Πάτρα: Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου – ΦΩΤΟ

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο ιστορικός Ναός του Αγίου, στο κέντρο των Πατρών

Πάτρα: Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου - ΦΩΤΟ

Mε λαμπρότητα και με την συμμετοχή πλήθους πιστών, εορτάσθη η πανέορτος μνήμη, του εν αγίοις πατρός ημών Νικολάου του Θαυματουργού, με επίκεντρο του εορτασμού τον ιστορικό Ναό του Αγίου, στο κέντρο των Πατρών.

•Την παραμονή ετελέσθη ο μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο, εστιάσας στην ιδιότητα του Αγίου Νικολάου ως θαυματουργού και μάλιστα ως προστάτου των Ναυτικών.

Όμως, εσημείωσε ο Σεβασμιώτατος, ο Άγιος Νικόλαος δεν προστατεύει μόνο όσους πλέουν στις θάλασσες, όπου τα καράβια πολλές φορές θαλασσοδέρνονται, αλλά και κάθε άνθρωπο που προστρέχει στη χάρη του, αφού η ζωή του καθενός μας, μοιάζει με καράβι που κτυπιέται από της ζωής τα μανιασμένα κύματα και διά τούτο ο Άγιος αμέσως προφθάνει και μας σώζει ταίς πρεσβείαις του. Εκάλεσε δε όλους, να ικετεύσουν τον Άγιο να σώζη εκ κινδύνων παντοίων.

Πάτρα: Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου - ΦΩΤΟ Πάτρα: Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου - ΦΩΤΟ Πάτρα: Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου - ΦΩΤΟ Πάτρα: Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου - ΦΩΤΟ

•Την νύκτα ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία από τον πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Αρτέμιο Αργυρόπουλο, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, εν πληθούση Εκκλησία.

•Ανήμερα, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο, εστιάσας στο ότι το θαύμα είναι αποτέλεσμα της αγάπης, την οποία εν προκειμένω είχεν ο πανάγιος Νικόλαος και προς τον Θεόν ως φιλόθεος, και προς τον άνθρωπον ως φιλάνθρωπος. Έτσι, λοιπόν, και τον Θεόν μετά παρρησίας ικέτευε και ο Κύριος τα αιτήματά του ταχέως εξεπλήρωνε και τους ανθρώπους ελεούσε, αφού για τα τέκνα του νυχθημερόν προσήχευτο και από τους ορατούς και αοράτους εχθρούς προεφύλαττε. Έθετε την ζωήν ο Άγιος Νικόλαος, του υπέρ του λαού του, ως λέγει ο Ιερός Υμνογράφος.

Πάτρα: Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου - ΦΩΤΟ Πάτρα: Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου - ΦΩΤΟ Πάτρα: Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου - ΦΩΤΟ Πάτρα: Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου - ΦΩΤΟ Πάτρα: Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου - ΦΩΤΟ

Διά τούτο και ο Λαός μεγάλως τον ηγάπησε και τον υπεραγαπά και Μονάστηρια και Ναούς και εξωκκλήσια του αφιέρωσε, ουχί μόνον εις παραθαλάσσια μέρη και εις νήσους, αλλά και εις τα υψηλότερα βουνά της Πατρίδος μας. Πλήθος δε ανθρώπων φέρουν το όνομά του…

…Ας κρατήσωμε, είπε, επίσης, ο Σεβασμιώτατος, την ιερά παρακαταθήκη της πίστεως την οποίαν εκείνος μας παρέδωσε και ας προστρέχομε προς αυτόν με την βεβαιότητα της εκπληρώσεως των αιτημάτων μας, εφ’ όσον είναι σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.

Πάτρα: Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου - ΦΩΤΟ Πάτρα: Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου - ΦΩΤΟ Πάτρα: Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου - ΦΩΤΟ Πάτρα: Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου - ΦΩΤΟ

•Μετά την Θεία Λειτουργία ετελέσθη η Δοξολογία, επί τη εορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτου του Πολεμικού Ναυτικού και γενικώς των εν ταίς θαλάσσαις πλεόντων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος ευχήθηκε τα δέοντα στους εορτάζοντας Ναυτικούς του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και σε όλους τους εν θαλάσσαις πλέοντας.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ετελέσθη ο μεθέορτος Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση προς τον Άγιο Νικόλαο υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Νεκταρίου Κωτσάκη, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Ομπλού.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ