Πάτρα: Μια δυνητικά αξιοβίωτη και σύγχρονη πόλη

Του Παναγιώτης Διον. Δημόπουλος, Καθηγητής Οικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών.

Η Πάτρα αντιμετωπίζει εντεινόμενες προκλήσεις από το κλίμα που αλλάζει και άλλες απειλές για την ανθρώπινη άνεση και περιβαλλοντική δικαιοσύνη, αλλά μπορεί να αναζητήσει ευκαιρίες για την ευημερία και τη μετάβαση προς τη βιωσιμότητα. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στο ρόλο των πράσινων αστικών υποδομών.

Για µια σύγχρονη Πάτρα με έναν αξιοβίωτο σχεδιασμό, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι απαιτείται διαχείριση των οικοσυστημικών υπηρεσιών.

Για να γίνει η Πάτρα μια σύγχρονη αξιοβίωτη πόλη χρειάζεται:
• Ενα μοντέλο ολοκληρωμένης ανάπτυξης συμβατό με το περιβάλλον που θεμελιώνεται, συμβαδίζει και συντελεί στην κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη των πολιτών της,

• Ενίσχυση των χαρακτηριστικών της δίκαιης και ισότιμης πόλης, όπου το καλό και όμορφο περιβάλλον, η ατμόσφαιρα, η αισθητική, το τοπίο, κ.ά., δεν είναι προνόμιο των πιο οικονομικά εύρωστων, αλλά όλων των πολιτών της,

• Ενας ορθολογικός πολεοδομικός σχεδιασμός βάσει κριτηρίων που προστατεύουν τη φυσιογνωμία της πόλης και εξυπηρετούν τη συνύπαρξη του φυσικού περιβάλλοντος με το γκρίζο αστικό.

Χρειάζεται Στρατηγική. Μια Στρατηγική που α) θα μετριάζει τουλάχιστον τις αρνητικές επιπτώσεις από το αστικό περιβάλλον, β) θα επαναφέρει το φυσικό περιβάλλον στο υφιστάμενο αστικό, με αλλαγές, όπως δενδροφυτεύσεις, δημιουργία μικρών πάρκων, ανοιχτών χώρων, υδάτινων χώρων, που συνεισφέρουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Χρειάζεται αύξηση της έκτασης δημόσιου χώρου πρασίνου, που μεγιστοποιεί την εκμετάλλευση ωφελειών (π.χ. βελτίωση αναψυχής, αύξηση ψύξης το καλοκαίρι), ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες γειτονιές.

Χρειάζεται ένα δίκτυο από φυσικές και ημιφυσικές περιοχές και πράσινους χώρους, στις οποίες στηρίζεται η ανθρώπινη ευημερία και ποιότητα ζωής.

Χρειάζεται τόλµη για τη χρήση σύγχρονων εργαλείων, όπως η Πράσινη Υποδομή α) για παροχή οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών ωφελειών μέσω φυσικών λύσεων και β) για την κινητοποίηση επενδύσεων.
Μπορεί να γίνει πράξη η βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και η μείωση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές (π.χ. πλημμύρες) στην πόλη της Πάτρας.

Για να γίνει η πόλη της Πάτρας μια Σπουδαία και αξιοβίωτη πόλη, χρειάζεται όραμα, συνεργασία και συνέργειες με τους θεσμικούς φορείς, με τους κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών.

Χρειάζεται µια πλατιά κοινωνική συμφωνία ότι θέλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη, υπερβαίνοντας τα αφηγήματα του παρελθόντος, σχεδιάζοντας το μέλλον που βελτιώνει την ευημερία των πολιτών.

Οι απόψεις µου αυτές ταυτίζονται με τις θέσεις του κ. Βασίλη Αϊβαλή, υποψήφιου δημάρχου με το συνδυασμό «Πάτρα σπουδαία και πάλι», όπως ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο. Εχοντας την πεποίθηση ότι το περιβαλλοντικό όραμα μέσα από συγκεκριμένες στρατηγικές μπορεί να υπηρετηθεί από την παράταξή του «Πάτρα σπουδαία και πάλι», δηλώνω υποστηρικτής και απλός στρατιώτης για μια καλύτερη Πάτρα που αξίζει να παραλάβουν οι επόμενες γενιές.

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments