Πάτρα: Καμπανάκι έξαρσης κορονοϊού και γρίπης – Δεκάδες κρούσματα καθημερινά στα ΤΕΠ «Αγ. Ανδρέα» και ΠΓΝΠ

Ο κορονοϊός έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην Πάτρα την περίοδο των Χριστουγέννων, με τα κρούσματα να είναι σημαντικά αυξημένα μεν, αλλά, πλέον, και αντιμετωπίσιμα. Σε συνεχή επιφυλακή ενόψει Πρωτοχρονιάς βρίσκονται οι μονάδες υγείας της περιοχής. Πολλές οι ομοιότητες μεταξύ Covid-19 και γρίπης/κρυολογήματος. Τι λένε στην «Π» ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Πάτρας Ανδρέας Σοφιανόπουλος.

Πάτρα: Καμπανάκι έξαρσης κορονοϊού και γρίπης - Δεκάδες κρούσματα καθημερινά στα ΤΕΠ «Αγ. Ανδρέα» και ΠΓΝΠ Σε επιφυλακή βρίσκεται η 6η ΥΠΕ μετά την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή μας

Ο κορονοϊός σαρώνει την περίοδο που διανύουμε. Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, βέβαια, ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη από τη στιγμή που βρισκόμαστε εν μέσω εορτών και ο κόσμος κυκλοφορεί πολύ περισσότερο από ό,τι τους προηγούμενους μήνες.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες ανέρχεται στο 45%. Οπως ανακοίνωσε παραμονές Χριστουγέννων στην έκθεσή του ο ΕΟΔΥ, μέσα σε μία μόλις εβδομάδα κατεγράφησαν 60 θάνατοι από επιπλοκές της Covid-19, ενώ 62 ασθενείς παρέμεναν διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας. Αύξηση κατέγραψαν τόσο η θετικότητα, όσο και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα είχαν ανιχνευθεί μέχρι τώρα 101 στελέχη JN.1.

Η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή εμφανίστηκε λίγο πριν τις γιορτές, όπου υπάρχουν τα εορταστικά τραπέζια, οι συγκεντρώσεις και ο συγχρωτισμός, όμως η αλήθεια είναι ότι μεγάλη διασπορά αυτό το διάστημα παρουσιάζουν επίσης και ο ιός της γρίπης και ο RSV.

Τα ερώτημα που ακολουθούν εύλογα είναι τα εξής: «Πρέπει να ανησυχούμε; Πρέπει να συνεχίσουμε να προφυλασσόμαστε με μάσκες κι άλλους τρόπους;». Η απάντηση είναι καθησυχαστική μεν, αλλά οι ειδικοί προσθέτουν και την παροιμία «φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά». Σύμφωνα, δε, με την προτροπή της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη: «Να πάνε όλοι να διασκεδάσουν στις γιορτές, αλλά κι ένα αντισηπτικό ή μια μασκούλα δεν είναι κακό να τα έχουμε μαζί μας». Κι όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Προλαβαίνουμε ακόμα να κάνουμε και το εμβόλιο της γρίπης, μέχρι το τέλος Φλεβάρη».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης ανέφερε τα εξής στην «Πελοπόννησο», σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας: «Διανύουμε την εποχή του χειμώνα και πάντα αυτήν την περίοδο σημειώνεται σημαντική αύξηση των ιογενών λοιμώξεων. Η επισκεψιμότητα ασθενών στα νοσοκομεία της Πάτρας είναι αυξημένη, όμως θέλω να πω ότι όλα τα περιστατικά που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε μέχρι στιγμής είναι απολύτως διαχειρίσιμα και δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία».

Και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ πρόσθεσε τα εξής: «Τα νοσοκομεία μας, έχουν ανταπεξέλθει πλήρως σε κάθε περιστατικό, είτε πρόκειται για την παροχή σε πρώτες βοήθειες είτε σε απλή φροντίδα με τη μορφή εξέτασης, οδηγιών και αγωγής για το σπίτι. Εχουμε πάντως και ορισμένα περιστατικά στα οποία κάναμε εισαγωγή ασθενών, τα περισσότερα όμως αφορούσαν ηλικιωμένους. Η πλειοψηφία των περιστατικών που έχουμε ως τώρα ήταν απλά οδηγίες για ολιγοήμερη παραμονή στο σπίτι και χορήγηση των σχετικών αντιβιοτικών. Μην ξεχνάτε επίσης ότι, πλέον, έχουμε και φάρμακα για να αντιμετωπιστεί ο Covid-19, οπότε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για ασθενείς και υγειονομικούς».

Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα των ασθενών, ο Γιάννης Καρβέλης εξήγησε πως «μοιάζουν με εκείνα της λοίμωξης του άνω αναπνευστικού», διευκρινίζοντας δηλαδή πως ένα απλό εποχικό κρυολόγημα, ένας τακτικός βήχας ή και μια ελαφριά γρίπη δεν σημαίνει απαραίτητα πως κάποιος έχει Covid-19.

Τέλος, σχετικά με τη μετάλλαξη JN.1, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει χαρακτηρίσει ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος, λόγω της ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της» σε όλο τον κόσμο. Θυμίζουμε ότι η υποπαραλλαγή JN.1 έχει εντοπιστεί σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, την Ινδία και την Κίνα. Από την πλευρά του, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ εμφανίζεται καθησυχαστικός. Βέβαια, η βασική ανησυχία του ΠΟΥ αφορά τον ανεπαρκή αριθμό των ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί. «Η σταθερή καταγραφή των νοσηλειών και σε κάποιες περιπτώσεις των θανάτων, δείχνει ότι ο Covid-19 είναι εδώ για να μείνει και θα εξακολουθήσουμε να χρειαζόμαστε εργαλεία για να τον καταπολεμήσουμε» αναφέρουν οι ειδικοί.

Σε κάθε περίπτωση, οι δομές της 6ης ΥΠΕ θα παραμείνουν σε συνεχή επιφυλακή στη διάρκεια και της εβδομάδας της Πρωτοχρονιάς και μέχρι τα Θεοφάνεια, όταν θα συνεχιστούν οι συναθροίσεις, οι έξοδοι του κόσμου, η κίνηση στην εστίαση και οι εκδρομές. Οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους παρουσιάζουν τα συμπτώματα του συναχιού, του πονόλαιμου και του πυρετού να μένουν μακριά από γιορτινές συγκεντρώσεις, ειδικά αν πρόκειται σε αυτές να συμμετάσχουν ηλικιωμένοι, γιαγιάδες και παππούδες. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι υπερήλικοι όταν βγαίνουν από το σπίτι (π.χ. για καθημερινά ψώνια) θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε μάσκα.

ΕΞΑΡΣΗ ΣΤΗΝ Η1Ν1

Παράλληλα, ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στην H1N1 που έχει επανέλθει δυναμικά στη χώρα μας. Η λοίμωξη φαίνεται να έχει αύξηση κρουσμάτων και στην Πάτρα, καθώς μέχρι σήμερα τα περιστατικά H1N1 είναι 6 επιβεβαιωμένα στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» και ένα στο ΠΓΝΠ στο Ρίον, με την κατάσταση, πάντως, να χαρακτηρίζεται «απολύτως ελεγχόμενη» και «χωρίς να προκαλεί δυσλειτουργία σε άλλες κλινικές». Τέλος, ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει και στη φετινή εξάπλωση του στρεπτόκοκκου, η οποία πάντως είναι πιο ήπια από την αντίστοιχη περυσινή.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΟΛΛΑ ΤΕΣΤ, ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑ»

«Ο κόσμος προμηθεύεται περισσότερα τεστ για τον κορονοϊό αυτή την περίοδο, όμως αυτό δεν σημαίνει ταυτόχρονα και ότι όλοι έχουν Covid-19. Μπορεί να έχουν είτε γρίπη είτε απλά κρυολόγημα». Αυτή ήταν η απάντηση που μας έδωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πάτρας Ανδρέας Σοφιανόπουλος στην ερώτηση που του κάναμε για την πορεία του κορωνοϊού στην περιοχή μας αυτό το διάστημα, αλλά και για τη ζήτηση των σχετικών τεστ και φαρμάκων.

Πάτρα: Καμπανάκι έξαρσης κορονοϊού και γρίπης - Δεκάδες κρούσματα καθημερινά στα ΤΕΠ «Αγ. Ανδρέα» και ΠΓΝΠ

Ο Ανδρέας Σοφιανόπουλος μίλησε για την πορεία του κορoνοϊού, τα τεστ και τα εμβόλια

«Κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, η ζήτηση για αντιγριπικά φάρμακα, για αποσυμφορητικά για τη μύτη και για σκευάσματα κατά των ιώσεων και των κρυολογημάτων, είναι αυξημένη. Αυτό συμβαίνει και φέτος» δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο Ανδρέας Σιοφιανόπουλος και πρόσθεσε: «Οι πολίτες κάνουν τεστ για τον Covid-19, αλλά δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας κι αυτό γιατί ο κορονοϊός είναι, πλέον, ενδημικός και δεν έχει τη μορφή πανδημίας. Αλλωστε, ο πιο πολύς κόσμος έχει νοήσει ή έχει εμβολιαστεί τα προηγούμενα χρόνια, οπότε η κατάσταση στα κρούσματα -που είναι πάντως αυξημένα, όπως περιμέναμε άλλωστε αυτήν την εποχή- είναι διαχειρίσιμη και αντιμετωπίσημη».

Ο Ανδρέας Σοφιανόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα των εμβολίων, αλλά και στο αν υπάρχει ή όχι έλλειψη φαρμάκων: «Οχι, δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν ελλείψεις. Τουλάχιστον αυτήν τη χρονική περίοδο υπάρχουν φάρμακα στους πιο πολλούς κωδικούς. Και κανονικά και γενόσημα. Τα εμβόλια που γίνονται για τη γρίπη κ.λπ., είναι απειροελάχιστα. Γίνονται σποραδικά μεν κάποια αντιγριπικά, όμως η περίοδος που συνίστανται να γίνονται τέτοιου είδους εμβόλια είναι από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και όχι αργότερα. Ο κόσμος έχει την εσφαλμένη αντίληψη ότι αν κάνει εμβόλια την περίοδο των εορτών και τον Ιανουάριο ή και τον Φεβρουάριο, τότε θα κρατήσει περισσότερο η περίοδος προφύλαξής του. Αυτό φυσικά δεν είναι σωστό. Συμβουλεύουμε τους πολίτες να κάνουν εμβόλια κατά της γρίπης στις αρχές του φθινοπώρου».

Και ο Ανδρέας Σοφιανόπουλος κατέληξε ως εξής: «Πλέον, δεν μπορεί εύκολα να διαχωριστεί η γριπώδης συνδρομή από τη συνδρομή του κορονοϊού. Υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία με τη γρίπη και με το κοινό κρυολόγημα. Αυτήν την περίοδο που διανύουμε υπάρχει αυξημένη νοσήτητα στον κόσμο -κάτι που παρατηρείται παραδοσιακά άλλωστε αυτούς τους μήνες- όμως είναι τόσο πολλά τα κοινά χαρακτηριστικά και τα συμπτώματα μεταξύ των παραπάνω περιστατικών που είναι σχεδόν όλα εύκολα διαχειρίσιμα».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πατρών, αυτήν την περίοδο τα φάρμακα με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι τα αναλγητικά, τα αντιπυρετικά, τα αποσυμφορητικά-αντικαταρροϊκά, οι εισπνοές, τα αντιβιοτικά, τα σιρόπια, οι βιταμίνες, τα αντιπηκτικά, τα αντιδιαβητικά, κ.λπ.

Να σημειωθεί και κάτι ακόμη αναφορικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου, μας θύμισαν πρόσφατα δημοσιεύματα του Politico, σύμφωνα με τα οποία «τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid-19 που αγοράστηκαν από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο αποκορύφωμα της πανδημίας, έχουν έκτοτε πεταχτεί, με εκτιμώμενο κόστος για τους φορολογούμενους ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ». Οπως σχολίασαν πατρινοί φαρμακοποιοί: «Από τότε που εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στα τέλη του 2020, οι χώρες της ΕΕ παρέλαβαν συνολικά 1,5 δισεκατομμύριο δόσεις, περισσότερες από τρεις για κάθε άτομο στην Ευρώπη. Πολλές από αυτές βρίσκονται τώρα σε χωματερές σε ολόκληρη την ήπειρο.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ