Πάτρα: Μήδεια του Ευριπίδη τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Ιουλίου στο Διεθνές Φεστιβάλ

Μήδεια του Ευριπίδη τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Ιουλίου στο Διεθνές Φεστιβάλ, με τους Αθηνά Μαξίμου, Αιμίλιο Χειλάκη, Αναστάση Ροϊλό,Γιώτα Νέγκα, Μυρτώ Αλικάκη

Πάτρα

Ένα από τα πιο σπαρακτικά έργα του παγκόσμιου θεάτρου, τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, υποδέχεται στις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας 11 και της Τρίτης  12 Ιουλίου το Διεθνές Φεστιβάλ στο χώρο του «Δημοτικού Θερινού Θεάτρου Πάτρας».

Το έργο σκηνοθετούν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας, σε μια  παράσταση που αναμένεται να  αποτελέσει το θεατρικό γεγονός του καλοκαιριού.Ακολουθώντας το πρότυπο των τριών υποκριτών της αρχαίας τραγωδίας όλα τα πρόσωπα του δράματος  ενσαρκώνονται από τρεις ηθοποιούς.Την Αθηνά Μαξίμου, τον Αιμίλιο Χειλάκη, και τον ΑναστάσηΡοϊλό.

Η Γιώτα Νέγκα και η Μυρτώ Αλικάκη αναλαμβάνουν τον ρόλο των κορυφαίων του Χορού που αποτελείται από τους Πετρίνα Γιαννάκου, ΜάιραΓραβάνη, Αλεξάνδρα Δρανδάκη, Γιώργος Ζυγούρης, Ελευθερία Κοντογεώργη, ΕριέτταΜανούρη, Βασίλης Μπούτσικος, Γιώργος Νούσης, Δάφνη Σταθάτου.

Το εμβληματικότερο ίσως έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας παρουσιάζεται σε καινούρια μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και με πρωτότυπη ζωντανή μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Εύα Νάθενα, την κίνηση επιμελείται η Πατρίσια Απέργη και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος.

Πάτρα

Η Μήδεια είναι ένα έργο για το παράφορο ερωτικό πάθος, την προδοσία και την εκδίκηση.  Ο έρωτας ανατρέπει την κοινή λογική, μεταμορφώνει, πολιορκεί απόλυτα τους ανθρώπους και η ερωτική προδοσία και ο πληγωμένος εγωισμός μετατρέπονται σε αβυσσαλέο μίσος και γίνονται η πυξίδα που κατευθύνει τη μοίρα όλων. Η Μήδεια -που για χάρη του Ιάσωνα πρόδωσε την οικογένειά της, έκλεψε το Χρυσόμαλλο Δέρας και εγκατέλειψε την πατρίδα της –  βρίσκεται απομονωμένη στην Κόρινθο ανάμεσα σε ανθρώπους που την θεωρούν ξένη, βάρβαρη. Όταν ο Ιάσωνας της ανακοινώνει ότι θα παντρευτεί την Γλαύκη, την κόρη του βασιλιά της Κορίνθου Κρέοντα, η Μήδεια από μια πληγωμένη και περιφρονημένη γυναίκα μεταμορφώνεται σε ένα σκοτεινό και εκδικητικό αγρίμι. «Μπορεί η γυναίκα να μην αντέχει ν’ ακούει για μάχες και σπαθιά,  μα όταν πολιορκηθεί ο έρωτάς της, δεν υπάρχει πιο πολεμόχαρη ψυχή» και έτσι αποφασίζει να εξοντώσει την νεαρή αντίζηλό της στέλνοντας της δηλητηριασμένα δώρα που προκαλούν τον φρικιαστικό θάνατό της.Η προδομένη Μήδεια όμως δεν σταματάει εκεί.  Αποφασίζει να κάνει την πιο αδιανόητη πράξη: να σκοτώσει με τα ίδια της τα χέρια τα δυο παιδιά τους. Η Μήδεια σκοτώνει τα παιδιά της όχι απλώς για να εκδικηθεί τον Ιάσονα, αλλά κυρίως για να τα σώσει από τα χέρια των εχθρών της, για να μην τα εξοντώσει η εξουσία. Γι’αυτό ο Ευριπίδης –και παρά την αποτρόπαια πράξη της- στο τέλος αντί να την τιμωρήσει, την αποθεώνει.

Πάτρα

Συντελεστές:

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, Σκηνοθεσία – Διασκευή: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας, Πρωτότυπη Μουσική – Διδασκαλία Χορικών: Δημήτρης Καμαρωτός, Σκηνικά- Κοστούμια: Εύα Νάθενα, Κίνηση – Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος,  Λογοθεραπεία-Αγωγή λόγου: Ηλίας Παπαθανασίου

Βοηθός Σκηνοθετών: Νίκος Τσιμάρας,Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Δάφνη –Χρυσή Φωτεινάτου,Βοηθός Χορογράφου: Εμμανουέλα Σακελλάρη, Διεύθυνση παραγωγής: Έφη Πανουργιά

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΜΗΔΕΙΑ – Αθηνά Μαξίμου, ΙΑΣΩΝ – ΚΡΕΩΝ – ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ – Αιμίλιος Χειλάκης, ΑΙΓΕΑΣ – ΤΡΟΦΟΣ – ΑΓΓΕΛΟΣ – ΑναστάσηςΡοϊλός

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΧΟΡΟΥ – Μυρτώ Αλικάκη& Γιώτα Νέγκα

ΜΟΥΣΙΚΟΣ – ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ – Δημήτρης Καμαρωτός

ΧΟΡΟΣ: Πετρίνα Γιαννάκου, ΜάιραΓραβάνη, Αλεξάνδρα Δρανδάκη, Γιώργος Ζυγούρης, Ελευθερία Κοντογεώργη, ΕριέτταΜανούρη, Βασίλης Μπούτσικος

Γιώργος Νούσης, Δάφνη Σταθάτου

 

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 20.00€ , Μειωμένα  – ΑΜΕΑ,άνεργοι, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και φοιτητές – 17.00€.

Σημεία προπώλησης: viva.gr,

Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου Πάτρας (2610-273-613), Δισκοπωλείο JoeRecords – Καραίσκάκη 134 (2610-620-673), Βιβλιοπωλείο «Ροδόπουλος» – Κορίνθου 274 (2610-273-287).