Πάτρα: Μεγάλες ελλείψεις στα φαρμακεία, δανεικά… αντιβιοτικά από σπίτι σε σπίτι

Στα φαρμακεία της Πάτρας καταγράφονται σοβαρά προβλήματα με ελλείψεις σε αντιπυρετικά, αντιβηχικά, αντισταμηνικά κ.ά. για την αντιμετώπιση των ιώσεων της εποχής που διανύουμε, με αποτέλεσμα οι γονείς… να δανείζονται σκευάσματα για τα παιδιά!

φαρμακειο
Κορυφώνονται τα προβλήματα από την έλλειψη φαρμακευτικών σκευασμάτων στα φαρμακεία. Ενδεικτικό είναι ότι υπήρξαν γονείς της Πάτρας που δεν κατάφεραν να βρουν αντιβίωση για το παιδιά τους που είχαν υψηλότατο πυρετό αυτές τις ημέρες και πήραν δανεική από άλλες οικογένειες.

«Νόσησε το ανιψάκι μου με 39+ πυρετό και δεν βρήκαμε αντιβίωση σε κανένα φαρμακείο της Αχαΐας. Αναγκαστήκαμε να δανειστούμε από γνωστή μας οικογένεια στην Κάτω Αχαΐα που γνωρίζαμε ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε ασθενήσει το παιδί τους με την ίδια ίωση» μας περιέγραψε συμπολίτισσα.

Τις ελλείψεις στα παιδιατρικά φάρμακα μας τις υπογράμμισε και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θανάσης Παπαθανάσης.

Πάτρα: Μεγάλες ελλείψεις στα φαρμακεία, δανεικά... αντιβιοτικά από σπίτι σε σπίτι

Ο Θανάσης Παπαθανάσης

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προβλήματα σοβαρά με ελλείψεις που καταγράφονται στα αντιπυρετικά, αντιβηχικά κορτιζονούχα, αναπνευστικές συσκευές, αντισταμηνικά και γενικώς φάρμακα για τα παιδιά και για την αντιμετώπιση των ιώσεων της εποχής που διανύουμε» σημειώνει ο κ. Παπαθανάσης και προσθέτει:

«Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να βρούμε λύση για τον γονιό κι αν δεν βρούμε σε κανένα φαρμακείο σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό, ζητάμε να προτείνει κάποιο άλλο, που μπορεί να αντικαταστήσει αυτό που είναι σε έλλειψη».

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Το πρόβλημα παραδέχτηκε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου και τον πρόεδρο του ΙΦΕΤ, Γιάννη Σωτηρίου.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά σε αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και ειδικά στα παιδικά φάρμακα, όπως σιρόπια, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με την αποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, στα οποία έχουμε πλήρη επάρκεια. Επίσης, τα σκευάσματα παρακεταμόλης, αντιβιώσεις και εισπνεόμενα είναι αυτά που παρουσιάζουν μεγάλη έλλειψη» είπε ο υπουργός Υγείας και υπογράμμισε ότι παρά την παγκόσμια έλλειψη και τη μειωμένη παραγωγή σε αυτά τα σκευάσματα, στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση στην κατανάλωση 25-40%, πράγμα που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη επάρκεια από άλλες χώρες.

Νοσοκομεία Πάτρας: Γεμάτες οι κλίνες από παιδιά – Δέκα νεογνά νοσηλεύονται στο Παίδων

ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα ή οι όποιες ελλείψεις αφορούν φάρμακα που διαχρονικά είχαν πρόβλημα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία και στις επώνυμες συσκευασίες. Αφορά στην καθυστέρηση της τροφοδοσίας και όχι σε μόνιμη έλλειψη. Τα νοσοκομεία μας έχουν γενόσημα φάρμακα και παρέχουν όλες τις θεραπείες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά και αυτή είναι πλήρως εξασφαλισμένη».

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του φαρμακευτικού κόσμου, τα σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη ξεπερνούν τα 300.

«Εκτός από τα σκευάσματα που εμφανίζουν έλλειψη αυτές τις ημέρες, έχουμε κι αυτά που είναι σε διαχρονικά. Μεταξύ αυτών είναι κάποια καρδιολογικά, αντιεπιληπτικά, ψυχιατρικά, οφθαλμολογικά κ.ά. Και η έλλειψη αυτή προκύπτει από τις παράλληλες εξαγωγές που γίνονται σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπου το φαρμακευτικό τιμολόγιο είναι πολύ ψηλότερο από το δικό μας. Αλλά, δυστυχώς, η τακτική αυτή αφήνει άδεια τα δικά μας ράφια» τονίζει ο κ. Παπαθανάσης εκτιμώντας πώς:

«Σε αυτό έχουν ληφθεί μέτρα με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και τον έλεγχο των αποθεμάτων. Κι αυτό το μέτρο πιστεύω πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Θερίζει» γρίπη και κορονοϊός, αυξήθηκαν τα κρούσματα 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ

Ο ίδιος κρίνει ότι «είναι σημαντική η απόφαση του υπουργείου για ενημέρωση των γιατρών για τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη ώστε να μην τα συνταγογραφούν και ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Επίσης ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχουμε προτείνει μία μηχανογραφική εφαρμογή που να διασυνδεθεί με τον ΕΟΦ και να βλέπει άμεσα ο γιατρός ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη ώστε να μην τα συνταγογραφεί».

Τέλος, ο κ. Παπαθανάσης σημειώνει ότι «έχουμε γενόσημα εξαιρετικής ποιότητας που παράγονται στη χώρα μας και πρέπει να δοθούν κίνητρα σε αυτές τις εταιρείες προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή γενοσήμων με τις ουσίες που υπάρχουν σε έλλειψη. Εκτιμώ ότι επειδή τις μέρες των γιορτών είναι κλειστές οι φαρμακευτικές εταιρείες από εβδομάδα και μέχρι τέλος του μήνα θα εξομαλυνθεί αυτή η κατάσταση».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Στο θέμα παρεμβαίνει και ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών υπογραμμίζοντας:

«Με αφορμή τις υπάρχουσες ελλείψεις φαρμάκων που υπερβαίνουν τα 230 σκευάσματα, επανερχόμαστε στο πάγιο αίτημα του ιατρικού κόσμου για υποχρεωτική διάθεση φαρμακευτικών σκευασμάτων και εμβολίων αποκλειστικά και μόνο, με ιατρική συνταγή.  Υπενθυμίζεται ότι η νομοθέτηση χορήγησης αντιβιοτικών ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή οδήγησε σε μείωση της χρήσης τους κατά… 18%.

Η ορθή χρήση των φαρμακευτικών σκευασμάτων και των εμβολίων  βάσει των επιστημονικών ενδείξεων και πρωτοκόλλου εμβολιασμού είναι ο μόνος αποδεκτός τρόπος διαχείρισης της δημόσιας υγείας, ειδικά σε περιόδους κρίσεων.

Καλούμε το υπουργείο Υγείας να ακολουθήσει την καθιερωμένη διεθνή πρακτική, και συστήνουμε στους πολίτες να αποφεύγουν να προμηθεύονται σκευάσματα χωρίς ιατρική συνταγή».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ