Πάτρα – Καφέ «Γέφυρες»: Η πρωτοβουλία της «Π» ανοίγει δρόμο

Στοίχημα της πόλης η λειτουργία μιας κοινωνικής επιχείρησης πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Π», που αποκάλυπτε την αποτυχία της Πάτρας να κρατήσει ανοικτό το καφέ που απασχολούσε ψυχικά πάσχοντες, κινητοποίησε φορείς και απλούς πολίτες.

Πάτρα - Καφέ «Γέφυρες»: Η πρωτοβουλία της «Π» ανοίγει δρόμο Δέκα μέλη του ΣΟΨΥ βγήκαν στην ανεργία μετά την αναστολή λειτουργίας του καφέ «Γέφυρες»

Αντικείμενο συζήτησης στην πόλη αποτέλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Π» που αναδείκνυε την αναστολή λειτουργίας του καφέ «Γέφυρες» που λειτουργούσε ο Συλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) Πάτρας.

Η «Π» επισήμανε ότι η πόλη των 210.000 κατοίκων δεν κατάφερε να κρατήσει ανοικτό το καφέ που πρόσφερε διέξοδο στα άτομα με ψυχικές διαταραχές. Εβαλε στην ανεργία και στο περιθώριο τα δέκα άτομα που απασχολούνταν στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Αποκατάστασης και Ενταξης «ΓΕΦΥΡΕΣ».

Καφέ Γέφυρες – Πάτρα: Το «φάουλ» της πόλης και η πρόταση της «Π»

Η πρωτοβουλία της «Π» να πρωτοστατήσει στην αναζήτηση χώρου και να στηρίξει με κάθε τρόπο μία νέα προσπάθεια του ΣΟΨΥ, βρήκε ανταπόκριση μεταξύ φορέων αλλά και απλών πολιτών, οι οποίοι με τηλεφωνήματά τους δήλωσαν «το παρών» σε αυτή την προσπάθεια.

«Αυτό που ζήσαμε χθες δεν έχει ξανασυμβεί. Το δημοσίευμά σας προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Σας ευχαριστούμε θερμά και για την ανάδειξη του θέματος αλλά και για την πρωτοβουλία σας να υποδείξετε χώρο και το κυριότερο να συστρατευτείτε σε αυτή την προσπάθεια. Το εγχείρημα αυτό για να πετύχει θέλει όλη την πόλη σύμμαχο. Αυτή τη φορά έχοντας εσάς δίπλα μας πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» μας είπε η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Αποκατάστασης και Ενταξης «ΓΕΦΥΡΕΣ» και πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) Πάτρας Χριστίνα Μπίκου.

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» μέσω του χθεσινού δημοσιεύματος υποδείκνυε ως πιθανό χώρο στέγασης αυτής της κοινωνικής επιχείρησης το δημοτικό κτίριο στην περιοχή της Μαρίνας που είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια. Η πρόταση έγινε με δεδομένο ότι, βάσει του νόμου, οι δήμοι πρέπει να παραχωρούν δημοτικά ακίνητα για τη στέγαση προστατευόμενων εργαστηρίων και κοινωνικών επιχειρήσεων.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

Πάτρα - Καφέ «Γέφυρες»: Η πρωτοβουλία της «Π» ανοίγει δρόμο

Αρωγός στην πρωτοβουλία της «Π» μας δήλωσε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, μιλώντας στην «Π» ανέφερε για το ακίνητο της Μρίνας ότι «είμαστε στη διαδικασία νομιμοποίησης των κτιρίων αυτών. Αν δεν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία δεν θα μπορέσουμε ούτε να το παραχωρήσουμε, ούτε να το ενοικιάσουμε».

Ωστόσο ο κ. Πελετίδης δήλωσε παρών στην πρωτοβουλία της «Π» και μάλιστα πρόσθεσε και τη δική του διάσταση. «Οφείλει η Πάτρα να διαθέτει έναν τέτοιο χώρο. Και μάλιστα να μην είναι χώρος μόνο για καφέ αλλά να είναι ένας χώρος που να μπορούμε να κάνουμε συναντήσεις και εκδηλώσεις. Να είναι ένα σημείο αναφοράς για την Πάτρα και παράλληλα να καλύπτει τις επαγγελματικές ανάγκες των ψυχικά πασχόντων».

Ωστόσο ο δήμαρχος Πατρέων διευκρίνισε ότι «δεν θα πρέπει να είναι ένας χώρος που απλά να πληρώνουμε ενοίκια -εάν είναι κάποιος χώρος ενοικιαζόμενος- και να συντηρείται. Αλλά να είναι μία κοινωνική επιχείρηση που θα παράγει έργο και θα καλύπτει τα έξοδά της. Ενας χώρος που θα δώσει δουλειά σε κάποιους ανθρώπους».

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΟΨΥ
Αίτημα για το ακίνητο στον Αγ. Ανδρέα

Μία άλλη πρόταση που είχε καταθέσει στον Δήμο Πατρέων ο ΣΟΨΥ, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, αφορά στην παραχώρηση του ακινήτου απέναντι από τον Αγιο Ανδρέα, που επίσης παραμένει κλειστός.

Πάτρα - Καφέ «Γέφυρες»: Η πρωτοβουλία της «Π» ανοίγει δρόμο

Η Χριστίνα Μπίκου αναφέρει ότι με πρότασή του πέρυσι ο ΣΟΨΥ είχε ζητήσει από τον δήμο το ακίνητο απέναντι από τον Αγιο Ανδρέα

Ειδικότερα στη σχετική του επιστολή, προς τον δήμαρχο Πατρέων, ο ΣΟΨΥ ανέφερε:

«Γνωρίζοντας την κοινωνική σας ευαισθησία και τη διάθεσήη σας, για ανιδιοτελή προσφορά, προς το κοινωνικό σύνολο και τους πολίτες της Πάτρας, παίρνουμε το θάρρος ως Κοινωνική Επιχείρηση Επαγγελματικής Αποκατάστασης και Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού, όπως ψυχικά πάσχοντες και άτομα με αναπηρία ορατή ή μη, να ζητήσουμε τη βοήθεια του Δήμου Πατρέων, ώστε να μπορέσουμε να καταστήσουμε βιώσιμη αυτή τη προσπάθεια, που όπως ξέρετε οραματίστηκε και εκκινήθηκε από τον Σύλλογο για την Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας. Οι ”Γέφυρες” άσχετα με τη νομική μορφή που κατέχει, είναι στην ουσία μη κερδοσκοπική ένωση, αφού ο τζίρος επανατοποθετείται στην ίδια για τη συνεχή λειτουργία της. Παρακάτω παραθέτουμε όσα θα θέλαμε να σας ζητήσουμε, ώστε να μας βοηθήσετε και να συμμετέχετε κι εσείς σε αυτή τη προσπάθεια:

Με βάση το άρθρο 196 παράγραφος 2 Ν.4555/18 Αρ.133, (Εκμίσθωση ακινήτων των δήμων – Παραχώρηση χρήσης κινητών και ακινήτων των δήμων σε φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας), ζητάμε τη παραχώρηση του χώρου της επιχείρησης εστίασης, που βρίσκεται στη πλατεία έναντι του Ιερού Ναού Αγ. Ανδρέα, μεταξύ του αδιέξοδου δρόμου και της Ακτής Δυμαίων, ικανό να φιλοξενήσει τη ΚοινΣΕπ Ενταξης Οι Γέφυρες, και προσβάσιμο σε Ατομα με Αναπηρία και κινητική δυσκολία, για πενταετή (5έτη) δωρεάν παραχώρηση, με κοινωνικό τιμολόγιο κοινωφελών ιδρυμάτων, παροχής ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος».

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ
Δεν περιποιεί τιμή για την πόλη μας

Πάτρα - Καφέ «Γέφυρες»: Η πρωτοβουλία της «Π» ανοίγει δρόμο

Ο Χαράλαμπος Μπονάνος υποστηρίζει ότι η λειτουργία αυτής της κοινωνικής επιχείρησης πρέπει να αποτελέσει ζήτημα όλης της πόλης

Aμεση ήταν η ενεργοποίηση του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπου Μπονάνου, που πληροφορήθηκε την αναστολή λειτουργίας του καφέ από την «Π».

«Είναι λυπηρό που δεν κατέφερε η Πάτρα να στηρίξει αυτή την κοινωνική επιχείρηση. Από έναν καφέ αν πίναμε όλοι οι Πατρινοί στον χώρο αυτό δεν θα προέκυπτε λειτουργικό ζήτημα. Δυστυχώς, μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να στηρίξουμε την πρωτοβουλία της εφημερίδας σας» μας είπε ο κ. Μπονάνος.

Μάλιστα ο κ. Μπονάνος είχε χθες επικοινωνία με την πρόεδρο του ΣΟΨΥ, Χριστίνα Μπίκου, εξέφρασε το ενδιαφέρον και υπήρξε συνεννόηση ώστε άμεσα να υπάρξει συνάντηση και να συζητηθεί ο τρόπος συνεργασίας και στήριξης της προσπάθειας.

Ο ίδιος πρόσθεσε «η Περιφέρεια θα στηρίξει το εγχείρημα. Είναι ανεπίτρεπτο η τρίτη πόλη της Ελλάδας να μην μπορεί να κρατήσει ανοικτή μία τέτοια κοινωνική επιχείρηση και μάλιστα σε μία εποχή που όλοι διατυμπανίζουμε ότι αγωνιζόμαστε για την ισότητα των πολιτών στο δικαίωμα της εργασίας, της κοινωνικής ενσωμάτωσης κ.ά. Δεν περιποιεί τιμή για κανέναν αυτή η αρνητική εξέλιξη της αναστολής λειτουργίας του καφέ. Αντίθετα θα πρέπει να μας θυμώσει και όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να φτιάξουμε μία πρότυπη κοινωνική επιχείρηση».

 

 

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΟΥ
Οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό του ΣΟΨΥ

Πάτρα - Καφέ «Γέφυρες»: Η πρωτοβουλία της «Π» ανοίγει δρόμο

Η Μαριάννα Σταματιάδου δηλώνει παρούσα στην πρωτοβουλία της «Π»

Σε μήνυμά της προς την «Π» η γιατρός, πρ. πρόεδρος Κοινωνικού Τομέα Δήμου Πατρέων και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Μαριάννα Σταματιάδου, σημειώνει:

«Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» για την πρότασή της, όσον αφορά στις «ΓΕΦΥΡΕΣ».

Μια πρωτοποριακή επιχείρηση που αγκάλιασε τα άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα και προσέφερε εργασία σε 10 εξ αυτών, αλλά δεν αγκαλιάστηκε από τους Πατρινούς.

Σε άλλες πόλεις της Ελλάδος συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η ευαισθησία μας δεν πρέπει να εξαντλείται στα λόγια.

Επί δεκαέξι χρόνια δημοτική σύμβουλος και επί τέσσερα χρόνια πρόεδρος του Κοινωνικού Τομέα του Δήμου Πατρεων, γνωρίζω πολύ καλά την προσφορά του ΣΟΨΥ στην κοινωνία της Πάτρας και ιδιαίτερα στα άτομα με τα ευαίσθητα αυτά προβλήματα.

Οφείλουμε όλοι και ιδιαίτερα η δημοτική αρχή να σταθούμε στο πλευρό του  ΣΟΨΥ και να ενισχύσουμε την προσπάθειά του, για επαναλειτουργία του καφέ-εστιατορίου  «ΓΕΦΥΡΕΣ» στην προτεινόμενη από την «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» θέση, όπου κτίριο επί χρόνια αναξιοποίητο θυμίζει φάντασμα του παρελθόντος».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Ειδήσεις από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ