Πάτρα – Μαρίνα: Αμεση αποκατάσταση και στο βάθος έργο – Ετοιμες μελέτες χωροθέτησης

Αμεσος ο κίνδυνος για τα ελλιμενισμένα σκάφη τα οποία ουσιαστικά δεν είναι προσδεδεμένα κάπου σταθερά και με ασφάλεια.

Πάτρα - Μαρίνα: Αμεση αποκατάσταση και στο βάθος έργο - Ετοιμες μελέτες χωροθέτησης

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στη μαρίνα της Πάτρας, λίγα 24ωρα μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την παραλιακή ζώνη και είχαν ως αποτέλεσμα, εκτεταμένες καταστροφές και ζημιές σε υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες.

Ο όρος καταστροφή δεν είναι υπερβολή για την περίπτωση της Μαρίνας Πατρών. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Λιμενικής Ζώνης του Δήμου Πατρέων Γιώργος Αγγελόπουλος, μετά την αυτοψία που έγινε την επομένη της θεομηνίας, περιγράφει το μέγεθος των ζημιών, λέγοντας ότι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή το βράδυ της 29ης προς 30 Νοεμβρίου, ήταν πρωτόγνωρες και αντίστοιχο γεγονός είχε συμβεί ξανά το 2017. Και λέει πρωτόγνωρες γιατί την επόμενη το πρωί, οι υπεύθυνοι του δήμου ήρθαν αντιμέτωποι με βομβαρδισμένο τοπίο.

Η υποδομή της μαρίνας φυσικά είναι γερασμένη, είπε ο Γιώργος Αγγελόπουλος και με πολλά προβλήματα. Σίγουρα, αυτή η κατάσταση συνέβαλλε στο καταστροφικό αποτέλεσμα, αλλά, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι είχαμε να κάνουμε με ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, κάτι που αποτυπώθηκε και σε άλλα σημεία της παραλιακής ζώνης της Πάτρας.

Στη Μαρίνα όμως, είχαμε την βύθιση ενός ελλιμενισμένου ιστιοφόρου σκάφους, που θεωρητικά είχε προφύλαξη από τον κυματοθραύστη, όπως και την βύθιση κάποιων ακόμα μικρότερων σκαφών.

Επίσης, έμειναν ακυβέρνητα μεγάλα ιστιοφόρα, γιατί κόπηκαν τα ρεμέντζα που τα συγκρατούσαν με την υποδομή, η οποία έχει πλέον καταστραφεί. Οι πλωτές εξέδρες έχασαν τη σταθερότητά τους, καθώς τσακίστηκαν σε πολλά κομμάτια, με αποτέλεσμα να έχουν αποκολληθεί από τις βάσεις συγκράτησής τους στον βυθό. Αυτό και μόνο σημαίνει ολική καταστροφή.

ΣΚΑΦΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ

Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν ξέρει που μπορούν να δέσουν τα σκάφη της Μαρίνας, τα οποία επιπλέουν χωρίς καμία ασφάλεια στο νερό. Για τον λόγο αυτό, θεωρείται επιβεβλημένη ανάγκη η αποχώρηση αρκετών σκαφών για άλλα αλιευτικά καταφύγια ή μαρίνες της περιοχής, γιατί δεν υπάρχει πλέον καμία ασφάλεια.

Επίσης, όπως ομολόγησε ο Γιώργος Αγγελόπουλος, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα σε τι κατάσταση βρίσκονται τα δίκτυα. Ο δήμος έχει κόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι τα δίκτυα έχουν υποστεί και αυτά σοβαρές ζημιές και κανείς δεν μπορεί να πει ακόμα πότε θα αποκατασταθούν.

ΔΕΜΕΝΑ ΣΤΟ… ΝΕΡΟ

Φυσικά, μεγάλο ζήτημα υπάρχει και με την ασφάλεια των ιδιοκτητών, που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα σκάφη τους και ο δήμος το μόνο που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή, είναι να αναθέσει σε δύτες να επιθεωρήσουν την κατάσταση για να βρεθεί ένας τρόπος ασφαλούς πρόσδεσης των ακυβέρνητων σκαφών.

ΜΕΛΕΤΕΣ

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος επισημαίνει ότι, μετά από αυτή την καταστροφή, τίθεται πλέον επιτακτικά ζήτημα γενικής ανακατασκευής της Μαρίνας. Η υπηρεσία της οποίας προΐσταται, έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο την δημιουργία φακέλου Μαρίνας που πρέπει να κατατεθεί στα αρμόδια Υπουργεία, για να ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης.

Μεταξύ άλλων, έχουν γίνει τοπογραφικές αποτυπώσεις, καταγραφή υποδομών και υδρογραφικών στοιχείων, πλήρης αποτύπωση κτιρίων και λιμενικών υποδομών, μαζί με τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες που δεν υπήρχαν μέχρι πρότινος.

Ομως, ακόμα κι αν ο φάκελος κατατίθετο αύριο στο Υπουργείο Τουρισμού, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μια μελέτη συντήρησης, ώστε να υπάρξει εκτίμηση κόστους και φυσικά, να ανευρεθεί η πίστωση απ’ όπου θα χρηματοδοτηθούν οι εργασίες.

Μιλάμε για μια εκ βάθρων ανακαίνιση και επισκευή, τονίζει ο Γιώργος Αγγελόπουλος, με πρόβλεψη για επιπλέον ενίσχυση υποδομών και διαμόρφωση νέων.

Το θέμα, συζητήθηκε χθες το βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου εξετάστηκε η κατάσταση σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση και όπως έγινε γνωστό, η δημοτική Αρχή προχωράει άμεσα σε χωροθέτηση και οριοθέτηση της Μαρίνας της Πάτρας για να νομιμοποιηθούν όλες οι εγκαταστάσεις μέχρι τα Χριστούγεννα, με την έκδοση των αδειών να είναι θέμα χρόνου, ενώ θα υπάρξουν και άλλες εργασίες.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρωτοβουλία απ’ τα Καλάβρυτα για την Αϊτή, «αγκαλιάζει» πια όλη τη χώρα
Αστακός: Καταδίωξη μετά από κλοπή ψαριών 500 κιλών από ιχθυοκαλλιέργεια
Ηλεία: «Έφυγε» 44χρονος ιερέας από Covid - Είχε μεταφερθεί με συμπτώματα στο Νοσοκομείο στο Ρίο
Συλλυπητήρια Πελετίδη για το θάνατο του Γιώργου Βεργανελάκη