Πάτρα: Μουσική πανδαισία από την χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»

Στον ΙΝ Αγίου Νικολάου Πατρών.

Πάτρα: Μουσική πανδαισία από την χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Μαρτίου και ώρα 8.00 μ.μ. στον ιστορικό Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Πατρών η νέα συναυλία της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς», με τίτλο «Ψυχή μου ψυχή μου, Ανάστα». Στον κατάμεστο ναό, ο Βυζαντινός χορός παρουσίασε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό μουσικό πρόγραμμα μιας ώρας, με επιλεγμένους Βυζαντινούς ύμνους Τριωδίου και Θεομητορικά μέλη αφιερωμένα στην μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, υπό την διεύθυνση του χοράρχη του, Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου.

Η παρουσίαση των ύμνων που απέδωσε η χορωδία, έγινε από τον πρόεδρό της κ. Γεώργιο Βέργο. Στην εισαγωγική ομιλία της εκδήλωσης, ο προϊστάμενος του ναού, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος αναφέρθηκε, με υπέροχο τρόπο, στην σημασία της σημερινής εκδηλώσεως, ενώ κατόπιν διάβασε ένα σύντομο βιογραφικό της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς», με την εν γένει πορεία της, τις δισκογραφικές της παραγωγές και τις μεγάλες διακρίσεις της.

Πάτρα: Μουσική πανδαισία από την χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» Πάτρα: Μουσική πανδαισία από την χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»

Στο πρώτο μέρος της μουσικής εσπερίδας, ο Βυζαντινός χορός απέδωσε θαυμάσια επιλεγμένους, Βυζαντινούς ύμνους του Τριωδίου, με αξιοπρόσεκτη αρμονία μέλους – ισοκρατήματος, κατανυκτικό και παρακλητικό ύφος, μελίρρυτη αρμονία και μελωδικές αυξομειώσεις της έντασης του ήχου στα αποδιδόμενα μέλη. Από τα μουσικά κομμάτια που παρουσιάστηκαν, ξεχώρισε η γλυκύτατη και κατανυκτική απόδοση των γνωστών ύμνων «Ψυχή μου ψυχή μου», «Μη αποστρέψεις», «Το προσταχθέν μυστικώς». Μοναδική ήταν επίσης και η εκτέλεση των Θεομητορικών ύμνων, στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, «Πάντων προστατεύεις» και «Επί Σοι χαίρει», ενώ η Δοξολογία, μέλος Ιακώβου Πρωτοψάλτου, που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα της πολύ επιτυχημένης μουσικής εσπερίδας, με εξαιρετικές τονικές εναλλαγές και μελωδικές εξάρσεις, σε ύφος πανηγυρικό και παρακλητικό συνάμα, ενθουσίασε το φιλόμουσο ακροατήριο, που χειροκρότησε θερμά την χορωδία.

Πάτρα: Μουσική πανδαισία από την χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» Πάτρα: Μουσική πανδαισία από την χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»

Την εκδήλωση έκλεισε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος μίλησε πολύ σύντομα για την κατάνυξη της περιόδου της Μ. Τεσσαρακοστής που διάγουμε, ενώ παράλληλα συνεχάρη τον πρόεδρο, τον χοράρχη και τα μέλη του χορού του Φωκαέως για την εξαίσια απόδοση του ιδιαίτερου μουσικού προγράμματος, την γλυκύτατη και κατανυκτική απόδοση των μελίρρυτων μουσικών μελών, που όπως είπε «μας ανέβασαν στους ουρανούς» και τις καινούργιες διακρίσεις της χορωδίας, που τιμούν την πόλη και την Μητρόπολή της.

Πάτρα: Μουσική πανδαισία από την χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» Πάτρα: Μουσική πανδαισία από την χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»

Την συναυλία παρακολούθησαν πολλοί ιερείς, Μουσικολογιώτατοι ιεροψάλτες(ο Πρωτοψάλτης Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Λαμπαδάριος του νέου Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, ο πρώην Λαμπαδάριος του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Πατρών Νικόλαος Καπέλης και ο νυν Λαμπαδάριος του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Πατρών Μαρίνος Παπαγεωργάκης), εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης(ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιώτη, Ηλίας Γκοτσόπουλος, οι βουλευτές Χριστίνα Αλεξοπούλου και Ιάσων Φωτήλας, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Πατρέων, αντιδήμαρχος κ. Αναστασία Τογιοπούλου, ο υποψήφιος δήμαρχος Πέτρος Ψωμάς, η υποψήφια πολιτευτής Ελένη Αδαμοπούλου), ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών κ. Αθανάσιος Ζούπας, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Πατρών Σταμάτιος Λέκκας και πλήθος κόσμου.
Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»: π. Βασίλειος Πατσός, π. Χαράλαμπος Σταματόπουλος, Αγγελακόπουλος Κωνσταντίνος, Αθανασόπουλος Σωτήριος, Βάσσης Κωνσταντίνος, Γαρδίκης Νεκτάριος, Γεωργόπουλος Γεώργιος, Γκουρβέλος Σπυρίδων, Δημήτρουλας Κωνσταντίνος, Θεοδωρόπουλος Γεώργιος, Καραγκούνης Λουκάς, Κατσαρός Νικόλαος, Κοροντζής Κωνσταντίνος, Κυριακόπουλος Θεόδωρος, Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος, Κωστακιώτης Ευάγγελος, Λαμπρόπουλος Αλέξανδρος, Λαμπρόπουλος Γεώργιος, Λαμπρόπουλος Παναγιώτης, Λέντζιος Παναγιώτης, Μαντέλης Γεώργιος, Μάρκου Γεώργιος, Παπαδόγιαννης Παναγιώτης, Παπαδόπουλος Γρηγόριος, Πάτσης Θεόδωρος, Παπαρρηγόπουλος Αλέξιος, Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος, Πολύδωρος Παναγιώτης, Σαγιάς Πελοπίδας, Σταθόπουλος Γεράσιμος, Σταυρόπουλος Γεώργιος, Στεφανόπουλος Κωνσταντίνος, Φράγκος Νικόλαος, Χαλκίδης Παναγιώτης.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ