Πάτρα: Η ΠΡΟΤΑΣΗ συμμετέχει δυναμικά στη 13η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης

Πάτρα: Η ΠΡΟΤΑΣΗ συμμετέχει δυναμικά στη 13η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, το Κέντρο Πρόληψης Κέρκυρας ΔΗΜΟΠ «Ν.ΜΩΡΟΣ» και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συνδιοργανώνουν στη Κέρκυρα, από 28 Σεπτεμβρίου έως 01 Οκτωβρίου 2022, την 13η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης με κεντρικό μήνυμα «Η Πρόληψη Απο-Τιμά και Αξιο-Ποιεί, όσα φέρνει η Ζωή» – γιατί πρόληψη είναι η ίδια η ζωή.

Η διοργάνωση της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Εθνικού Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών και με  την υποστήριξη του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης συνιστά μία μορφή σύνδεσης Φορέων που αναπτύσσουν Προγράμματα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε Ελλάδα και Κύπρο. Ξεκίνησε πριν από 29 χρόνια- το 1993- στην ΠΑΤΡΑ με πρωτοβουλία της ΠΡΟΤΑΣΗΣ και του ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ και την συμμετοχή 25 φορέων και Δήμων από όλη την Ελλάδα. Το έναυσμα για την συνάντηση αυτή  ήταν η ανθρώπινη ανάγκη για συνάντηση, ανταλλαγή εμπειρίας και αλληλοϋποστήριξης ανθρώπων και Φορέων που πίστευαν στο όραμα  μιας συνεργατικής ανάπτυξης της Πρόληψης στη χώρα μας. Το 1995 και πάλι στην ΠΑΤΡΑ με πρωτοβουλία  και πάλι της ΠΡΟΤΑΣΗΣ και του ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ αλλά με την στήριξη πλέον του Πανεπιστημίου Πατρών , του ΤΕΙ ΠΑΤΡΩΝ  και 50  φορέων πρόληψης και Δήμων, εδραιώθηκε το Πανελλήνιο Δίκτυο επιτυγχάνοντας μέσα σε αυτά τα χρόνια  να γίνει  ένα πρότυπο παράδειγμα λειτουργικής Δικτύωσης. Η πορεία του Δικτύου είναι παράλληλη με την ιστορική διαδρομή της Πρόληψης στην Ελλάδα συμβάλλοντας και συνδιαμορφώνοντας την εξέλιξή της. Αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς μέσα σε μια πραγματικότητα που συνεχώς αλλάζει. Το 2013 η Πάτρα φιλοξένησε και πάλι την 9η πλέον Πανελλήνια Συνάντηση που οργάνωσαν από κοινού το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης η
«ΠΡΟΤΑΣΗ» και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αχαΐας (ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ) . Παράλληλα η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου τα τελευταία χρόνια έχει ως Υπεύθυνη την Γιάννα Ζορμπά, Επιστημονικά Υπεύθυνη του ΚΠ- ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ.

Το ΠΔΦΠ Κάθε δύο χρόνια διοργανώνει μια τετραήμερη Πανελλήνια Συνάντηση, προκειμένου φορείς, επαγγελματίες και εθελοντές να βρίσκονται σε ένα διαρκή διάλογο και αναστοχασμό αναφορικά με το κοινωνικό γίγνεσθαι μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους, με σκοπό την ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων στην κοινότητα εμβέλειας τους.

Η πανδημία ανέδειξε με μεγαλύτερη ένταση από ποτέ τις ρωγμές της κοινωνίας μας και τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, προ(σ)καλώντας μας να ξαναδούμε την νέα πραγματικότητα. Οι συνθήκες μας προ(σ)καλούν να επανατοποθετηθούμε, να ξανασυστηθούμε ως πρόσωπα, ομάδες και κοινότητες και να προσδιορίσουμε το νέο βηματισμό της πρόληψης στη μετά- covid εποχή.

Στην πόλη της Κέρκυρας μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εργασιών περισσότεροι από 200 επαγγελματίες και εθελοντές από φορείς πρόληψης στην Ελλάδα και την Κύπρο θα συνομιλήσουν, θα αξιοποιήσουν σε αυτή τη δημιουργική αναζήτηση την τέχνη, τον πολιτισμό και την οικολογία, θα αλληλεπιδράσουν με την τοπική κοινότητα και θα εμπνευστούν δίνοντας μία νέα προοπτική και προωθητική δύναμη στην  πρόληψη.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα των εργασιών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ως γεννήτωρ του ΠΔΦΠ συμμετέχει ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια με εκπροσώπους εθελοντές και στελέχη πρόληψης συμβάλλοντας με πολλούς τρόπους στην περαιτέρω ενδυνάμωση και ενίσχυση τόσο στην καθημερινή ζωή του Δικτύου και τις ολομέλειες ,όσο και στις Πανελλήνιες Συναντήσεις. Ειδικότερα σε ότι αφορά την 13η Πανελλήνια Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα η ΠΡΟΤΑΣΗ  έχει συμβάλλει ενεργά στην Επιστημονική  Επιτροπή μέσω του Επιστημονικά Υπεύθυνου Δρ. Βασίλη Πασσά, ο οποίος θα παρουσιάσει και εισήγηση με θέμα « ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ  ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  10 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ  ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΠΡΟΤΑΣΗ».  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  ΠΟΥ  ΠΡOΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ  ΤΗΝ    ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ  ΔΙΕΘΝΗ  ΕΜΠΕΙΡΙΑ». Παράλληλα μία πολυμελής ομάδα από στελέχη εθελοντές των ομάδων της ΠΡΟΤΑΣΗΣ θα συμμετέχουν σε όλες τις εργασίες και τα δρώμενα της συνάντησης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-13:00 στο τηλέφωνο του φορέα 2610-451790.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ