Πάτρα-Νοσοκομεία: Το προσωπικό εκλιπαρεί για μια μέρα άδεια

Η μη κάλυψη των κενών που δημιούργησε η αναστολή εργασίας που επεβλήθη στο ανεμβολίαστο προσωπικό, έχει επιβαρύνει σε μέγιστο βαθμό το προσωπικό που στελεχώνει σήμερα τα νοσηλευτικά μας ιδρύματα

Πάτρα-Νοσοκομεία: Το προσωπικό εκλιπαρεί για μια μέρα άδεια

Εκλιπαρούν τα μέλη του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων για μία μέρα ξεκούρασης ώστε να μπορέσουν να πάρουν δυνάμεις και να συνεχίσουν το έργο τους.

Δύο χρόνια διαρκούς μάχης και αποδεκατισμένο πλέον, λόγω αναστολών και ασθενειών, το εναπομείναν προσωπικό στα νοσοκομεία εργάζεται νυχθημερόν χωρίς ρεπό – για άδεια δεν τίθεται καν ζήτημα – να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

«Η καθημερινότητα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Υπάρχει απίστευτη πίεση σε μία περίοδο που καλπάζει η ‘’Ομικρον’’ και η ‘’Δέλτα’’ συνεχίζει να μας δίνει πολύ σοβαρά περιστατικά. Το προσωπικό μας το έχουμε τεντώσει σαν λάστιχο μέχρι εκεί που δεν πρέπει. Υπάρχει υπερκόπωση. Το προσωπικό παρακαλάει για μία μέρα να ξεκουραστεί. Σε κάθε κλινική όταν υπάρχει ένας θετικό περιστατικό δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν του να καλούμε το συνάδελφο που έχει ρεπό μετά από βάρδια να επιστρέψει στο νοσοκομείο. Οι κλινικές κορονοϊού είναι υποστελεχωμένες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν να έρχονται κάποια άτομα νοσηλευτικού προσωπικού και ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτό για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν» μας περιγράφει η τομεάρχης νοσηλευτικής διεύθυνσης ΠΓΝΠ – Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Αγγελική Δημοπούλου.

Αυτή τη στιγμή, στο ΠΓΝΠ είναι 60 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού σε αναστολή και 8 σε ασθένεια λόγω κορονοϊού. «Ευτυχώς έχουμε λίγα κρούσματα μεταξύ των συναδέλφων κι αυτά κολλάνε στην κοινότητα, όχι στο νοσοκομείο. Αυτό δείχνει πόσο καλά εκπαιδευμένο και προσεκτικό είναι το προσωπικό μας στην τήρηση των μέτρων» παρατηρεί η κ. Δημοπούλου.

 

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ  ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΩΝ

Ακόμα πιο δύσκολες είναι οι συνθήκες εργασίας του βοηθητικού προσωπικού (τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμων κ.ά.).
«Εχουμε σε αναστολή 10 τραυματιοφορείς και δεν έχει έρθει κανένας για να τους αντικαταστήσει. Πολλές φορές κόβουμε τα ρεπό για να καλυφθούν όλες οι βάρδιες, Κάποιοι από αυτούς είναι επικουρικό προσωπικό που λήγει η σύμβασή τους στις 31 Μαρτίου. Αντιλαμβάνεστε ότι έχουν την υπερεργασία, δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό που τους οφείλονται και επιπροσθέτως έχουν και την εργασιακή ανασφάλεια. Υπάρχει ο φόβος να βρεθούν ξαφνικά στον δρόμο και να χάσουν και τα εργασιακά τους δικαιώματα» τονίζει η κ. Δημοπούλου.

 

Αγγελική Δημοπούλου: Αποδεκατίστηκαν οι βοηθοί θαλάμου

Πάτρα-Νοσοκομεία: Το προσωπικό εκλιπαρεί για μια μέρα άδεια Εξίσου σημαντικές είναι οι ελλείψεις και σε επίπεδο βοηθών θαλάμων. «Ποτέ δεν αναπληρώθηκαν τα κενά που δημιουργήθηκαν από τις αναστολές του προσωπικού. Ο βοηθός θαλάμου είναι καθοριστικός για τη λειτουργία του νοσοκομείου και για την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Αν δεν υπάρχει άνθρωπος να απολυμάνει το κρεβάτι, το κομοδίνο από τον ένα ασθενή στον άλλο αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να συμβεί» υπογραμμίζει η κ. Δημοπούλου, εκτιμώντας:
«Νομίζω ότι είναι πολιτική απόφαση να μην καλυφθούν οι θέσεις αυτές. Και το λέω αυτό διότι πρόκειται για προσωπικό κατηγορίας ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) που υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά. Επομένως δεν υπάρχει δικαιολογία για το κράτος ότι δεν βρίσκει προσωπικό, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τους αναισθησιολόγους».

 

 

Μιχάλης Στελλάτος: Αντί για προσλήψεις μειώνει την καραντίνα

Πάτρα-Νοσοκομεία: Το προσωπικό εκλιπαρεί για μια μέρα άδεια

Με μειωμένο προσωπικό κατά 150 άτομα, σε σύγκριση με πέρυσι, λειτουργεί ο «Αγιος Ανδρέας».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου Εργαζομένων 52 εργαζόμενοι έχουν συνταξιοδοτηθεί, 85 είναι σε αναστολή και 40 σε καραντίνα λόγω κορονοϊού.
«Την ώρα που τα νοσοκομεία είναι αποδεκατισμένα από προσωπικό και η ενδονοσοκομειακή διασπορά αυξάνεται, την ώρα που μεγάλοι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης λόγω της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων, η κυβέρνηση αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μέτρα προστασίας μειώνει την καραντίνα των υγειονομικών. Η οδηγία αυτή δεν βασίζεται σε κανένα απολύτως επιστημονικό δεδομένο και εκδόθηκε με κριτήριο «τις αντοχές της οικονομίας» και με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κράτους» επισημαίνει εκ μέρους του Σωματείου ο πλειοψηφών Μιχάλης Στελλάτος.

 

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Οι εργαζόμενοι του «Αγίου Ανδρέα» που σήμερα πραγματοποιούν στάση εργασίας 12.00 – 15.00, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση εκφράζουν την άποψη: «Η κυβέρνηση υπερτονίζει την ηπιότερη συμπτωματολογία της ‘’Ομικρον’’ και υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις ότι η ανοσοποίηση του πληθυσμού θα οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας, τη στιγμή που η αυξημένη μεταδοτικότητά της έχει οδηγήσει σε αύξηση νοσηλειών που θα αυξηθούν και άλλo. Την ίδια στιγμή νοσούν 2.000 υγειονομικοί αφήνοντας το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ στα όριά του» και προβληματίζονται:
«Στα δύο νοσοκομεία της πόλης καταγράφονται δεκάδες κρούσματα στο προσωπικό, τη στιγμή μάλιστα που δεκάδες άλλοι που έχουν βγει σε αναστολή και απειλούνται με απόλυση. Η κυβέρνηση θέλει με πρόσχημα την ασφάλεια των ασθενών να απολύσει 5.000 και πλέον υγειονομικούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι, αλλά βάζει υγειονομικούς με κορονοϊό να εργάζονται μετά από 5 ημέρες χωρίς τεστ. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, ποιο το υγειονομικό όφελος με τις χιλιάδες αναστολές εργασίας συναδέλφων;».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Γ.Γουμπούρος
Γ.Γουμπούρος
3 ημέρες πριν

Δολοφόνοι.Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο. Ένας διοικητής από τους εκατό της χώρας να μην παραιτείται;;;;; ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ. ΙΟΥΔΕΣ.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ