Πάτρα: Νέο ΚΕΘΕΑ χωρίς στεγνό πρόγραμμα – Τι αναφέρει η Ελισάβετ Καπαγερίδου

image 625559

Μετά από 36 χρόνια ζωής και έχοντας προσφέρει ζωή σε χιλιάδες εξαρτημένους το ΚΕΘΕΑ περνάει σε μία καινούργια λειτουργική περίοδο. Αμφιλεγόμενη, όμως.

Το προσχέδιο νόμου για τη λειτουργία του έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των 14 Συλλόγων Οικογενειών που αποτελούν βασικό κορμό των προγραμμάτων που λειτουργούν ανά την Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Σύλλογος Οικογενειών ΚΕΘΕΑ – ΟΞΥΓΟΝΟ που εδρεύει στην Πάτρα.  

Οι 14 Σύλλογοι με κοινή τους επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και όλους τους εμπλεκόμενους Υπουργός καθώς και τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ καταθέτουν τις ενστάσεις τους για τις δρομολογούμενες εξελίξεις.  

«Το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί από το 1985 καταγράφοντας όλα αυτά τα χρόνια ποσοστά απεξάρτησης που ξεπερνούν το 80%. Πλέον με όλα αυτά που δρομολογούνται σταματάει να είναι το ΚΕΘΕΑ που έχουμε γνωρίσει ως γονείς και στο οποίο οφείλουμε ότι κρατάμε πλέον στην αγκαλιά μας απεξαρτημένα τα παιδιά μας», μας είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ – ΟΞΥΓΟΝΟ Πάτρας, Ελισάβετ Καπαγερίδου.

Η ίδια εξηγεί: «Με το νέο νομοσχέδιο παύει να υπάρχει το στεγνό πρόγραμμα που γνωρίζαμε. Δηλαδή, αποθεραπεία χωρίς υποκατάστατα αλλά με εργασία στην προσωπικότητα των νέων. Αλλάζει αυτή η μέθοδος και θα κυριαρχήσει η λεγόμενη μείωση της βλάβης. Επί της ουσίας μιλάμε για συντήρηση αυτής της κατάστασης. Τι σημαίνει αυτό, το ζούμε εδώ στην Πάτρα με τη Μονάδα χορήγησης υποκατάστατων του ΠΓΝΠ. Αλλάζουν δε ακόμα και τα ονόματα που έχουν ένα συμβολισμό. Για παράδειγμα το δικό μας λέγεται ΚΕΘΕΑ – ΟΞΥΓΟΝΟ, πλέον όλα θα ονομάζονται Διευθύνσεις Κλινικών Εφαρμογών. Εν ολίγοις ιατροποιούν το πρόβλημα παρ’ ότι πρόκειται για ένα βαθύτατο κοινωνικό πρόβλημα. Παράλληλα ονομάζουν τις κοινότητες, Ξενώνες Φιλοξενίας κάτι που εμπεριέχει το περαστικό ενώ η κοινότητα περικλείει κάτι πιο δυνατό».

Η κ. Καπαγερίδου εκτιμά ότι τις δυσάρεστες εξελίξεις  προμήνυαν διάφοροι χειρισμοί που ξεκίνησαν από την αντικατάσταση της εκλεγμένης και άμισθης διοίκησης με έμμισθη και διορισμένη. «Από τότε είχαμε προβλέψει ότι σταδιακά θα οδηγούμασταν στην αλλοίωση του θεσμού».

Ολα αυτά έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους γονείς που το μοναδικό τους αίτημα είναι «Να δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά μας να κερδίζουν πίσω τη ζωής τους. Να επιστρέφουμε σε εμάς καθαρά. Κι αυτό επιτυγχάνεται μόνο με τα κλειστά και στεγνά προγράμματα» επισημαίνει η κ. Καπαγερίδου.     

«Δεν είναι αυτό το ΚΕΘΕΑ που γνωρίζουμε»

«Το προσχέδιο νόμου που έφτασε στα χέρια μας, για τον χαρακτήρα και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, μας φέρνει μπροστά στην ανάγκη και την υποχρέωση να τοποθετηθούμε ως Σύλλογοι Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ, από την δική μας πλευρά επισημαίνουν στην επιστολή τους οι 14 Σύλλογοι Γονέων υπογραμμίζοντας:

> Αυτό που με προσοχή μελετήσαμε στο προσχέδιο για διαβούλευση, δεν μοιάζει σε τίποτα με το ΚΕΘΕΑ που γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, με το ΚΕΘΕΑ που βοήθησε κι εμάς και τα παιδιά μας να σταθούν στα πόδια τους. Από δική μας πλευράς βλέπουμε χρόνο με το χρόνο τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται, αντί να λύνονται για να καλύψουν τις ανάγκες τις δικές μας και της κοινωνίας  μας που πληθαίνουν» .

> Η αλληλοβοήθεια, η συλλογικότητα, το ότι βρισκόμασταν στο δεύτερο μας σπίτι, στη δεύτερη οικογένειά μας ανάμεσα στους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ στον τόπο μας, φαίνεται ότι θα χαθεί μετά τις αλλαγές που προετοιμάζει η κυβέρνηση.

> Απρόσωπες διευθύνσεις, ασφυκτικός έλεγχος από τη διορισμένη διοίκηση από το κράτος, θα γίνουμε αριθμοί σε δημόσιες υπηρεσίες και τα παιδιά μας ασθενείς.

> Αυτό που ξέρουμε εμείς ότι χρειάζεται το ΚΕΘΕΑ είναι  οι μονάδες του να πληθύνουν, όχι να συρρικνωθούν. Αυτή είναι η ανάγκη της κοινωνίας σήμερα. Αντίθετα, το προσχέδιο ετοιμάζει όλο το πρόσφορο έδαφος ώστε και τώρα και στο μέλλον οι μονάδες του ΚΕΘΕΑ θα φτιάχνονται, θα συγχωνεύονται και θα καταργούνται με απόφαση του ΔΣ, και με βασικό κριτήριο την «επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Εχουμε γνωρίσει από πρώτο χέρι όλα αυτά τα χρόνια τί σημαίνει οι κυβερνήσεις να προσπαθούν να μετρήσουν με μαθηματικά το κόστος και το όφελος των αναγκών μας.

> Αυτό που ξέρουμε εμείς είναι ότι το ΚΕΘΕΑ κάνει κατεξοχήν θεραπεία, βοηθά τα παιδιά μας  να αλλάξουν την ζωή τους και να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία. Με ανησυχία διαβάζουμε λοιπόν στο προσχέδιο νόμου, να αναφέρεται η Μείωση Βλάβης σαν αυτοτελής σκοπός του ΚΕΘΕΑ.

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

Οι Σύλλογοι Οικογένειας θεραπευτικών προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ:

 • KEΘEA – APIAΔNH (Κρήτη)
 • KEΘEA – ΔIABAΣH (Αθήνα)
 • KEΘEA – ΕΞΟΔΟΣ (Λάρισα)
 • KEΘEA – ΗΠΕΙΡΟΥ (Ηπειρος)                                              
 • KEΘEA – ΙΘΑΚΗ (Θεσσαλονίκη)                                   
 • KEΘEA – KIBΩTOΣ (Καβάλα & Αλεξανδρούπολη)
 • KEΘEA – NOΣTOΣ  (Πειραιά)
 • KEΘEA – ΟΞΥΓΟΝΟ (Πάτρα)
 • ΚΕΘΕΑ – ΚΥΤΤΑΡΟ (Καλαμάτα)
 • KEΘEA – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Αθήνα)
 • KEΘEA –  ΠIΛOTOΣ (Βόλο)
 • KEΘEA – ΠΛEYΣH (Αθήνα)
 • KEΘEA – ΣΤΡΟΦΗ  (Αθήνα)
 • ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΚΕΘΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ.

Της Μαρίνας Ριζογιάννη

rizogianni@pelop.gr  

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

panepistimio patron ktirio prytaneias
ΕΟΔΥ
223167083 160165642881397 8248404891946109159 n
sixaina8