Πάτρα: Κλείνουν βιβλία, καταθέτουν άδειες τα Ταξί, ασήκωτο φορτίο η τεκμαρτή φορολόγηση και η επαναφορά ΦΠΑ 24%

Αποχωρούν δεκάδες ιδιοκτήτες στην Πάτρα

Πάτρα Περίπου 40 αυτοκινητιστές έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα για οικονομικούς λόγους

Δεκάδες αποχωρήσεις καταγράφονται το τελευταίο διάστημα από τον κλάδο των ιδιοκτητών ταξί στην Πάτρα, ως απόρροια του νέου συστήματος τεκμαρτής φορολόγησης, καθώς πολλοί επαγγελματίες οδηγούνται σε οικονομική εξόντωση.

Οπως επιβεβαίωσε στην «Πελοπόννησο» ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Πατρών και περιχώρων, Γιώργος Σίδερης, τους τελευταίους μήνες, 40 αυτοκινητιστές από την περιοχή έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα για φορολογικούς λόγους.

Πρόεδρος Ταξί Πάτρα Γιώργος Σιδέρης

Γιώργος Σίδερης

Οσοι είναι κάτοχοι μισής άδειας, κλείνουν τα λογιστικά τους βιβλία, κάνουν παύση εργασιών και στρέφονται οριστικά σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, κυρίως στην οικοδομή ή σε υπηρεσίες ντελίβερι, ενώ άλλοι επιλέγουν να καταθέσουν προσωρινά τις πινακίδες των οχημάτων τους για έναν χρόνο, μέχρι να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Τα ταξί που έχουν αποσυρθεί από την Πάτρα δεν είναι πολλά είπε ο κ. Σίδερης, αλλά, το φαινόμενο αποτυπώνει μια κατάσταση που αρχίζει τώρα να διαμορφώνεται, με αφορμή και τις πρώτες φορολογικές δηλώσεις, όπου οι επαγγελματίες του κλάδου βλέπουν πραγματικά τι θα τους κοστίσει η τεκμαρτή φορολόγηση που ισχύει από φέτος αναδρομικά.

«Οι πρώτες δηλώσεις συναδέλφων βγάζουν μια μέση φορολόγηση από 2.700 έως 3.500 ευρώ. Πρόκειται για κεφαλικό φόρο που επιβάλλεται με οριζόντιο τρόπο, ανεξάρτητα από το εάν βγαίνουν κέρδη ή όχι» είπε στην «Πελοπόννησο» ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Πατρών και Περιχώρων Γιώργος Σίδερης. Επιπλέον, ο φορολογικός νόμος είναι άδικος γιατί διαχωρίζει νέους επαγγελματίες μέχρι τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος και παλαιότερους. «Ενας αυτοκινητιστής που αγωνίζεται στους δρόμους για 30 χρόνια, γιατί θεωρείται πιο προνομιούχος εισοδηματικά;» διερωτήθηκε ο κ. Σίδερης.

Παράλληλα, οι αυτοκινητιστές έχουν μπροστά τους μια ακόμα δυσμενή εξέλιξη. Από την 1η Ιουλίου επανέρχεται μόνο στα ταξί ο συντελεστής ΦΠΑ 24% στο κόμιστρο, άρα το ταξί θα γίνει πιο ακριβό και πιο δυσπρόσιτο για τους καταναλωτές, είπε ο κ. Σίδερης.