Πάτρα: Οι 11 περιοχές που αποκτούν αποχέτευση – Πόσο κοστίζει το τέλος σύνδεσης

Αγιος Βασίλειος, Ρίο, Καστελλόκαμπος, Μποζαΐτικα, Πλαζ, Αγυιά (Μέσα και Εξω), Μιντιλόγλι, Ροΐτικα, Μονοδένδρι και Βραχνέικα αποκτούν πρόσβαση στο αποχετευτικό δίκτυο

Πάτρα, αποχέτευση, περιοχές, κοστίζει

Ενα έργο που οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Πάτρας είχαν θάψει στο βάθος του μυαλού τους είναι έτοιμο να ολοκληρωθεί και εντός του 2024 περίπου 7.000 κατοικίες του Δήμου Πατρέων θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης.

Πάνω από 30.000 πολίτες θα δουν τη ζωή τους να αναβαθμίζεται ουσιαστικά, αφού το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης θα προσφέρει μία υπηρεσία που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη, αλλά και θα προστατεύει το περιβάλλον.

Χθες το μεσημέρι, στο δημαρχείο της Πάτρας, ο Κώστας Πελετίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Διονύσης Κλάδης, ο πρώην πρόεδρος Ανδρέας Παπανικήτας, ο γενικός διευθυντής Γιώργος Μαστραντωνάκης και ο διευθυντής αποχέτευσης Λάμπρος Τσάτσος συμμετείχαν στην πρώτη συνέντευξη Τύπου στο νέο δημαρχείο, ανακοινώνοντας την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στο δίκτυο από τις 10 Ιουνίου. Οπως είχε γράψει η «Π» προ εβδομάδων, η πλατφόρμα των αιτήσεων είναι έτοιμη και θα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΠ.

Οι περιοχές που θα συνδεθούν είναι οι εξής: Αγιος Βασίλειος, Ρίο, Καστελλόκαμπος, Μποζαΐτικα, Πλαζ, Αγυιά (Μέσα και Εξω), Μιντιλόγλι, Ροΐτικα, Μονοδένδρι και Βραχνέικα. Οι συνδέσεις θα ξεκινήσουν από το Φθινόπωρο, με στόχο το έργο να περατωθεί και να αρχίσει η πιλοτική του λειτουργία εντός του έτους. Οι περιοχές του πρώην Δήμου Ρίου είχαν δει εργασίες εγκατάστασης δικτύων πριν από 15 χρόνια, αλλά τότε δεν είχε προβλεφθεί πού θα πηγαίνουν τα λύματα και γι’ αυτό χρειάστηκε η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού της Παραλίας.

Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτική η σύνδεση στο δίκτυο αποχέτευσης, με αυστηρή προειδοποίηση ακόμα και για διακοπή υδροδότησης σε όσους δεν συμμορφωθούν.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε και συνεχάρη τους εργαζόμενους του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ για τη συμβολή τους και την προσφορά τους στο να γίνει το τεράστιο αυτό έργο της αποχέτευσης, το οποίο θα συνεχιστεί σε επόμενη φάση και για τους άλλους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.

Ανάμεσα στα άλλα, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «στην Πάτρα, συνεχίζονται τα έργα που υπηρετούν κρίσιμες λαϊκές ανάγκες, τόσο τα “ορατά”, όσο και τα “αόρατα”, τα οποία όμως είναι πολύ σοβαρά και λύνουν χρόνια προβλήματα και ελλείψεις της πόλης μας. Σ’ αυτά τα έργα ξεχωρίζει η αποχέτευση και η σύνδεση χιλιάδων σπιτιών με τον βιολογικό καθαρισμό. Ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε και μια στρέβλωση του παρελθόντος, οπότε και γίνονταν έργα αποχέτευσης χωρίς αποδέκτη, όπως στον Αγιο Βασίλειο, στο Ακταίο, στο Ρίο. Ανακουφίζουμε τους συνδημότες μας από το σημαντικό κόστος καθαρισμού των βόθρων, τους απελευθερώνουμε απ’ αυτό το βάρος. Βλέπουμε την πόλη μας να αλλάζει, τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, γίνονται ορατά».

Πάτρα, αποχέτευση, περιοχές, κοστίζει

Η «Π» κατέθεσε μια σειρά από ερωτήσεις στους υπηρεσιακούς παράγοντες και έλαβε απαντήσεις που ενδιαφέρουν τους δημότες. Οπως αναφέρθηκε, η πλατφόρμα της ΔΕΥΑΠ για την έναρξη των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα «ανοίξει» τμηματικά για τους δημότες στις 10 Ιουνίου και από εκεί θα μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί και ηλεκτρονικά την εξέλιξή της. Σε πρώτη φάση, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει για την περιοχή του Αγίου Βασιλείου.

Οι συνδέσεις, όπως τονίστηκε, είναι υποχρεωτικές και θα ξεκινήσουν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ θα απαιτηθούν, ανάλογα και με την πορεία των αιτημάτων σύνδεσης, περίπου δύο ακόμα εξάμηνα για την ολοκλήρωση των συνδέσεων και εν συνεχεία η έναρξη ολοκληρωτικής λειτουργίας του έργου. Λόγω της αχρησίας για πάνω από μία δεκαετία στις περιοχές του πρώην Δήμου Ρίου έχουν ξεκινήσει ήδη έλεγχοι στο δίκτυο.

Αναφερόμενος στο έργο, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Μαστραντωνάκης σημείωσε τον «άχαρο» ρόλο των ΔΕΥΑ πανελλαδικά, εφόσον τα έργα τους, τόσο της ύδρευσης, όσο και της αποχέτευσης, δεν «φαίνονται», αν και είναι τόσο σημαντικά.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο πρωτόγνωρο έργο που εκτελέστηκε και παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι αυτό επιτεύχθηκε ενώ η ΔΕΥΑΠ είναι υποστελεχωμένη από προσωπικό και την ίδια ώρα αρκετά επιβαρυμένη οικονομικά. Μίλησε επιπλέον, για το πόσο ωφέλιμο θα είναι και οικονομικά για τους δημότες το νέο αποχετευτικό δίκτυο, εφόσον θα τους απαλλάξει από τον «βραχνά» της εκκένωσης βόθρων, που φτάνει σήμερα ως και τα 200 ευρώ τη φορά.

Από την πλευρά του ο Λάμπρος Τσάτσος στάθηκε στην ανάγκη της συνεργασίας που πρέπει να υπάρξει ανάμεσα στη ΔΕΥΑΠ και τους δημότες, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες σύνδεσης, που είναι υποχρεωτικές για όλα τα οικήματα, αλλά και σε συνολικότερα ζητήματα που αφορούν το έργο και τις επόμενες προτεραιότητες της ΔΕΥΑΠ.

Σε ό,τι αφορά τέλος και το κόστος του τέλους σύνδεσης, διευκρινίστηκε ότι αυτό θα είναι περίπου 600 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα κάθε κτιρίου) και θα μπορεί να αποπληρωθεί μέχρι και σε 12 άτοκες δόσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΠ.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Προκαλούν μέσα από τις φυλακές οι Πατρινοί διακινητές ναρκωτικών σε μαθητές – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΗΣ «Π»

Ευρωεκλογές 2024: «Κλείδωσε» η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Πάτρα

Αυτοκτόνησε το μοντέλο και πρώην παίκτης του GNTM Ερμής Καραγιάννης

Τροχαίο δυστύχημα με νεκρό έναν 37χρονο στο Καβούρι ΦΩΤΟ

Στο Τζάνειο με εγκεφαλικό ο Δημήτρης Σταρόβας

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop