Πάτρα: Παίρνουν φωτιά και τα ενοίκια – Μέχρι που φτάνουν οι αυξήσεις

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι τα ενοίκια έχουν αρχίσει να σημειώνουν εκρηκτική αύξηση, μετά από μια περίοδο στασιμότητας, λόγω της πανδημίας.

Πάτρα: Παίρνουν φωτιά και τα ενοίκια - Μέχρι που φτάνουν οι αυξήσεις

Αυξήσεις που καίνε το πορτοφόλι των πατρινών ενοικιαστών, έρχονται στην τοπική κτηματαγορά από το 2022. Παράγοντες της αγοράς ακινήτων, εκτιμούν ότι τα ενοίκια έχουν αρχίσει να σημειώνουν εκρηκτική αύξηση, μετά από μια περίοδο στασιμότητας, λόγω της πανδημίας.
Ψηλαλώνια.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι οι αυξήσεις θα κυμανθούν την νέα χρονιά από 25% έως και 50% στο κέντρο της Πάτρας και στα Ψηλαλώνια, και θα είναι οι μεγαλύτερες που θα καταγραφούν σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, για γκαρσονιέρες έως 25 τ.μ. στην εν λόγω περιοχή, το ενοίκιο αυξήθηκε από 125 – 175 ευρώ από πέρυσι, σε 180 – 220 ευρώ φέτος. Για 2άρια 35 – 45 τ.μ. τα ενοίκια αυξήθηκαν από 170 – 180 ευρώ σε έως 170 – 350 ευρώ (ανάλογα με τον εξοπλισμό) και για διαμερίσματα 50 – 60 τ.μ. τα ενοίκια αυξήθηκαν από 200 – 250 ευρώ πέρυσι σε 250 – 380 ευρώ φέτος.

Κτηματαγορά

Η κτηματαγορά θα συνεχίσει την αυξητική της πορεία και το 2022, δηλώνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, αν και όπως προσθέτει, σε μερικές περιοχές θα υπάρξει εξορθολογισμός των ζητούμενων τιμών ενοικίασης ιδιαίτερα στα παλαιότερα ακίνητα και κυρίως στα μη ανακαινισμένα, ενώ σταθερότητα ή/και μικρή αποκλιμάκωση αναμένεται σε περιοχές που ευνοήθηκαν λόγω της γενικότερης αύξησης των τιμών και δεν αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Συσσώρευση

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, η μεγάλη αύξηση των ενοικίων οφείλεται κυρίως στη συσσώρευση πολλών ετών τόσο της υποαπόδοσης των κατοικιών, που οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες στην απότομη αύξηση των ζητούμενων ενοικίων, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές των χρόνων της οικονομικής κρίσης, αλλά και στη μη δυνατότητα των ενδιαφερομένων να επενδύσουν στην αγορά ακινήτου για την κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης.

Eurostat

Να σημειωθεί ότι η Eurostat κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη με διαφορά ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης όπου οι ενοικιαστές δαπανούν άνω του 50% του εισοδήματός τους για το κόστος στέγασης (ενοίκιο, λογαριασμούς κοινής ωφελείας, κοινόχρηστα), όταν ο μέσος όρος δαπάνης στην ΕΕ-27 δεν ξεπερνά το 25,1%. Σήμερα σε πολλές περιπτώσεις οι ενοικιαστές δαπανούν ακόμα και έναν ολόκληρο μισθό για στέγαση.

Πίνδου

Η κτηματαγορά της Πάτρας, είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα γνωρίζει μεγάλη κινητικότητα. H εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία ακινήτων, Premia Properties του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, ανακοίνωσε προ ημερών την υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση ακινήτου στο κέντρο της Πάτρας που λειτουργεί ως φοιτητική εστία.

Κατά πληροφορίες, πρόκειται για σύγχρονο συγκρότημα φοιτητικων κατοικιων με 49 διαμερίσματα, είναι νεόδμητο και βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας, στην οδό Καραϊσκάκη, σημείο εκκίνησης για οποιαδήποτε ανάγκη ή επιθυμία του φοιτητή.

Επίσης, επί της οδού Αγίου Ανδρέου και Κανάρη στην πλατεία Πίνδου, ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του το ξενοδοχείο «DAYS City Suites».
Το νέο ξενοδοχείο στεγάζεται σε κτίριο που λειτουργούσε παλαιότερα ως Δασαρχείο Πατρών και ανακαινίστηκε. Το ενδιαφέρον είναι ότι πλέον η περιοχή γύρω από την πλατεία Πίνδου, έχει εξελιχθεί σε μια δυναμική αγορά ξενοδοχείων της πόλης καθώς εκεί λειτουργούν από καιρό άλλα τρία, από τα πλέον γνωστά στην Πάτρα.

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ