Πάτρα: Ο Δήμος έχει «άλλα σχέδια» στην παραλιακή

image 631719

Στη δημόσια συζήτηση που άνοιξε για την μαρίνα θαλάσσιων σκαφών το πρώτο λόγο έχει ο Δήμος Πατρέων. Η «Π» διερεύνησε τις διαθέσεις της Μαιζώνος, η οποία ήταν ενημερωμένη -όπως πάντα- για όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση του σπιράλ και διαπίστωσε πως η δημοτική αρχή έχει άλλα σχέδια για το θαλάσσιο μέτωπο.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ

Η υπόθεση της μαρίνας έχει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά την υπάρχουσα δημοτική μαρίνα. Ο Δήμος υποστηρίζει ότι την παρέλαβε σε κακό χάλι μετά από την υπογραφή της παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου στην πόλη. Θεωρεί πως είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης ότι δεν ήταν καν αδειοδοτημένη, διαδικασία που ξεκίνησε η τοπική αυτοδιοίκηση πριν από λίγους μήνες.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ

Η πολιτική της δημοτικής αρχής για την υπάρχουσα μαρίνα είναι να γίνουν ορισμένες λειτουργικές και αισθητικές βελτιώσεις. Κυρίως, όμως, να εξακολουθήσει να φιλοξενεί σκάφη ντόπιων και διερχομένων. Επικαλείται, δε, πως σε αντίθεση με άλλες μαρίνες η Πάτρα διαθέτει ελκυστικό τιμολόγιο για να προσελκύσει σκάφη για διαχείμαση. Κοντολογίς, η δημοτική μαρίνα θα διατηρήσει τον σημερινό σκοπό και χαρακτήρα της.

ΝΕΑ ΜΑΡΙΝΑ;

Το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης αφορά την ανάγκη που αναδείχθηκε από τοπικούς φορείς που συμμετείχαν στην διαδικτυακή εκδήλωση του σπιράλ σχετικά με την ανάγκη ίδρυσης μιας σύγχρονης μαρίνας. Την χωροθέτησαν, όπως έδειξε το ρεπορτάζ της «Π» από την εκδήλωση, στο τμήμα της λιμενολεκάνης που εκτείνεται από το ύψος της Γούναρη μέχρι το μόλο της Αγίου Νικολάου.

ΑΛΛΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ο Δήμος δεν φαίνεται να συζητάει μια τέτοια προοπτική. Αφενός, όπως μας είπαν πηγές του, δεν προβλέπεται από πουθενά η δημιουργία νέας μαρίνας στη συγκεκριμένη ζώνη, αφετέρου ο σχεδιασμός του Δήμου για την περιοχή είναι άλλος. Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η Β’ φάση του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκήρυξε η δημοτική αρχή για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας. Στην προκήρυξη του διαγωνισμού είχε δώσει τις γενικές κατευθύνσεις που όφειλαν να ακολουθήσουν όσοι θα μετείχαν σε αυτόν.

ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ

Στο κείμενο της προκήρυξης δεν αναφέρεται πουθενά ότι οι μελετητές θα μπορούσαν να χωροθετήσουν μια μαρίνα σε κάποιο τμήμα του παραλιακού μετώπου (όπως έγινε με την κατεύθυνση που δόθηκε για κατεδάφιση του κτιρίου των πρώην Υπηρεσιών Λιμένα ή με κτίριο του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών). Η νέα μαρίνα, όπως την προτάθηκε από φορείς, αναπτύσσεται σε ζώνη που έχει παραχωρηθεί στην πόλη. Ο διαχειριστής της ζώνης όμως έχει άλλα σχέδια. Τέλος, στο Δήμο αμφισβητούν ότι υπάρχει η ζήτηση θέσεων ελλιμενισμού, όπως παρουσιάζεται από ανθρώπους του θαλάσσιου τουρισμού, και το αιτιολογούν με την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ