Πάτρα – Κρουαζιερόπλοιο: Αντιπαράθεση Δήμου – ΟΛΠΑ – “Να σώσουμε τη θέα ή τις θέσεις εργασίας;”

Το κρουαζιερόπλοιο «Queen of the Oceans», το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο για πάνω από έναν χρόνο στη βόρεια πλευρά του λιμανιού της Πάτρας, λόγω της πανδημίας που πλήττει τον κλάδο της κρουαζιέρας.

Πάτρα - Κρουαζιερόπλοιο: Αντιπαράθεση Δήμου - ΟΛΠΑ - "Να σώσουμε τη θέα ή τις θέσεις εργασίας;"

Αντικείμενο νέας αντιπαράθεσης αποτελεί από χθες το κρουαζιερόπλοιο «Queen of the Oceans», το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο για πάνω από έναν χρόνο στη βόρεια πλευρά του λιμανιού της Πάτρας, λόγω της πανδημίας που πλήττει τον κλάδο της κρουαζιέρας.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας με ανακοίνωσή της, έσπευσε να εξαπολύσει πυρά κατά του ΟΛΠΑ, κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο τείχος» που στερεί από τους Πατρινούς τη θέα της θάλασσας και «το βλέμμα τους, που «φυλακίζεται» στις λαμαρίνες του πλοίου»!

Η δημοτική Αρχή δεν φαίνεται να πείθεται από τις επισημάνσεις του ΟΛΠΑ, ότι το κρουαζιερόπλοιο εξυπηρετείται στο συγκεκριμένο χώρο βάσει του master plan του λιμένα, «λόγω της πανδημίας που έπληξε και τον κλάδο της κρουαζιέρας», αλλά ισχυρίζεται πως «εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των εφοπλιστών», ενώ «οι ανάγκες του Πατραϊκού λαού και αυτή τη φορά παραμερίζονται από τους κυβερνώντες και τους τοπικούς εντολοδόχους τους».

Μάλιστα, η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, καλεί τον ΟΛΠΑ – ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση να απομακρύνουν άμεσα το παροπλισμένο κρουαζιερόπλοιο και προειδοποιεί ότι «θα αντιδράσει δυναμικά στη μετατροπή τμήματος του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας σε χώρο «μόνιμου πάρκινγκ» για τα παροπλισμένα καράβια των εφοπλιστών.

Το παραλιακό μέτωπο διεκδικήθηκε και αποκτήθηκε για τον λαό και τις ανάγκες του στην αναψυχή, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό και όχι για τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΟΛΠΑ: ΕΚΠΛΗΞΗ
Η διοίκηση του ΟΛΠΑ εξέφρασε την έκπληξή της για την όψιμη τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής και εξηγεί πως, το κρουαζιερόπλοιο έχει ελλιμενιστεί εκεί προσωρινά μέχρι να περάσει η υγειονομική κρίση και οι λιμενικές υποδομές της χώρας, παρέχουν αυτή τη δυνατότητα.

Παράλληλα, τονίζει προς τη Δημοτική Αρχή ότι, από την έναρξη λειτουργίας του νέου λιμένα, το 2011, το τμήμα του Βόρειου Λιμένα από την προβλήτα της Αστιγγος μέχρι την πύλη Νο 7 προορίζεται για την εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων. Μάλιστα, η συγκεκριμένη θέση στην οποία βρίσκεται το κρουαζιερόπλοιο είναι η προβλεπόμενη με βάση το εγκεκριμένο master plan του λιμένα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, το 2017.

Απαντώντας όμως και στις κατηγορίες, περί εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων, η ΟΛΠΑ ΑΕ τονίζει ότι υπάρχουν και οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου κρουαζιερόπλοιου και γενικότερα του κλάδου που περιμένουν να ξεκινήσει και πάλι η κρουαζιέρα για να ζήσουν τις οικογένειές τους. «Αν δεν βοηθήσουν τώρα τα μεγάλα ελληνικά λιμάνια, όπως είναι αυτό της Πάτρας, να μείνει ζωντανός ο κλάδος, πώς θα διασωθούν οι χιλιάδες θέσεις εργασίας του τουρισμού κρουαζιέρας; Προτιμά η Δημοτική Αρχή να χάσουν τη εργασία τους ή να τεθούν σε αναστολή 35 εργαζόμενοι με το πρόσχημα ότι στερεί από ορισμένους τη θέα προς τη θάλασσα; Πιστεύει η Δημοτική Αρχή ότι έχουν την πολυτέλεια οι ναυτικοί μας να χάνουν θέσεις εργασίας και μεροκάματα; Η θέση του ΟΛΠΑ ΑΕ απέναντι σε αυτά τα ερωτήματα είναι ξεκάθαρη: Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας!».

Ακόμα, ο ΟΛΠΑ απαντά στους ισχυρισμούς της Δημοτικής Αρχής πως το κρουαζιερόπλοιο ενοχλεί: «Ποιον ενοχλεί; Πως ενοχλεί; Κρύβει τη θέα σε κάποιους; Τι είναι πιο σημαντικό; Να φύγει το κρουαζιερόπλοιο από το βόρειο λιμάνι επειδή κρύβει τη θέα σε κάποιους ή να βοηθήσουμε για να κρατηθεί ζωντανή η ελληνική κρουαζιέρα και να σωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας; Εμείς, στον ΟΛΠΑ, έχουμε επιλέξει το δεύτερο…».

Η διοίκηση του οργανισμού τονίζει ακόμα ότι ένας από τους στόχους του, είναι να κάνει το λιμάνι της Πάτρας home port για την κρουαζιέρα: «Φανταστείτε τι μήνυμα στέλνουμε στον κλάδο, αν δεν τον βοηθήσουμε σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές που περνάει…» και κλείνει με την επισήμανση ότι, παρά την ατυχή παρέμβασή της, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να καταλάβει ότι σε αυτή την μάχη κατά της πανδημίας και των επιπτώσεων που προκαλεί, είμαστε όλοι στο ίδιο μέτωπο. «Αντί να πυροβολούμε τα πόδια μας, ας προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, πάντα με σεβασμό στη διαφορετική προσέγγιση».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ