Πάτρα: Η Πολυφωνική Χορωδία ντύνει μελωδικά το Regional Growth Conference 2023

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου.

Πάτρα

Στο πλαίσιο του Regional Growth Conference 2023, που οργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τίτλο: “Musical Heritage Rehabilitation for Multiplier cultural Empowerment-Hermes”, με την Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, την Παρασκευή
17 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ με ελεύθερη για το κοινό είσοδο.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που αποτελεί την πρώτη πλήρη Πανεπιστημιακή Συμφωνική Ορχήστρα στον Ελλαδικό χώρο σε περιφερειακό επίπεδο, με την διεύθυνση του καθηγητή Αθανασίου Τρικούπη, έρχεται να αναδείξει μία σπάνια πολιτιστική κληρονομιά που προέρχεται από Έλληνες μουσουργούς των Επτανήσων του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Οι Ιόνιοι Νήσοι υπήρξαν το κέντρο ανάπτυξης της λόγιας νεοελληνικής μουσικής.

Μέχρι να πάρει την πρωτοκαθεδρία η Αθήνα, τα Επτάνησα αποτέλεσαν μία ιδιάζουσα καλλιτεχνική κορυφή του περιφερειακού Ελληνισμού λόγω της γειτνίασης τους με την Ιταλία και της προηγηθείσας Ενετικής Κατοχής. Εκεί δημιουργήθηκε η πρώτη Ελληνική συμφωνική μουσική, η οποία δυστυχώς παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη μέχρι τις μέρες μας.

Συνθέτες, όπως ο Αντώνιος Λιβεράλης (1814-1842), ο Νικόλαος Μεταξάς Τζανής (1824-1907), ο Δημήτριος Ανδρώνης (1865-1918;) και ο Λαυρέντιος Καμηλιέρης (1875-1956) έγραψαν αριστουργήματα στον χώρο της συμφωνικής και της δραματικής μουσικής. Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώνοντας τις δυνάμεις του σε ερευνητικό, μουσικολογικό και ερμηνευτικό επίπεδο, παρουσιάζει επίλεκτα έργα των προαναφερθέντων μουσουργών για μονωδούς και ορχήστρα.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της «Πολυφωνικής» θα ανοίξει το πρόγραμμα της συναυλίας, παρουσιάζοντας μία ποικιλία έργων από το διεθνές και εγχώριο ρεπερτόριο. Θα ερμηνευτούν τα έργα: «Jupiter Hymn» from the «Planets», του Gustav Holst, σε επεξεργασία: Andrew Balent, «Themes from 1812 overture» του Peter Tchaikovsky, σε επεξεργασία: Johnnie Vinson, «Petite Fleur», του Sidney Bechet, σε επεξεργασία: Kurt Sorbon, Solo Saxophone: Φώτης Μαυρουδής, «Οδός Ονείρων» και «Στο Λαύριο γίνεται χορός», του Μάνου Χατζιδάκι, σε επεξεργασία: Αλέκου Κάτσιου.

Την Φιλαρμονική Ορχήστρα της «Πολυφωνικής» θα διευθύνει ο Αρχιμουσικός, Γιώργος Μπουρδόπουλος.