Πάτρα: «Μαχαίρια» για τα τραπεζοκαθίσματα, Δήμος-ΣΚΕΑΝΑ σε νέο «επεισόδιο» για τις άδειες

Ευθύνες προσωπικά στον δήμαρχο από τους καταστηματάρχες

Πάτρα

Την έντονη αντίδραση του κλάδου της Εστίασης στην Πάτρα προκάλεσε η ανακοίνωση του δήμου, με την οποία κάνει γνωστό πως ανακαλούνται οι άδειες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων που είχαν χορηγηθεί ατελώς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η οργή του κλάδου εντοπίζεται στο γεγονός ότι, πλέον, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις προ της πανδημίας, καθώς νέα κανονιστική διάταξη δεν υπάρχει ακόμα. Επομένως, θα εφαρμόζεται ένας κανονισμός 20ετίας που δεν προβλέπει μια σειρά από λειτουργικά στοιχεία, όπως αντιανεμικά, θερμαντικά σώματα κ.λπ., που είναι αιτήματα όλων των φορέων που συμμετείχαν στον διάλογο.

Ετσι, καλούνται όσοι καταστηματάρχες εστίασης είχαν αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα και εξοπλισμό σε πεζοδρόμους, πλατείες κ.λπ., με βάση τη διάταξη του κορονοϊού, να τα απομακρύνουν από τους κοινόχρηστους χώρους μέχρι την Κυριακή 17 Ιουνίου, καθώς από την επομένη, δηλαδή από Δευτέρα 18 του μηνός, θα υπάρξουν έλεγχοι και τα προβλεπόμενα μέτρα περί αυθαίρετης χρήσης κοινοχρήστων χώρων.

O Δήμος Πατρέων ενημερώνει επιπλέον τους καταστηματάρχες της Εστίασης που δεν έχουν εκδώσει ακόμα την άδεια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων για το 2024, ότι πρέπει να προσέλθουν άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για την έκδοσή της, μέχρι 15 Ιουνίου, καθώς θα εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Αν και η δημοτική αρχή κάνει γνωστό ότι έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, η οποία θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς της πόλης, για τη διαμόρφωση της νέας κανονιστικής διάταξης, ο ΣΚΕΑΝΑ αντέδρασε έντονα, κατηγορώντας τον Δήμο για μέγιστη υποκρισία μετά από πέντε μήνες, με μισόλογα, φήμες, διαρροές και ενώ έχει προηγηθεί ο διπλασιασμός των τελών για όσους πληρώνουν τους κοινόχρηστους χώρους που χρησιμοποιούν.

Ο ΣΚΕΑΝΑ τονίζει πως, η δημοτική αρχή και ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Πελετίδης, ουσιαστικά παραδέχεται την αδυναμία να οριοθετήσει με τρόπο σύγχρονο, δίκαιο και φιλικό προς τους πολίτες. «Νίπτει τα χείρας του ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, περιχαρακωμένος πίσω από μια αναχρονιστική κανονιστική, όπως ο ίδιος και τα στελέχη της παράταξής του έχουν χαρακτηρίσει και φυσικά με δική του, αποκλειστική ευθύνη, δεν κατάφερε στα χρόνια που προηγήθηκαν, αλλά και τους πρώτους μήνες του 2024 να αλλάξει» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πάτρα-ΣΚΕΑΝΑ: Διαμαρτυρία στο νέο δημαρχείο για τα τραπεζοκαθίσματα την Τρίτη
Ο Σύλλογος κατηγορεί στην ουσία τη δημοτική αρχή ότι από το 2017 δεν έκανε απολύτως τίποτα, ενώ είχε υποσχεθεί προεκλογικά την ολοκλήρωση του νέου κανονισμού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, άφησε ανεξέλεγκτη την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, χώρισε την πόλη σε περιοχές που δεν αδειοδοτούνται ποτέ, παρότι χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, διπλασίασε τα τέλη σε όσους πληρώνουν και δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ συστηματικά από άλλους και οδηγεί στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους, κυρίως νέους και στην οικονομική εξόντωση δεκάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κ.ά.