Πάτρα: Ημερίδα με τίτλο «1922 – Γεωπολιτική και Γεωστρατηγική θέση της χώρας 100 χρόνια μετά» στις 30 Σεπτεμβρίου

Την ημερίδα διοργανώνει το Ίδρυμα Λήδας, Νανάς & Σπύρου Δούκα και η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Πάτρα: Ημερίδα με τίτλο «1922 - Γεωπολιτική και Γεωστρατηγική θέση της χώρας 100 χρόνια μετά» στις 30 Σεπτεμβρίου

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης σε σχέση με τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής, η ενσωμάτωση αυτής της μνήμης στο «σήμερα», αλλά και η προσέγγιση των γεγονότων εκείνης της περιόδου με βάση τη σημερινή συγκυρία και πραγματικότητα, θα αποτελέσουν τους βασικούς στόχους της ημερίδας με τίτλο: «1922 – Γεωπολιτική και Γεωστρατηγική θέση της χώρας 100 χρόνια μετά».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο «Royal Patras», με ώρα έναρξης τις 10 π.μ.

Συντονιστές της ημερίδας θα είναι οι δημοσιογράφοι Κωνσταντίνος Μάγνης, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και o Κώστας Λαμπρόπουλος, ενώ την επιστημονική επιμέλεια της ημερίδας έχει η Σία Αναγνωστοπούλου, πολιτικός-ιστορικός, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διηγήσεις και μνήμες από απογόνους προσφύγων του 1922 (τίτλος ενότητας: «Η γενιά των γονιών μας. Το έπος της ενσωμάτωσης»), καθώς επίσης και πολλές ενδιαφέρουσες επιστημονικές και ιστορικές τοποθετήσεις από γνωστούς ιστορικούς και ερευνητές.

Συγκεκριμένα θα μιλήσουν οι εξής:

Δημήτρης Καμούζης (ιστορικός, ερευνητής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών): «Συλλογικό τραύμα και εθνική ταυτότητα: Η αναθεμελίωση της ελληνικής κοινωνίας μετά το 1922».

Έλλη Λεμονίδου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας, πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών): «Η Μικρασιατική Καταστροφή μεταξύ ιστοριογραφίας και μνήμης».

Αιμιλία Σαλβάνου (ιστορικός – μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης): «Πρόσφυγες, μνήμη και ενσωμάτωση: Πώς σκεφτόμαστε το 1922 στην επέτειο των 100 χρόνων».

Ιλιτζάκ Σουκρού (ιστορικός – μεταδιδακτορικός ερευνητής, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών): «Τα τρία μεγάλα reset της Τουρκίας και η Ελλάδα: μια πρόταση για ένα ιστορικό πλαίσιο για ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Την ημερίδα διοργανώνει το Ίδρυμα Λήδας, Νανάς & Σπύρου Δούκα και η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ