Πάτρα – Παιδοψυχιατρική Καραμανδανείου: Αναφορά στον εισαγγελέα για τις συνθήκες λειτουργίας – Άγριες καταστάσεις

Η διεύθυνση της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του Καραμανδανείου Νοσοκομείου ζητάει από τον εισαγγελέα τη λήψη μέτρων «επειδή δεν θέλουμε να βρεθούμε απολογούμενοι ενώπιόν σας όταν θα έχει επέλθει μοιραίο γεγονός εις βάρος ανήλικου ασθενούς».

Πάτρα - Παιδοψυχιατρική Καραμανδανείου: Αναφορά στον εισαγγελέα για τις συνθήκες λειτουργίας - Άγριες καταστάσεις

Μία πολυσέλιδη αναφορά για τις συνθήκες λειτουργίας της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου έφτασε προ ημερών στα χέρια του εισαγγελέα.

Πριν από ένα μήνα (6 Ιουνίου), συμπληρώθηκε ένας χρόνος λειτουργίας της συγκεκριμένης κλινικής αλλά φαίνεται ότι τα προβλήματα που το επιστημονικό προσωπικό είχε αναδείξει από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, αντί να αντιμετωπιστούν έχουν διογκωθεί.

Συνεχίζει να λειτουργεί υποστελεχωμένη καθώς διαθέτει μόλις μία οργανική θέση γιατρού παρ΄ότι καλείται να αντιμετωπίσει εκατοντάδες περιστατικά. Η μετακίνηση δύο παιδοψυχιάτρων από το ΠΓΝΠ και το Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το έχει διογκώσει καθώς τα περιστατικά που αντιμετωπίζονταν στις δύο αυτές δομές τώρα συνωστίζονται στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Καραμανδανείου.

Πάτρα - Παιδοψυχιατρική Καραμανδανείου: Αναφορά στον εισαγγελέα για τις συνθήκες λειτουργίας - Άγριες καταστάσεις

Η επιστημονική ομάδα της κλινικής εκτιμά ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η μεταφορά της κλινικής εντός γενικού νοσοκομείου

Από τα βασικά προβλήματα είναι η περίθαλψη πασχόντων άνω των 16 ετών όπως και η μη ύπαρξη μόνιμων και εκπαιδευμένων φυλάκων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί ο εναλλασσόμενος φύλακας της εταιρείας σεκιούριτι να διαχειριστεί τα παιδιά όταν είναι σε υπερδιέγερση και πέραν των υλικών φθορών που προκαλούνται στην κλινική η εφημερεύουσα γιατρός και οι δύο νοσηλεύτριες να βιώνουν άγριες καταστάσεις και να υφίστανται χτυπήματα. Τα επεισόδια είναι συχνά και η κλήση της αστυνομίας τακτική.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1ΟΝ      

Ειδικότερα όπως αποτυπώνονται τα ζητήματα στη σχετική αναφορά προς τον εισαγγελέα, το κυρίαρχο πρόβλημα ήταν και παραμένει η απομονωμένη λειτουργία της κλινικής (παλαιό Καραμανδάνειο) εκτός ενός γενικού νοσοκομείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν ένας νοσηλευόμενος χρειάζεται εκτίμηση από άλλη ειδικότητα ή εργαστηριακό έλεγχο να διακομίζεται ή στο Καραμανδάνειο αν είναι έως 16 ετών ή στο ΠΓΝΠ ή τον «Αγιο Ανδρέα» ανάλογα με το πιο νοσοκομείο εφημερεύει. «… στη λειτουργούσα παιδοψυχιατρική κλινική αδυνατούμε να παράσχουμε άμεσα την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη στα επείγοντα περιστατικά» επισημαίνεται από τη διεύθυνση της κλινικής.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 2ΟΝ

Η νοσηλεία εφήβων 16-18 ετών είναι «εκτός του νομικού πλαισίου του παιδιατρικού νοσοκομείου που υποδέχεται παιδιά ως 16 ετών». Η συνύπαρξη πασχόντων 18 και 18,5 ετών με παιδιά 8 και 10 ετών είναι από μόνη της προβληματική. Κι αυτό το έθεσε στο υπουργείο Υγείας το ΔΣ του νοσοκομείου με σχετική του απόφαση.

«Με την εμπειρία ενός έτους λειτουργίας και τις καταστάσεις που έχουμε βιώσει με διακομιδές μικρών και εφήβων ασθενών σε άλλα νοσοκομεία σας δηλώνουμε ότι η συγκεκριμένη κατάσταση ενέχει μεγάλη επικινδυνότητα για τα νοσηλευόμενα παιδιά και εφήβους και η μόνη βιώσιμη λύση είναι η μεταφορά της κλινικής εντός γενικού νοσοκομείου και η λειτουργία διακριτής μονάδας για την ηλικιακή ομάδα 16- 18 ετών» υπογραμμίζεται στη σχετική αναφορά.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 3ΟΝ           

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παιδοψυχιατρική κλινική της χώρας και δεν έχει ειδικευόμενους. Οι παιδοψυχίατροι παίρνουν ειδικότητα στην Ψυχιατρική Κλινική ενηλίκων του ΠΓΝΠ.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 4ΟΝ  

Εξοντωτική και παράνομη υπέρ εφημέρευση των γιατρών και διάλυση όλων των άλλων παιδοψυχιατρικών δομών.

Η κλινική εφημερεύει καθημερινά με το ιατρικό της δυναμικό να είναι η διευθύντρια, μία επιμελήτρια Β’ αποσπασμένη από το ΠΓΝΠ, μία επιμελήτρια Α’ από το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου, μία επιμελήτρια Β’  αποσπασμένη από το Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα και τον τελευταίο μήνα μία επιμελήτρια Β’ αποσπασμένη από το ΠΓΝΠ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γιατροί να εκτελούν 13-14 εφημερίες τον μήνα. Σε καμία περίπτωση δε, δεν τίθεται θέμα αδειών.

Με τα παραπάνω δεδομένα η διεύθυνση της κλινικής ζητάει από τον εισαγγελέα τη λήψη μέτρων «επειδή δεν θέλουμε να βρεθούμε απολογούμενοι ενώπιόν σας όταν θα έχει επέλθει μοιραίο γεγονός εις βάρος ανήλικου ασθενούς».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ