Πάτρα: Πανελλαδική πρωτιά στο “πάγωμα” λογαριασμών οφειλετών στην Εφορία

Πάνω από 55.000 Αχαιοί σε σύνολο 71.500 οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη, έχουν σήμερα δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς από την Εφορία.

 

ΔΟΥ Α

Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχει επιβάλει η ΑΑΔΕ σε σχεδόν 120.000 ΑΦΜ στην Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που φτάνουν έως και τα τέλη Ιουλίου.

Πάνω από 55.000 Αχαιοί σε σύνολο 71.500 οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη, έχουν σήμερα δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς από την Εφορία. Ο αριθμός φαντάζει πολύ μεγάλος, όμως δεν συγκρίνεται με τις 70.000 κατασχέσεις που είχε φτάσει η περιοχή το 2018, χρονιά κατά την οποία είχαν κορυφωθεί τα αναγκαστικά μέτρα της Εφορίας.

Να σημειωθεί πως το Δικαστικό Τμήμα της Α΄ΔΟΥ Πατρών που είναι και υπεύθυνο για την επιβολή των αναγκαστικών μέτρων, συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση πανελλαδικά ακόμα και σε απόλυτους αριθμούς, συγκριτικά με τις άλλες Εφορίες, πετυχαίνοντας μέχρι σήμερα το 109% του στόχου.

Δεύτερη στη σειρά περιοχή με τους περισσότερους δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς είναι ο Πύργος της Ηλείας, με 33.500 ΑΦΜ να βρίσκονται σε κατάσχεση ή υπό καθεστώς λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ενώ το Αγρίνιο ακολουθεί τρίτο στη σειρά με 27.000 κατασχεμένους λογαριασμούς φορολογουμένων.

Οπως σημειώνουν φοροτεχνικοί, πολλές από αυτές τις κατασχέσεις έγιναν τον Νοέμβριο 2019, λίγο μετά τη λήξη της δυνατότητας ρύθμισης με 120 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίφθηκαν από την πλατφόρμα για λόγους μη τήρησης των όρων της ή επειδή έγιναν λάθη ηλεκτρονικής φύσεως, τα οποία δεν μπορούσαν να διορθωθούν εκ των υστέρων.

Οπως τόνισε στην «Π» ο διευθυντής της Α΄ΔΟΥ Πατρών Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος, τα περισσότερα αναγκαστικά μέτρα, έχουν επιβληθεί από τα προηγούμενα χρόνια καθώς οι κάτοχοί τους, δεν έχουν ρυθμίσει ή πληρώσει τις οφειλές τους. Οι ρυθμοί επιβολής μέτρων, έχουν πέσει από τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι ενδεικτικό ότι, από τις αρχές του 2021 μέχρι και τον Ιούλιο, η Α΄ΔΟΥ Πατρών είχε επιβάλει κατασχέσεις εις χείρας τρίτων σε 3002 ΑΦΜ, όσα επέβαλε μέσα σε έναν μήνα προηγούμενες χρονιές, ενώ είχε εκδώσει 309 προγράμματα πλειστηριασμών και 229 υποθήκες.

Και η πορεία είσπραξης οφειλών από την Α΄ΔΟΥ Πατρών βρίσκεται πολύ ψηλά. Οι συνολικές εισπράξεις από τις αρχές του χρόνου, τόσο για νέες όσο και παλιές οφειλές, φτάνουν σχεδόν τα 43 εκατ. ευρώ με τον στόχο που είχε θέση η ΑΑΔΕ, να υπερσκελίζεται κατά αρκετές μονάδες (από 19,5% σε 27,6%).

Ειδικότερα, από τα παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη η εφορία είχε εισπράξει μέχρι τα τέλη Ιουλίου 24,5 εκατ. ευρώ ενώ από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (σ.σ. όσα δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου φέτος) είχε εισπράξει πάνω από 15 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ