Πάτρα: «Πάγος» στα γιορτινά παιχνίδια – Στο πόδι συνταξιούχοι και ΕΛΤΑ Courier

Συγκρατημένοι φέτος, οι πατρινοί καταναλωτές, αν και οι πωλήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από αυτή την Κυριακή και μετά – Συντάξεις και όχι επιδόματα ζητούν οι συνταξιούχοι – Καταγγελίες για εργαζόμενες που δεν συνεχίζουν στα ΕΛΤΑ Courier δέχθηκε η «Π».

Συνταξιούχοι

Δύο εβδομάδες έχουν απομείνει μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων και η αγορά του παιχνιδιού στα καταστήματα της Αχαΐας, εξακολουθεί να λειτουργεί σε υποτονικούς ρυθμούς.

Των ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Παράγοντες του κλάδου στην Πάτρα τονίζουν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι οι συνθήκες λειτουργίας της αγοράς είναι καλύτερες φέτος λόγω της άρσης των περιορισμών της πανδημίας, αλλά, την ίδια στιγμή οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι για τα οικονομικά των περισσότερων νοικοκυριών.

Ο υψηλός πληθωρισμός και η αβεβαιότητα που προκάλεσαν παγκοσμίως οι γεωπολιτικές αναταραχές ωθούν τους καταναλωτές σε πιο συντηρητικές επιλογές κατά τη φετινή εορταστική περίοδο, με έρευνες να κάνουν λόγο για περιορισμό δαπανών σε δώρα, διασκέδαση και ταξίδια καθώς επίσης και αγορά φθηνότερων προϊόντων αλλά και λιγότερων τροφίμων για εορταστικά γεύματα, ώστε να αποφύγουν τη σπατάλη αυτή την εορταστική περίοδο.

Ο ιδιοκτήτης της πατρινής επιχείρησης Kiderella, Ανδρέας Αβραντίνης, επιβεβαίωσε μιλώντας στην «Π», πως «η αγορά παιχνιδιών δεν είναι στα καλύτερά της φέτος. Οι επιβαρύνσεις των νοικοκυριών από τους λογαριασμούς ρεύματος, τα καύσιμα και τις άλλες ανατιμήσεις, έχουν περιορίσει τους γονείς στην αγορά των απαραίτητων» είπε ο κ. Αβραντίνης.

Συνταξιούχοι

Ανδρέας Αβραντίνης

Ο τζίρος στις πρώτες ημέρες της εβδομάδας κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και μόνο τις Παρασκευές και τα Σάββατα, οι πωλήσεις παιχνιδιών αυξάνονται σε κάποιο βαθμό, λόγω των παιδικών πάρτι, γενεθλίων και γιορτών.

Οι έμποροι του συγκεκριμένου κλάδου, βρίσκονται σε αναμονή για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που είναι οι καλύτερες όλης της χρονιάς, από πλευράς πωλήσεων, αλλά φέτος επικρατεί μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας, είπε ο κ. Αβραντίνης, λόγων της επικρατούσας οικονομικής κατάστασης.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις του στεγασμένου εμπορίου έχουν να αντιμετωπίσουν και τις έντονες πιέσεις ανταγωνισμού που δέχονται τα τελευταία χρόνια από τις μεγάλες αλυσίδες, καθώς και από τα λεγόμενα «σκρουτζομάγαζα», δηλ. τις επιχειρήσεις e-shop που «σπάνε» τις τιμές σε αρκετά προϊόντα.

ΑΙΓΙΟ: ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΛΑΝΤΙΑ

Βελτιωμένες συνθήκες λειτουργίας του εμπορίου, διαπιστώνει και ο έμπορος του Αιγίου Γιώργος Παπαναστασίου, που διευθύνει την επιχείρηση Jumbo Παπαναστασίου.

Συνταξιούχοι

Γιώργος Παπαναστασίου

«Φέτος δεν έχουμε πωλήσεις με e-shop ή στην πόρτα του καταστήματος, αλλά ο κόσμος δυσκολεύεται οικονομικά» είπε στην «Π». Και αυτός κρατά μικρό καλάθι για τις πωλήσεις των εορτών, λόγω των επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά από το κόστος στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και στα είδη διατροφής, ενώ σχολιάζοντας το «καλάθι του Αη Βασίλη» με παιχνίδια σε προσιτές τιμές που εξήγγειλε το Υπ. Ανάπτυξης, ο κ. Παπαναστασίου τόνισε ότι στις επιχειρήσεις του κλάδου υπάρχει πληθώρα προϊόντων για κάθε βαλάντιο. Οσον αφορά στα προϊόντα που πωλούνται πιο πολύ αυτή την περίοδο, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι τα διαφημιζόμενα είναι οι πρώτες επιλογές των παιδιών, καθώς επηρεάζονται πολύ από αυτά που βλέπουν στην τηλεόραση. Επίσης, τα Playmobil είναι πρώτα στις προτιμήσεις των αγοριών, μαζί με τα τηλεκατευθυνόμενα, ενώ στα κορίτσια κυριαρχούν ακόμα οι κούκλες Barbie.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε σήμερα στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας που κάνει λόγο για «αγανάκτηση και οργή που γιγαντώνεται και γίνεται οργανωμένος αγώνας».

Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Τσαπάρας, τόνισε στην «Π» ότι οι συνταξιούχοι απαιτούν να αποδοθεί ξανά σε όλους η 13η και η 14η σύνταξη.

Συνταξιούχοι

Ο Βασίλης Τσαπάρας μιλά για τα δεινά των απόμαχων της εργασίας

«Ζητάμε πραγματικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις. Να αποδοθούν όλα τα αναδρομικά για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αφορολόγητα, αφού αυτά αποδίδονται μετά από χρόνια άτοκα, σε όλους δίχως προαπαιτούμενα και άλλες καθυστερήσεις.

Να αποδοθεί το 0,5% του τακτικού προϋπολογισμού που είναι νομοθετημένο για τα έτη 2020-2021-2022 και να γίνουν προσλήψεις γιατρών – νοσηλευτών, ακόμα και επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Τέλος, ο κ. Τσαπάρας τόνισε ότι οι συνταξιουχικές οργανώσεις ζητούν να αποδοθούν τώρα και οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας σχολίασε και το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση στους χαμηλοσυνταξιούχους ενόψει Χριστουγέννων, λέγοντας ότι δεν καλύπτει όλους τους συνταξιούχους, γιατί μπαίνουν κόφτες και κριτήρια.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι αυξήσεις που θα μπουν στις κύριες συντάξεις από τον Ιανουάριο, αφορούν μικροποσά το πολύ μέχρι 50 ευρώ το μήνα, ενώ όσοι έχουν προσωπική διαφορά, δηλ. 1 εκατ. συνταξιούχοι, δεν θα δουν κανένα ποσό στον λογαριασμό τους. Ακόμα όμως κι όσοι δουν αυξήσεις 7,50%, θα τις έχει ροκανίσει ο πληθωρισμός.

«Oλες οι περικοπές που μέχρι σήμερα έχουν γίνει, σε κύριες, και επικουρικές συντάξεις, στα δώρα, στο ΕΚΑΣ, στα φάρμακα, στην υγεία, στις κοινωνικές παροχές, ισχύουν και παραμένουν στο ακέραιο. Οι αυξήσεις στις συντάξεις είναι κοροϊδία, για όποιον τις πάρει λόγω προσωπικής διαφοράς. Υστερα από 13 χρόνια έχουν φαγωθεί από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό και σήμερα τις ροκανίζουν οι λογαριασμοί του ρεύματος», είπε ο κ. Τσαπάρας.

Ακόμα πρόσθεσε, «εγώ υπολόγισα την δική μου αύξηση σε σύνταξη μικρότερη των 800 ευρώ και βρήκα ότι θα πάρω αύξηση 47 ευρώ το μήνα. Αυτές οι αυξήσεις υπερκαλύπτονται από τα αυξημένα έξοδα. Τον περασμένο Αύγουστο πήγαμε με την γυναίκα μου στο χωριό για ένα μήνα, κάψαμε για ρεύμα 360 κιλοβατώρες και μας ήρθε λογαριασμός 331 ευρώ» είπε ο κ. Τσαπάρας.

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΛΤΑ… «ΦΤΟΥ ΚΙ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΉ!»

Μια σύμβαση ορισμένου χρόνου αποτελεί μόνιμη εργασία; Η απάντηση βεβαίως είναι αρνητική, ανεξάρτητα από το αν η συγκεκριμένη σύμβαση μπορεί να ανανεωθεί άπειρες φορές.

Συνταξιούχοι

Είναι, όμως, όλο αυτό μια όμορφη κατάσταση, ειδικά για εκείνους τους εργαζόμενους που έχουν οικογένειες; Κι εδώ η απάντηση είναι αρνητική, με το συγκεκριμένο καθεστώς εργασίας να μην εγγυάται εργασιακή σταθερότητα.

Η «Π» δέχθηκε σχετικά παράπονα από πρώην εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ Courier, των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν τον περασμένο μήνα, καθώς – όπως καταγγέλουν – τους ζητήθηκε να πάρουν λιγότερα χρήματα.

Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα εργαζόμενης μητέρας τεσσάρων παιδιών, η οποία δούλευε για σχεδόν μια 10ετία στις κεντρικές αποθήκες, με το καθεστώς συμβάσεων. Οπως αναφέρει η σχετική καταγγελία: «Την κάλεσαν μαζί με άλλες δυο μάνες και τους είπαν ότι αν θέλουν να συνεχίσουν θα πρέπει να πάρουν λιγότερα χρήματα. Αυτές δεν δέχθηκαν και το αποτέλεσμα ήταν να μην συνεχίσουν».

Σε επικοινωνία που είχαμε με εργαζομένους, μας εκδηλώθηκε η επιθυμία να μην κάνουν κάποιο σχόλιο (για ευνόητους προφανώς λόγους). Απαντες, όμως, εξέφρασαν την άποψη ότι «αυτό που πρέπει να επιζητείται πρωτίστως σε έναν χώρο εργασίας είναι η σταθερότητα». Οπως ανέφερε, μάλιστα, έμπειρος εργαζόμενος: «Από τη συνολική δύναμη που απασχολείται, κάποιοι είναι μόνιμοι και κάποιοι με συμβάσεις που ανανεώνονται συνήθως ανά μήνα ή δίμηνο. Δεν είναι και το καλύτερο πράγμα να έρχονται συνεχώς καινούργιοι εργαζόμενοι, καθώς θέλει χρόνο να μάθουν τη δουλειά. Ενας εργαζόμενος που βρίσκεται πολλούς μήνες σε έναν χώρο γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, ενώ ένας νέος είναι… φτου και από την αρχή και έτσι υπάρχει στασιμότητα».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments