Πάτρα: Μήνυμα του Πρύτανη Χρήστου Μπούρα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Ποιους στίχους του Γιάννη Ρίτσου επέλεξε.

ΠΑΤΡΑ

«Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας για το «ΟΧΙ» των προγόνων μας στο φασισμό και το ναζισμό».

Αυτό σημειώνει στο μήνυμά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας και συνεχίζει: «Ο πόλεμος του 1940 ήταν ένας μεγαλειώδης αγώνας που ακόμα μας εμπνέει. Διαχρονικά επίκαιρη και πολύτιμη η παρακαταθήκη της 28ης Οκτωβρίου, μας υπενθυμίζει ότι έχουμε χρέος να διατηρήσουμε το σεβασμό στις αξίες, της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ενότητας, της αλληλεγγύης, της αποφασιστικότητας απέναντι στους κινδύνους που μας απειλούν.

Ο αγώνας όμως κατά των φαινομένων του ρατσισμού και φανατισμού δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζεται καθημερινά. Στη σημερινή επέτειο λοιπόν, ας αναλογιστούμε την υπερηφάνεια και το μεγαλείο, που επέδειξαν τότε οι Έλληνες πρόγονοί μας και ας διαχειριστούμε και εμείς τις σύνθετες και διαρκώς μεταβαλλόμενες σημερινές προκλήσεις με σύνεση και προσήλωση στην προάσπιση των θεμελιωδών και πανανθρώπινων αξιών.

Ο καθημερινός αυτός αγώνας συνιστά, άλλωστε, και τον πολυτιμότερο φόρο τιμής στη μνήμη και στις θυσίες αυτών που αγωνίστηκαν για μια Ελλάδα, ελεύθερη.

“Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις, εκεί που πάει να σκύψει
(…)
Νάτη πετιέται από ξαρχής, κι αντριεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό, με το καμάκι του ήλιου…”.
“Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας”, Γιάννης Ρίτσος»

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ