Πάτρα – Οδός Παγώνας: «Ζούμε με τον εφιάλτη πυρκαγιάς σε πέντε σπίτια»

Με τον φόβο ζουν οι περίοικοι της οδού Παγώνας στην Αρόη. Ο δρόμος μπροστά από τα σπίτια τους δεν είναι ασφαλής και δεν μπορούν να περάσουν Πυροσβεστικά και άλλα οχήματα, ενώ συνορεύουν με χορτοδασική έκταση.

Πάτρα - Οδός Παγώνας: «Ζούμε με τον εφιάλτη πυρκαγιάς σε πέντε σπίτια»

Ανησυχούν, «φωνάζουν» και άκρη δεν βρίσκουν οι περίοικοι της οδού Παγώνας κοντά στην Αρόη, όπου από το 2015 αναζητούν ικανοποίηση ενός αιτήματος ώστε να είναι δυνατή και ασφαλής η πρόσβαση στην οδό για πυροσβεστικά, ασθενοφόρα και οχήματα μεταφοράς ΑμεΑ προς τις οικίες τους.

Τον Οκτώβριο του 2015, οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν προκαλέσει τη διάβρωση του εδάφους κάτω από την οδό Παγώνας, η οποία ήταν στρωμένη με μπετόν. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των περιοίκων στην «ΠτΔ», ο δρόμος βρίσκεται σε πλαγιά και από την κακοκαιρία το χώμα κάτω από το δρόμο υποχώρησε, με αποτέλεσμα από τότε έως σήμερα να παραμένει «κούφιο» το έδαφος.

Σύμφωνα με όσα μετέφερε στην «ΠτΔ» ο εκπρόσωπος των περιοίκων Γιώργος Παπανδρουλιδάκης στη συγκεκριμένη γειτονιά επικρατεί έντονη ανησυχία. «Κινδυνεύει η ζωή μας, ζούμε με τον εφιάλτη της πυρκαγιάς οι περίοικοι πέντε κατοικιών με είσοδο από την οδό Παγώνας διότι συνορεύουμε με ζώνη πρασίνου 1.000 στρεμμάτων και δεν υπάρχει πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων».

Οπως μας εξήγησε τηλεφωνικώς και γραπτώς ο κ. Παπανδρουλιδάκης, ο Δήμος Πατρέων έχει απαγορεύσει από τις 20 Νοεμβρίου 2015 επ’ αόριστο την πρόσβαση παντός οχήματος 50 μέτρα από τις εισόδους των κατοικιών, για την επισκευή του σπασμένου και κούφιου προς τον γκρεμό οδοστρώματος με κίνδυνο να γκρεμιστούν αυτοκίνητα με ανύποπτους οδηγούς. Ωστόσο, καταγγέλλει ο κ. Παπανδρουλιδάκης ότι εδώ και επτά χρόνια ο Δήμος δεν έχει πράξει τίποτα για την επισκευή του δρόμου.

Την τελευταία επταετία οι περίοικοι έχουν προσφύγει σε κάθε υπηρεσία για να βρουν το δίκιο τους. Μάλιστα, από το 2016 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει καλέσει το Δήμο «να λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας για την άμεση άρση επικινδυνότητας και την αποκατάσταση του τμήματος της οδού Παγώνας» αλλά τίποτα δεν έχει συμβεί.

Μάλιστα, καταγγέλλει ο κ. Παπανδρουλιδάκης ότι τον Νοέμβριο του 2016, πρότειναν στη δημοτική αρχή οι περίοικοι να συμβάλουν με το ποσό των 1.000 ευρώ για την επισκευή του σπασμένου οδοστρώματος, αλλά η απάντηση που έλαβαν από την Διεύθυνση Εργων του Δήμου ήταν πως «εφεξής οι αναφορές “θα τίθενται αυτομάτως στο αρχείο”».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στην «Π» ο εκπρόσωπος των περιοίκων, ο Δήμος απαντώντας σε άλλους φορείς όπως η Αστυνομία, η Εισαγγελία, η Πυροσβεστική και αλλού, αναφέρει ότι «η αποκατάσταση του οδοστρώματος στον συγκεκριμένο χώρο θα πραγματοποιηθεί το επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα». Ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει υλοποιηθεί καν η γεωτεχνική μελέτη προϋπολογισμού 10.000 που έχει εγκριθεί από το 2015 από το δημοτικό συμβούλιο.

Το τρομακτικό περιστατικό του 2021

Ο Γιώργος Παπανδρουλιδάκης μιλώντας στην «ΠτΔ», θυμήθηκε ένα περιστατικό που είχε αναστατώσει πρόσφατα της γειτονιά της οδού Παγώνας. «Στις 8 Νοεμβρίου 2021 από θαύμα δεν καήκαμε» μας είπε και συνέχισε: «Ξυπνήσαμε τα μεσάνυκτα ώρα 12.30 από αποπνικτική αναπνευστική δυσφορία και αντικρίσαμε φλόγες ύψους 5 μέτρων από καιόμενο επιβατικό όχημα 27 μέτρα ανατολικά των σπιτιών μας των περιοίκων. Βγήκαμε έξω, πλησιάσαμε στα 15 μέτρα από την φωτιά, τρομάξαμε με την έκρηξη του ρεζεβουάρ βενζίνης παρακείμενου μοτοσακό αλλά τελικά με αλλαγή του αέρα σε νότιο κάηκαν μόνο το ΙΧ, το μοτοσακό και το ισόγειο μιας οικοδομής. Από τότε, σχεδιάζουμε και επενδύουμε σε αυτοματισμούς διαβροχής του χώρου με αποθηκευμένο νερό και με αντλίες που τροφοδοτούνται με ρεύμα από γεννήτρια».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ