Πάτρα: Νέα προθεσμία για τον 25χρονο – Συνελήφθη ο 21χρονος φίλος του για τη φωτιά στο Γηροκομειό

Ο 25χρονος αρνείται από την πρώτη στιγμή τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Πάτρα: Νέα προθεσμία για τον 25χρονο – Συνελήφθη ο 21χρονος φίλος του για τη φωτιά στο Γηροκομειό

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Γηροκομειό Πατρών, καθώς οι δύο νεαροί που φέρονται να εμπλέκονται βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη.

Ο 25χρονος που έχει συλληφθεί από την περασμένη εβδομάδα, κατηγορούμενος για εμπρησμό, έλαβε νέα προθεσμία για να απολογηθεί αύριο, μετά και τη σύλληψη του 21χρονου φίλου του. Ο τελευταίος είχε παρουσιαστεί στο Δικαστικό Μέγαρο Πατρών προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης, όμως τελικά συνελήφθη με ένταλμα για συνέργεια στον εμπρησμό. Και ο ίδιος αναμένεται να βρεθεί αύριο ενώπιον της ανακρίτριας για να δώσει εξηγήσεις.

Διαβάστε επίσης: Πάτρα: Νέες εξελίξεις για τη φωτιά στο Γηροκομειό – Ένταλμα σύλληψης για 21χρονο

Ο 25χρονος αρνείται από την πρώτη στιγμή τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Όπως υποστηρίζουν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του, ο πελάτης τους βρέθηκε στην περιοχή όχι για να προκαλέσει τη φωτιά αλλά για να βοηθήσει στην κατάσβεση, «ως εθελοντής». Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, δύο άτομα έχουν ήδη καταθέσει ενόρκως στις αρμόδιες αρχές ότι ο 25χρονος συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μετώπου, ενώ ένας τρίτος μάρτυρας αναμένεται να καταθέσει εντός των επόμενων ωρών ενώπιον της ανακρίτριας.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, καθώς οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να διαλευκάνουν πλήρως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε η φωτιά στο Γηροκομειό, την ώρα που η Πάτρα ήδη δοκιμαζόταν από το πύρινο μέτωπο στα Συχαινά.

Η νέα ανακοίνωση των δικηγόρων των δύο κατηγορούμενων

Σε σχέση με την εξέλιξη της σημερινής διαδικασίας ενώπιον της Ανακρίτριας Πατρών, κρίνουμε αναγκαίο να διευκρινίσουμε τα εξής:

Ο 21χρονος οδηγός της μοτοσυκλέτας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει τεθεί επανειλημμένα στη διάθεση των αρμοδίων αρχών, σήμερα προσήλθε αυτοβούλως έξω από το γραφείο της Ανακρίτριας προκειμένου να καταθέσει. Παρέδωσε μάλιστα την αστυνομική του ταυτότητα, αποδεικνύοντας εμπράκτως τη βούλησή του να συνδράμει με κάθε τρόπο στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ωστόσο, και ενώ αναμενόταν να εξεταστεί ως μάρτυρας, εκδόθηκε εναντίον του ένταλμα σύλληψης με τον χαρακτηρισμό του ως «υπόπτου διαφυγής».

Το γεγονός αυτό δημιουργεί εύλογες απορίες: Πώς είναι δυνατόν να θεωρηθεί ύποπτος φυγής ένας νέος άνθρωπος που ουδέποτε επιχείρησε να διαφύγει και αντιθέτως εμφανίστηκε οικειοθελώς ενώπιον των αρχών; Με ποια βάση μπορεί να στηρίζεται ένας τέτοιος ισχυρισμός, όταν μέχρι σήμερα δεν είχε καν κληθεί να απολογηθεί ή να καταθέσει ώστε να υπάρχει περιθώριο για αντιφάσεις; Ο 21χρονος δεν επιχείρησε ποτέ να αποφύγει τη Δικαιοσύνη· αντιθέτως, η σημερινή του παρουσία καταδεικνύει την εμπιστοσύνη του στις θεσμικές διαδικασίες και την πρόθεσή του να συμβάλει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Προσήλθε αυτοβούλως ήδη από την 13-8-2025 στην αστυνομία και δήλωσε την ιδιότητα του, του οδηγού της μηχανής. Κρατήθηκε και εξετάστηκε για πολλές ώρες το απόγευμα της 13-8-2025, εξετάστηκε εξονυχιστικά και η μοτοσικλέτα του και αφέθηκε ελεύθερος.

Η μεταβολή της ιδιότητάς του από μάρτυρα σε κατηγορούμενο τη στιγμή που βρισκόταν ήδη ενώπιον των αρχών αναδεικνύει την ανάγκη για ιδιαίτερη προσοχή και νηφαλιότητα στη διερεύνηση της υπόθεσης. Η Δικαιοσύνη καλείται να σταθμίσει όλα τα πραγματικά δεδομένα με αμεροληψία, ώστε να αποδοθεί η αλήθεια.

Η κοινωνία της Πάτρας δεν πρέπει να παρασυρθεί από εσφαλμένες εντυπώσεις. Η υπόθεση αφορά έναν νέο άνθρωπο με διάθεση προσφοράς, ο οποίος αντί να αναγνωριστεί για τη συνδρομή του, κινδυνεύει να αντιμετωπιστεί άδικα.

Με σεβασμό στη μεγάλη καταστροφή που υπέστη η πόλη και με απόλυτη συναίσθηση της ανάγκης να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους, δηλώνουμε εκ νέου ότι θα υπερασπιστούμε με όλα τα νόμιμα μέσα τον εντολέα μας απέναντι σε κάθε άδικη στοχοποίηση.

Οι Πληρεξούσιοι Δικηγόροι των κατηγορουμένων. Θεοφάνης Α. Χριστόπουλος Παναγιώτης Σ. Καποτάς.