Πάτρα – ΚΥ Βόρειου Τομέα: Υπάρχουν τα μηχανήματα, όχι το προσωπικό – Ασθενεί βαρέως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Σε αναστολή έχει τεθεί η απογευματινή βάρδια του Ακτινολογικού Τμήματος του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα ελλείψει προσωπικού

Σε αναστολή έχει τεθεί η απογευματινή βάρδια του Ακτινολογικού Τμήματος του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα, ελλείψει προσωπικού. Εξέλιξη, η οποία έχει σοβαρότατες παρενέργειες στην κάλυψη των προσερχομένων στο Κέντρο κατά τις απογευματινές ώρες. Ελλείψεις υπάρχουν και στο Κέντρο Υγείας Αιγίου, με αποτέλεσμα εδώ και τρία χρόνια να είναι σε αχρηστία το ακτινολογικό μηχάνημα.
«Σχεδόν τρία χρόνια πια, ο σύλλογός μας ζητάει την πρόσληψη τεχνολόγου-ακτινολόγου στο ΚΥ Αιγίου, προκειμένου να αξιοποιηθεί το εκεί αχρησιμοποίητο από την εγκατάστασή του μέχρι σήμερα ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα, όπως και η εμπειρότατη συνάδελφος ιατρός ακτινολόγος που έχει προσληφθεί από τον Ιανουάριο του 2022» σημειώνουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Υπαλλήλων της Υγειονομικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου Σεραφείμ Τσιουγκρής και ο γραμματέας Πολύβιος Κατσάνης.
Οι ίδιοι προσθέτουν ότι «επισταμένως, επί ενάμιση χρόνο, ζητάμε τεχνολόγο-ακτινολόγο στο ΚΥ Βορείου Τομέα Πατρών, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν όλα τα εγκατεστημένα ακτινολογικά μηχανήματά του και -αν ποτέ εγκατασταθεί- ο νέος μαγνητικός τομογράφος. Μήπως, επίσης, καταφέρουν να πάρουν τις άδειές τους και τα οφειλόμενα οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στο τμήμα. Πρόσφατα και αφού ο επιστημονικά υπεύθυνος του ΚΥ Βορείου Τομέα Πατρών εξάντλησε σε συνεργασία με τους εργαζόμενους -προς τιμή όλων τους- κάθε όριο για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του τμήματος, η απογευματινή βάρδια τέθηκε σε αναστολή.
Υπενθυμίζουμε, δε, ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας είναι το μοναδικό που εφημερεύει και το Σαββατοκύριακο.
Κι ενώ αυτή η κατάσταση επικρατεί στις δύο παραπάνω μονάδες, πρόσφατα, όπως αναδεικνύει ο Σύλλογος, έγινε πρόσληψη τεσσάρων νέων επικουρικών σε Κέντρα Υγείας της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας χωρίς, όπως αφήνουν να εννοηθεί, συγκεκριμένα κριτήρια και φυσικά στοχευμένα για την κάλυψη των επειγόντων κενών.
Επεκτείνονται οι ελλείψεις
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Στο Ακτινολογικό, όντως, αφού εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια αποφασίσαμε και μεταφέραμε όλα τα τακτικά ραντεβού στο πρωινό ωράριο και αναστείλαμε την απογευματινή λειτουργία» δήλωσε στην «Π» ο διευθυντής του Κέντρου, Χαράλαμπος Μπακόπουλος.
Πρόβλημα έλλειψης προσωπικού υπάρχει και στο μικροβιολογικό, στους οδοντοτεχνίτες όπως και στα ασθενοφόρα σε οδηγούς και πλήρωμα. «Ολες τις ανάγκες μας τις έχουμε καταθέσει εγκαίρως στην 6η Υπε και αναμένουμε. Εχουν να γίνουν προσλήψεις, έστω και επικουρικού προσωπικού, από την εποχή της πανδημίας. Η αλήθεια είναι ότι έγινε προκήρυξη 29 θέσεων γιατρών και δήλωσαν μόλις δύο. Η έλλειψη κινήτρων, δυστυχώς, δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αντίθετα, το διογκώνει».
Ο Χ. Μπακόπουλος
Ολα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο που υποτίθεται ότι το υπουργείο Υγείας δρομολογεί την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με στόχο να λειτουργήσει ως ανάχωμα για τα νοσοκομεία.
Σίγουρα, το Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό με την εφημερία του Σαββατοκύριακου. Αν όμως δεν στηριχτεί με το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε να είναι σε πλήρη λειτουργία όλα τα διαγνωστικά τμήματά του, πώς θα συνεχίσει τη λειτουργία του;
«Σε κάθε εφημερία Σαββατοκύριακου αντιμετωπίζουμε κατά μέσο όρο 100 – 120 ασθενείς. Από αυτούς μόλις 4 – 5 παραπέμπονται στο εφημερεύον νοσοκομείο καθώς κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία τους» περιγράφει ο κ. Μπακόπουλος προσθέτοντας: «Το σημαντικό είναι ότι οι προσερχόμενοι εξυπηρετούνται άμεσα χωρίς αναμονή. Να φανταστείτε ότι υπάρχουν ασθενείς που φεύγουν από τα νοσοκομεία αγανακτισμένοι από την αναμονή και έρχονται σε εμάς. Το πολύ σε 1,5 ώρα, οι ασθενείς αναχωρούν από το Κέντρο έχοντας υποβληθεί, ανάλογα με το πρόβλημά τους, σε απεικονιστικές εξετάσεις, υπερήχους και εργαστηριακές».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News