Πάτρα – Καρναβάλι: Στον χορό και η Περιφέρεια με χρηματοδότηση δράσεων

Οικονομική ενίσχυση για τη διοργάνωση του Καρναβαλιού είναι ουσιαστικά η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου-Περιφέρειας-ΚΕΔΗΠ.

Πάτρα - Καρναβάλι: Στον χορό και η Περιφέρεια με χρηματοδότηση δράσεων

Θέμα ημερών είναι πλέον, μετά και τη συνάντηση του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για το Πατρινό Καρναβάλι.

Μεθαύριο, Τετάρτη, το περιφερειακό συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα της προγραμματικής σύμβασης, η οποία αναμένεται να καταστήσει την Περιφέρεια θεσμικό συνδιοργανωτή του Καρναβαλιού στη βάση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του θεσμού, καθώς όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σύμβαση «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει εκ του νόμου αρμοδιότητες που άπτονται της αναπτυξιακής πορείας της περιοχής και ενισχύει κάθε δράση που κινητοποιεί τον παραγωγικό της ιστό».

ΣΤΗΡΙΞΗ

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, στηρίζει ενεργά το Καρναβάλι της Πάτρας, συνεργαζόμενη με τη δημοτική αρχή, προκειμένου αυτός ο κορυφαίος πολιτιστικός και αναπτυξιακός θεσμός, που παράλληλα αποτελεί ισχυρό πυλώνα εξωστρέφειας για την Πάτρα αλλά και για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, να αναδειχθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Επί της ουσίας, ο Δήμος Πατρέων αναζητούσε και αναζητά κάθε χρόνο επιπλέον χρηματοδοτήσεις για το Καρναβάλι. Παρόμοια αιτήματα έχουν γίνει κατά καιρούς και στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά και στην Περιφέρεια. Ωστόσο φέτος, η Περιφέρεια αποφάσισε να συνδράμει οικονομικά με 50.000 ευρώ για την πραγματοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων, αλλά για να δοθούν αυτά τα χρήματα έπρεπε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου-ΚΕΔΗΠ και Περιφέρειας.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», σχεδιάζονται δράσεις με συνδιοργάνωση των δύο φορέων. Αυτές οι εκδηλώσεις εκτιμάται πως θα συμβάλουν στην εξωστρέφεια του θεσμού, αλλά και στην ανάδειξη της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, γεγονός που ικανοποιεί τους αναπτυξιακούς της στόχους.

ΤΟ ΜΠΑΤΖΕΤ

Από τον Δήμο της Πάτρας αυτό που υποστηρίζεται είναι ότι το Καρναβάλι έχει προϋπολογισμό που φτάνει τις 850.000 ευρώ, αλλά εκτιμάται πως ο θεσμός κοστίζει πολύ περισσότερο. Συγκεκριμένα, μεταφέρθηκε στην «Π» ότι η μεγάλη γιορτή της Πάτρας έχει ετήσιο κόστος μεγαλύτερο του 1,5 εκατ. ευρώ, αφού στον Δήμο συνυπολογίζουν τα μισθολογικά κόστη των εργαζομένων και άλλες δαπάνες που έχουν να κάνουν με τον θεσμό.

ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Η δημοτική Αρχή Πελετίδη δείχνει εμπράκτως ότι επιμένει στην πολιτική του να διεκδικεί και να αντλεί χρήματα από το κράτος και τους διαθέσιμους δημόσιους πόρους, στέκοντας απέναντι στις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις που θα μπορούσαν να αντληθούν, όπως για παράδειγμα μέσα από διαφημιστικά πακέτα. Από πολλούς η συγκεκριμένη πολιτική έχει κατακριθεί, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι εταιρείες κολοσσοί της χώρας θα ενδιαφέρονταν να διαφημιστούν στο πιο γνωστό και πολυπληθές καρναβάλι της Ελλάδας, με φυσικό επακόλουθο την άντληση ικανών πόρων για να «μεγαλώσουν» τη γιορτή της πόλης και να φέρουν ζεστό χρήμα στα δημοτικά ταμεία. Η δημοτική αρχή αποκρούει μια τέτοια προοπτική για ιδεολογικούς λόγους.

Ακολουθήστε το pelop.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα νέα και τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments