Πάτρα – Μιχάλης Αναστασίου: «Με 17 εργαζόμενους δίνουμε άνιση μάχη για την αποψίλωση μιας τεράστιας έκτασης»

Τι αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Πρασίνου.

Πάτρα - Μιχάλης Αναστασίου: «Με 17 εργαζόμενους δίνουμε άνιση μάχη για την αποψίλωση μιας τεράστιας έκτασης»

«Με 17 εργαζόμενους δίνουμε άνιση μάχη για την αποψίλωση μιας τεράστιας έκτασης ευθύνης του Δήμου, που αντιστοιχεί σε 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά εργαζόμενο». Αυτό σημειώνει ο αντιδήμαρχος  Πολιτικής Προστασίας και Πρασίνου, Μιχάλης Αναστασίου σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες, με τα ακαθάριστα δημοτικά οικόπεδα και τις πυρκαγιές.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Αναστασίου είναι η εξής: «Η χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας για τις αναγκαίες, μελέτες, έργα κ.λπ. των βασικών φορέων υλοποίησης του σχεδιασμού (Πυροσβεστικής – Δασικής Υπηρεσίας), συνεχίζει να θεωρείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις οικονομικό “βάρος” στον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως η χρηματοδότηση στον Δήμο μας που αφορά τις ετήσιες ανάγκες της υπηρεσίας αφορά το “εξωφρενικό” ποσό των 130.000 ευρώ, όταν ο Δήμος μας για την αντιπυρική – αντιπλημμυρική προστασία μέσω του δημοτικού προϋπολογισμού δαπανά σχεδόν 1 εκατ. ευρώ.

Η συνέχιση της απαράδεκτης τακτικής της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς να συνοδεύονται τουλάχιστον, με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, μέσα και προσωπικό, επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Μεταφέρει τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες των επιπτώσεων από τις καταστροφές από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο στις Δημοτικές Αρχές.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή τα καταγγέλλουμε καθημερινά, όπως και τις συνεχείς μειώσεις του προϋπολογισμού των Δήμων, την απαγόρευση των προσλήψεων, τη συνεχή μεταφορά σε αυτούς κρίσιμων αρμοδιοτήτων που έπρεπε να είναι κρατική ευθύνη, αλλά και το γεγονός πως μια σειρά έργα που αφορούν την προστασία του λαού, δεν είναι επιλέξιμα, γιατί δε φέρνουν κέρδη. Αυτή είναι η αιτία που μετά από φυσικές καταστροφές, ζούμε «αφύσικες» καταστάσεις.

Σε αυτές τις συνθήκες με 17 εργαζόμενους δίνουμε άνιση μάχη για την αποψίλωση από χόρτα και ξερά κλαδιά, μιας τεράστιας έκτασης ευθύνης του Δήμου από τα Καμίνια μέχρι την Ροδινή και από την παραλία έως το Παναχαϊκό, που αντιστοιχεί επί της ουσίας σε 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά εργαζόμενο του Δήμου με τα σημερινά δεδομένα.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, από την πρώτη στιγμή, έχει ως προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας, του φυσικού πλούτου της περιοχής μας και με βάση αυτό έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, παρά τις ελλείψεις, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Άλλωστε, το έχουμε αποδείξει μέχρι τώρα, μαζί και με τους υπαλλήλους του Δήμου μας, που είναι στην πρώτη γραμμή. Αυτό όμως δεν αναιρεί την κρατική ευθύνη, την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες δεν υλοποιούν τα αιτήματά μας, για άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, για έργα και εξοπλισμό των δημοτικών υπηρεσιών, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

Παρ’ όλες τις παραπάνω τεράστιες ελλείψεις η Δημοτική Αρχή θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να πραγματοποιηθούν οι εργασίες αποψίλωσης και κλαδέματος, διεκδικώντας παράλληλα την ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου.

Οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους δήμους είναι τεράστιες και δεν κρύβονται. Η «αποψίλωση» των υπηρεσιών και το «κούρεμα» της κρατικής χρηματοδότησης είναι που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία του λαού, αφού τα έργα για την αντιπυρική – αντιπλημμυρική -αντισεισμική θωράκισης δεν είναι επιλέξιμα αφού δεν αποφέρουν κέρδη, άρα στο ζύγι «κόστους-οφέλους» είναι κόστος η ανθρώπινη ζωή, η λαϊκή περιουσία και το φυσικό περιβάλλον».

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ