κατέληξε σε αυτή την διαδικασία για το παραλιακό μέτωπο μετά από μεγάλη έρευνα και την επέλεξε ως την πιο σύντομη για να υλοποιηθεί το όραμα της επανασύνδεσης των Πατρινών με το υγρό στοιχείο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΜΕΛΕΤΗ

Θεωρεί κρίσιμο να προκύψει από τον διαγωνισμό μια αξιόλογη μελέτη, αφού θα καθορίσει το μέτωπο της Πάτρας για τις επόμενες δεκαετίες. Ο Χρ. Κορδάς τονίζει πως ο κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργικής, αισθητικής, τεχνικής και οικονομικής άποψης και η επιδίωξη του Δήμου είναι να προκύψει ένα συνολικό αποτέλεσμα υψηλής αρχιτεκτονικής.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Παρεμβαίνοντας στη δημόσια συζήτηση που έγινε και την πρόταση που κατατέθηκε για δημιουργία νέας σύγχρονης μαρίνας στη λιμενολεκάνη από Γούναρη μέχρι Αγίου Νικολάου, ο Χρ. Κορδάς υπενθύμισε πως δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που φτάνει σύντομα στο τέλος του. Και γι’ αυτό θεωρεί άτοπη την συζήτηση, αφού το περιεχόμενο της προκήρυξης είναι προκαθορισμένο.

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ

Το ίδιο ισχύει και για τη συζήτηση που έγινε πριν από λίγο καιρό σχετικά με την τύχη του κτιρίου υπηρεσιών λιμένα (η προκήρυξη ορίζει ότι πρέπει να κατεδαφιστεί). Κατανοεί ότι καθένας μπορεί να έχει μια ιδέα ή μια άποψη για αυτό που πρέπει να γίνει στο παραλιακό μέτωπο, αλλά ο Δήμος όφειλε στην προκήρυξη να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις προς τους συμμετέχοντες.

ΤΟ ΤΟΠΟΣΗΜΟ

Η συζήτησή μας περιστράφηκε και στον διάλογο που αφορά την επιλογή ενός τοπόσημου που σε δεύτερο χρόνο θα πάρει τη θέση του κτιρίου υπηρεσιών λιμένα. Ο Χρ. Κορδάς υπενθυμίζει ότι αποτέλεσε συνειδητή επιλογή του Δήμου να κάνει χωριστό διαγωνισμό για το τοπόσημο, κρίνοντας ότι η πόλη μπορεί να μην είναι έτοιμη για μια τέτοια διαδικασία που θα την δεσμεύει για τις επόμενες δεκαετίες.

Του

Μιχάλη Βασιλάκη

vasilak@pelop.gr

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

seismos 1
panepistimio patron ktirio prytaneias
ΕΟΔΥ
223167083 160165642881397 8248404891946109159 n