Πάτρα: Η πανδημία κλείνει τις λαϊκές του Σαββάτου

image 615799
Απαγόρευση της λειτουργίας των τριών λαϊκών αγορών της Πάτρας (Καραϊσκάκη, Ταραμπούρα, Αγυιά) ισχύει σήμερα και κάθε Σάββατο μέχρι και την 1η Μαρτίου, καθώς η περιοχή έχει καταταχθεί σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου για κορονοϊό. Για τις υπόλοιπες ημέρες οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν κανονικά.
Η επίσημη ανακοίνωση της απαγόρευσης έγινε χθες από τον δήμο κατ’ επίκληση της νεώτερης Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Τα νέα δεδομένα αφορούν περισσότερους από 480 επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις τρεις σαββατιάτικες λαϊκές αγορές της Πάτρας και χιλιάδες καταναλωτές που προμηθεύονται είδη διατροφής από τους πάγκους των παραγωγών και των εμπόρων. Στην λαϊκή αγορά του κέντρου της Πάτρας (Καραϊσκάκη και πέριξ) δραστηριοποιούνται περίπου 198 επαγγελματίες, στη λαϊκή αγορά της Ταραμπούρα περίπου 160 και στη λαϊκή αγορά της Αγυιάς 130 παραγωγοί και έμποροι.
Ο Δήμος έχει πλέον εγκεκριμένο κανονισμό λειτουργίας για τις 24 λαϊκές αγορές της Πάτρας. Παρόλα αυτά αδυνατεί να τον εφαρμόσει στο σύνολό του λόγω της πανδημίας και των μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Ενα παράδειγμα για αυτή την αδυναμία είναι η τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα στους πάγκους. Ο κανονισμός επιβάλλει η απόσταση να είναι δύο μέτρα. Η πρόληψη για την πανδημία ανεβάζει την απόσταση στα πέντε. Για να στήσουν πάγκους και να λειτουργήσουν όμως όλοι οι επαγγελματίες που διαθέτουν άδεια συμμετοχής και επαγγελματικής δραστηριότητας θα έπρεπε οι λαϊκές αγορές της Πάτρας να επεκταθούν περίπου στην τριπλάσια έκταση από αυτή που καταλαμβάνουν σε κανονικές συνθήκες.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου διαβλέπουν μια βελτίωση στη λειτουργία των λαϊκών αγορών το τελευταίο εξάμηνο, την οποία δεν αποδίδουν στην καραντίνα αλλά στους ελέγχους. Τον έλεγχο έχουν αναλάβει υπάλληλοι που έχουν την αρμοδιότητα και για την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης.
Ενα στοιχείο που έχει εισάγει ο κανονισμός λειτουργίας των λαϊκών αγορών είναι η συνέπεια των αδειοδοτημένων επαγγελματιών στις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στο δήμο. Για τους ασυνεπείς επί τρίμηνο επαγγελματίες προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας συμμετοχής στις λαϊκές αγορές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών, η αφαίρεση της άδειας προκαλεί ένα φόβο και μετατρέπει πολλούς ασυνεπείς… σε συνεπείς. Οι πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι το τελευταίο εξάμηνο καταβλήθηκαν στον δήμο περίπου 200 χιλιάδες ευρώ από τέλη συμμετοχής στις λαϊκές αγορές. Ο Δήμος έχει ξεκινήσει να κάνει διασταυρώσεις των στοιχείων (άδειες) και των οικονομικών υποχρεώσεων από επαγγελματίες των λαϊκών αγορών. Από μια πρώτη εικόνα προκύπτει ότι οι πατρινοί επαγγελματίες είναι συνεπείς και οι οφειλές προς τον Δήμο προέρχονται κυρίως από παραγωγούς και έμπορους εκτός Πάτρας που μετέχουν στις λαϊκές αγορές της πόλης.

ΒΜ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

καικα μαντανικα 0001
collage 51 e1627202401363
santor 0037
δουζδαμπανηςφωτο